ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Да отслабнем най-напред в мислите си

Какво наистина може да ни провокира да се храним? По мнение на психиатри и специалисти по храненето, сред силните жени се откриват два до три пъти повече личности, неспособни да изразяват емоциите си. Тези хора набиват, за да не се сринат. Яж, хрупай, поглъщай … това е начин да нападаш и да захапваш живота. Поради невъзможността да изкажеш яда си, можеш да се натъпчеш с храна или пък да гладуваш. Ето защо е много важно човек да може да освобождава емоциите си:

Научете се да казвате „не“; закръглените хора често се оставят да бъдат „натъпкани“ от останалите. Те искат на всяка цена да доставят удоволствие на всички.

Когато сте ядоса­ни, излейте агре­сивността си, като дращите, удряте по възглавница или ви­кате (ако сте сама).

Освободете изказа си. Можете да изка­жете това, което ми­слите, спокойно и с думи, чиито обсег сте дозирали изцяло. И винаги си спомняй­те, че свободата на едните думи свършва там, където започва свободата на другите … И когато посегнат на вашата свобода, покажете го ясно.

Когато ви атакува желание да се храни­те, запитайте се защо. Така по-бързо ще го забравите.

Споделете вашите проблеми с приятелка или с някой член на семейството, на когото имате доверие.

Когато сте ядосани, игнорирайте желанието да ядете, като започ­нете да правите нещо, което ви харесва. Увеличете нехранителните удоволствия.

„Трябва, аз би трябвало да…“ Заре­жете тази тирания. Тези изисквания много често са ирационални.

Когато ви обхване безпокойство, припомнете си, че не събитията са това, което ви смущава, а идеята, която си създавате за тях.

Научете се отново да желаете – да тръгнете на пътешествие, да се срещнете с приятели, да отидете на кино или на ресторант … Научете се да чакате, като се наслаждавате предварително.

Избягвайте си­туациите, кои­то предизвик­ват булимични кризи. Напри­мер: заместете телевизията с четене.

Запишете се в някое сдружение на закръг­лени хора. Там се организират срещи, разходки, курсове по водна гимнастика; членовете участват в конгреси, чатят в Мрежата, разменят си полезни адреси.

Отслабвайте в група. Това дава добри резултати, тъй като човек не се чувства вече сам и може да обменя емоции и рецепти.

Консултирайте се с психоаналитик – специалист по храненето или психолог. Тези лекари не карат пациентите си да отслабват. Те ги изслушат и подтикват да споделят онова, което ги притеснява.

Предлагаме ви още 4 съвета за диета в стресови времена

 
Ако се чудите как да се отървете от излишните килограми – НИЕ ЗНАЕМ КАК! Харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате най-актуалните новини, диети, съвети и предложения за отслабването.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *