ГАБА дефицит, ползи и вреди

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Какво е ГАБА (GABA) и защо тялото се нуждае от нея? Това е съкращението за гама-аминомаслена киселина

ГАБА

ГАБА е основен инхибиторен невротрансмитер, който регулира много физиологични процеси. Започвайки от емоционални и поведенчески реакции до мускулен тонус. Именно това позволява на тялото и мозъка да спят нормално, а кръвоносните съдове и мускулите да се отпуснат. Без ГАБА е невъзможно да се мисли или да се вземат информирани решения.

Мозъкът съдържа много невротрансмитери, които задействат или инхибират определени реакции в тялото. ГАБА успокоява нервната система, като предотвратява предаването на определени сигнали.

ГАБА присъства в растения, животни и микроорганизми. Произвежда се от човешкото тяло и я има в някои храни. Лекарствата и хранителните добавки с ГАБА са насочени към засилване на ефекта на този невротрансмитер.

ГАБА помага на атлетите да изградят мускули, да увеличат издръжливостта и да се придвижат към победата със спокойствието на тибетски монах

ГАБА или GABA е непротеинова аминокиселина, която се намира в мозъка и участва в метаболитните процеси. Това е основният инхибиторен невротрансмитер на централната нервна система, засягащ 40% от нервните клетки, намалявайки тяхната активност. GABA в човешкото тяло се конкурира с глутамата, невротрансмитер, който възбужда; приблизително 40% от невроните също са под негово влияние. Тези два невротрансмитера създават деликатен баланс между подтискане и възбуждане в нашия мозък.

ГАБА и глутаминовата киселина са свързани като Ин и Ян

Те са във вечна опозиция, но са и продължение една на друга. Синтезът на гама-аминомаслената киселина се осъществява докато глутамата се руши, както и с участието на витамин В6.

Оказа се, че ГАБА има двойна функция в тялото. Само 1% от това вещество действа като невротрансмитер, останалите 99% се улавят от митохондриите, окисляват се и служат като източник на допълнителна енергия или „храна“ за невроните

Това се отнася повече за GABA като хранителна добавка. В тази форма гама-аминомаслената киселина лесно преодолява кръвно-мозъчната бариера и навлиза в мозъка. Такива лекарства и хранителни добавки се наричат ​​ноотропи; те подобряват мозъчната функция при пациенти след инсулт, нараняване на главата или в случаи на когнитивен спад, свързан с възрастта.

ГАБА е открита през 1883 г. по време на изследване на хормона на растежа. Дълго време влиянието ѝ върху човешкото здраве беше подценявано.

GABA има тенденция да се натрупва в хипоталамуса, който е отговорен за здравия сън, топлинния баланс и функционирането на хипофизната жлеза. Така гама-аминомаслената киселина участва във функционирането на ендокринната система.

ГАБА – ефекти върху тялото

Гама-аминомаслената киселина предпазва централната нервна система от превъзбуждане. Ефектът ѝ върху тялото точно отговаря на поговорката „колкото по-бавно вървиш, толкова по-далече стигаш“. Нейният инхибиращ (подтискащ) ефект ви помага да се концентрирате по-добре върху изпълнението на дадена задача или занимание, да отхвърлите разсейващите мисли, безпокойството и ненужното суетене. Намалява активността на невроните, които са отговорни за безпокойството, страховете и съмненията.

Ефектът на ГАБА върху тялото осигурява:

• максимално самообладание;
• спокойствие и самоувереност;
контрол върху емоциите, двигателните реакции и поведението.

Под въздействието на GABA се активират енергийните процеси в мозъка, подобрява се усвояването на глюкозата, подобрява се кръвоснабдяването и се елиминира тъканната хипоксия.

Нормалното ниво на аминомаслената киселина осигурява плавни движения на тялото, добър двигателен контрол и липса на напрежение в мускулите

Връзка между гама-аминомаслената киселина и здравето

ГАБА е необходима не само на любителите на спорта и фитнеса, но и на всички хора. Има изразен седативен ефект и е особено полезна за тези, които страдат от нарушения на съня. Като вид релаксант, може да подобри съня след интензивни тренировки и стрес на работното място. На тази добавка си струва да обърнат внимание онези, които са на диета с ниско съдържание на въглехидрати, което влошава качеството на нощната почивка.

Соматотропинът, известен също като хормон на растежа, помага за изграждането на мускули, подобрява изгарянето на мазнини и увеличава силата. Гама-аминомаслената киселина повишава нивото на соматротропин, което е от голямо значение в периода на натрупване на мускулна маса и отслабване.

Много атлети и бодибилдъри използват спортно хранене, базирано на ГАБА

Полезна е за изграждане на мускулна маса и намаляване на телесните мазнини. Този ефект се постига благодарение на повишеното производство на хормони на растежа от предната хипофизна жлеза, което се стимулира от GABA.

Защо тялото се нуждае от аминокиселината ГАБА в спортното хранене?

ГАБА

В резултат на приема:

• концентрацията на соматотропин скача 6 пъти, поради което мускулният обем се увеличава;
• чрез намаляване на хормона на стреса кортизол, мускулните протеини се разрушават по-малко;
• физическата издръжливост се увеличава поради по-доброто усвояване на глюкозата и насищането на тъканите с кислород;
• показателите за сила се увеличават;
• мускулният релеф се подобрява поради активното изгаряне на подкожната мазнина;
• може да предостави бързо възстановяване от спортни травми.

ГАБА намалява психическия стрес след тренировка, което насърчава добрия сън, без който е невъзможно постигането на нормално представяне и спортни победи.

Използване на ГАБА в спортното хранене

Благодарение на изразените си анаболни и изгарящи мазнините свойства, гама-аминомаслената киселина се използва от културисти и любители на тренировките с тежести. Обикновените фенове на фитнеса също могат да приемат тази аминокиселина, тъй като експертите отбелязват положителен ефект под формата на подобрено представяне във фитнеса, както и благоприятен ефект на добавката върху цялостното благосъстояние на спортиста. Би било добра идея да започнете да приемате ГАБА при заболявания и разстройства като витаминен дефицит, повишена възбудимост и неврози.

Както показват резултатите от няколко големи изследвания, докато приемате гама-аминобутират, производството на соматотропин се увеличава както по време на тренировка, така и по време на почивка. Затова се препоръчва прием на аминокиселината веднага след физическа работа или малко преди лягане. Оптималната дневна доза е 4 грама, но за постигане на по-добри резултати може да се увеличи. При превишаване на дозата са възможни странични ефекти: учестен пулс, усещане за изтръпване на лицето и шията, учестено дишане. Тези явления не са опасни за човешкото здраве и изчезват за един до два дни.

Гама-аминомаслената киселина се съдържа не само в специалните хранителни добавки, но и в някои лекарства. Те включват Phenibut и Pantogam, които комбинират GABA с мастноразтворим радикал или витамин B5 за по-добро усвояване.

Ползи от ГАБА – защо да я приемате допълнително под формата на хранителна добавка

Допълнителното въвеждане на полезната аминокиселина в тялото осигурява:

• Подобряване качеството на съня и удължаване на бавната му фаза. Ако имате проблеми със заспиването, препоръчително е да приемате хранителна добавка с аминокиселината малко преди лягане и в същото време да намалите до минимум количеството кафе, което изпивате на ден.
• Намалена депресия. Проучванията показват, че пациентите с депресия имат недостатъчни количества GABA.
• Премахване на симптомите на ПМС. Стационарните нива на ГАБА намаляват малко преди началото на менструалното кървене. Резултатът е умора и промени в настроението.
• Намаляване на възпалителните реакции, които провокират появата на артрит, сърдечни заболявания и дори онкология.
• Възстановяване на дългосрочната памет и когнитивните функции при хора на средна и напреднала възраст.
• Премахване на симптомите на разстройство с дефицит на вниманието (ADHD) на фона на хиперактивност. Това заболяване е типично за деца и възрастни. Проявява се като неспособност за концентрация, повишена двигателна активност и импулсивност.
• Профилактика на диабетна енцефалопатия.
• Намаляване честотата на епилептичните припадъци.
• Повишено производство на растежен хормон от хипофизните клетки. Увеличава мускулната маса, укрепва костите и намалява риска от сърдечни заболявания.
• Укрепване на общия имунитет, ускоряване на възстановяването от наранявания.
• Намален мускулен тонус и спазми.
• Защита на клетките на черния дроб и бъбреците.
• Нормализиране на кръвното налягане, премахване на сърцебиенето.
• Повишена сексуална активност.
• Намалена тревожност. Когато тревожността се превърне в болезнено състояние, тя блокира както незначителните, така и важните решения. GABA намалява интензивността на тревожността, както и други негативни емоции (страх, гняв), които произхождат от амигдалата на мозъка.

За какво друго може да помогне? При захарен диабет тип 2 ГАБА стимулира производството на инсулин, понижава кръвната захар, премахва инсулиновата резистентност и инхибира синтеза на глюкагон.

Приятен бонус е, че при прием на ГАБА няма сънливост, а само усещане за спокойствие

Как да увеличим производството на ГАБА в човешкото тяло бързо и за дълго време?

Тъй като синтезът на GABA изисква глутамат и витамин B6, е полезно да се приемат храни, които ги съдържат. Това са варива, яйца, бели меса, листни зеленчуци, магданоз, картофи, стафиди и банани. Някои растения могат да повлияят и да повишат нивото на ГАБА в мозъка – маточина, пасифлора, валериана, ашваганда, шлемник. Те са адаптогени, които помагат на човешкия организъм да реагира адекватно на стреса.

Производството на ГАБА се стимулира от магнезий и мелатонин, приемани преди сън, както и вещества, които поддържат здравето на митохондриалния апарат.

Те включват:

• Коензим Q10. Съдържа се в карфиол, броколи, спанак.
• Витамин С – чушки, брюкселско зеле, цитрусови плодове.
• Аргинин (фъстъци, тиквени семки).
• Рибоза (гъби, морски дарове, птиче и говеждо месо).

Голямо количество гама-аминомаслена киселина има във ферментиралата соя, киселото зеле, доматите (до 63 mm), картофите (до 35 mg), покълналия ориз (до 26 mg). Тези храни помагат за повишаване на ГАБА в тялото.

GABA присъства и в други ферментирали храни, като например:

• кимчи;
• ферментирала риба;
• ферментирало биволско мляко;
• ферментирала маниока;
• ферментирал дуриан;
• сирене със закваска;
• бира от черница;
• саке;
• кисело мляко.

Други храни, в които учените са открили следи от ГАБА, включват:

• покълнали адзуки и соя;
• грах;
• пшеница и ечемик;
• кафяв и червен ориз;
• зрели и зелени домати
• кръстоцветни зеленчуци като спанак, зеле и броколи;
• сладки картофи;
• гъби шийтаке;
• кестени;
• бял китайски чай.

FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ) класифицира GABA като „безопасна“ за употреба, като част от състава на хранителните добавки. Производителите могат да добавят ГАБА към спортни напитки и други храни.

Друг метод за повишаване нивата на ГАБА е приема на хранителни добавки. Добавките с GABA се правят чрез ферментация на определена форма на млечнокисели бактерии. Някои хора могат да приемат добавката под формата на капсули, докато други могат да я добавят към храни като протеинови напитки. Ако човек изпита нежелани реакции след като започне да приема аминокиселината под формата на хранителна добавка, трябва да спре приема и да се направи консултация с лекар.

Още начини за повишаване нивото на ГАБА

В здравото тяло, с балансирана диета и правилен начин на живот, производството на гама-аминомаслена киселина се регулира независимо. Лошите навици, стресът и някои заболявания могат да причинят нейния дефицит. GABA присъства естествено в растенията, но основно се синтезира от телата ни ендогенно от глутаминовата киселина.

Консумирането на храни или специални добавки, съдържащи гама-аминомаслена киселина и глутамин, тъй като ГАБА е нейно производно, ще помогне за възстановяване на баланса в тялото. Това вещество се намира в някои животински протеини като: яйца, бяло месо, бобови растения като леща или нахут, листни зеленчуци и свежи подправки като магданоз. И за да ги превърнете в GABA, е важно да приемате витамин B6 и магнезиеви добавки.

Аминокиселината L-теанин, която може да се приема като хранителна добавка, също помага за увеличаване концентрациите на гама-аминомаслена киселина в мозъка. Една от ключовите характеристики на тази аминокиселина е способността ѝ да преминава през кръвно-мозъчната бариера, което ѝ позволява да влияе директно на мозъчната дейност.

Някои растителни екстракти също могат да повлияят на производството на ГАБА. Например маточината е инхибитор на трансаминазите и консумацията ѝ ще увеличи нивата на гама-аминомаслена киселина в мозъка, тъй като ще се разгражда по-малко. Стимулантите на ГАБА включват: инозитол, теглутаминова киселина, мелатонин (през нощта), тиамин (витамин B1), ниацинамид (витамин B3), пиридоксин, валериана, пасифлора 200–1000 mg.

Следните мерки ще помогнат за стимулиране на производството на GABA:

• добра почивка;
• дихателни техники за намаляване на стреса;
• практики за медитация;
• физическа активност.

ГАБА чай като източник на киселина

Чаят ГАБА е уникален продукт, произведен в северната част на Тайван. Днес той е на върха на своята популярност. Поради това, че е богат на GABA молекули, има дълъг списък от ползи за човешкото здраве. Сред тях са: подпомагане на паметта, релаксация, борба със стреса и депресията, изграждане на мускулна маса и забавяне на стареенето. Проучванията показват, че редовната консумация на чай ГАБА помага за намаляване на кръвното налягане, подобрява имунитета и сексуалната функция.

ГАБА не е вид чай, а специална технология за безкислородна ферментация, която освобождава гама-аминомаслена киселина. Японците бяха пионери в създаването на тази необичайна напитка. В края на 80-те години на миналия век екип от National Tea Experiment Station, ръководен от д-р Тушима Тоджиро, експериментално установи, че по време на ферментация в отсъствието на кислород пресните чаени листа освобождават големи количества GABA.

Смята се, че за разлика от синтетичната ГАБА, която трудно преминава защитната кръвно-мозъчна бариера за достъп до мозъка, гама-аминомаслената киселина, съдържаща се в естествените чаени листа, се абсорбира много по-добре.

Най-големият производител и доставчик на чай ГАБА днес е Тайван. Уникалните вкусови качества, както и изключителните ползи за здравето, гарантират, че тайванският чай заема видно място в каталозите на изключителните чайове.

Колко гама-аминомаслена киселина има в чая?

Най-големият растителен източник на ГАБА е тайванската версия на чая Oolong. 100 грама продукт съдържа 150-400 милиграма гама-аминомаслена киселина.

Как се прави чай ГАБА?

При производството се използват висококачествени пресни листа, които се поставят под вакуум в запечатани пликове и се държат при температура минимум 40˚C за около 8 часа. След това се изнасят на въздух и се разклащат добре за няколко минути. Този цикъл се повтаря 5 пъти с леки промени във времето на излагане на въздух между етапите на вакуум. Тази анаеробна реакция развива естествения потенциал на гама-аминомаслената киселина на листата и също така произвежда богатия, плодов вкус на чая: печена ябълка с нотки на канела и индийско орехче.

Как се вари чай ГАБА?

За да направите този чай не само здравословен, но и вкусен, трябва да го сварите правилно.

Извършват се следните действия :

• Кипнете вода;
• Загрейте или по-скоро затоплете чайника с гореща вода;
• Сложете 7 грама чай (около 1,5-2 супени лъжици), добавете гореща вода и веднага отцедете;
• Напълнете отново и изчакайте около 10 секунди;
• Повторете предишния етап няколко пъти, като увеличите времето за инфузия с 10-20 секунди.

Как да се подобри съня с помощта на чай?

Като лек за безсъние, чаят е най-добре да се консумира поне 2-3 часа преди лягане.

Симптоми на дефицит на гама-аминомаслена киселина

ГАБА се синтезира естествено от тялото. Когато нивото ѝ е достатъчно, ние изпитваме спокойствие и благополучие. При дефицит възниква дисбаланс между процесите на възбуждане и инхибиране, което води
до нарушения във функционирането на нервната система: от повишена тревожност и раздразнителност до безсъние. Ниските нива на този невротрансмитер причиняват трудности при заспиване въпреки умората, както и тревожност, повтаряща се мускулна или невропатична болка и склонност към раздразнителност. При децата това се проявява под формата на хиперактивност, дефицит на вниманието, проблеми с постоянството и учението.

Ето някои от симптомите, показващи дефицит на ГАБА:

• нервност и неспособност за концентрация;
• периодичен тремор;
• чести затруднения в дишането;
• силно изпотяване;
• умора дори след добър сън;
• промени в настроението;
• объркване на мислите.

Най-тежкият случай, свързан с липса на гама-аминомаслена киселина, е епилепсията. Това неврологично заболяване се причинява от факта, че в резултат на малформации или тумор на мозъка периодично възниква огромна вълна на възбуждане в дадена област на мозъка, което води до епилептичен припадък. Използвайки хранителни добавки, съдържащи гама-аминомаслена киселина, може да се подобри функционирането на ГАБА системата чрез потискане активността на възбуждащия невротрансмитер.

Случаи на дефицит, при които се препоръчва добавяне на гама-аминомаслена киселина:

• проблеми със заспиването поради нервност и тревожност;
• невъзможност за отпускане;
• постоянно чувство на физическо напрежение;
• разстройства на настроението и поведението поради стрес.

Как да не станете „човек без спирачки“

Самоконтролът е активен процес, който изисква много енергия. Той прекъсва ненужните информационни потоци, оставяйки само най-важното. Без него нито една мисъл не би стигнала до своя логичен завършек, изгубвайки се в информационния „шум“.

Вниманието е свързано с инхибиторния невротрансмитер, като настройка на определена информация, контрол на движенията и емоциите. Без помощта на ГАБА ученикът просто няма да може да седи тихо на чина и да слуша учителя, защото това изисква много усилия.

Друг пример е, когато влезете в магазина и виждате любимия си продукт, който искате да купите, въпреки че имате от него у дома, или че покупката и консумацията му не са най-доброто, което може да направите за своето здраве. Но, въпреки всичко вие се поддавате на импулса, отивате до касата и плащате покупката си. Така става ясно, че липсата на потискаща функция и по-изразен самоконтрол е равно на неподходящо поведение. Ето защо ГАБА е от полза.

Недостиг на ГАБА

В здравият човешки организъм гама-аминомаслената киселина се синтезира в достатъчни количества. Но поради редица неблагоприятни фактори производството ѝ намалява. Те включват прекомерен психически стрес, небалансирано хранене, стрес и лоша среда.

Американският научен журнал по психиатрия публикува резултатите от изследвания, които доказват, че пациенти, страдащи от пристъпи на паника и тревожни разстройства, имат нарушен метаболизъм на ГАБА.

Сред основните причини за повишена възбудимост на невроните са високите нива на глутамата и намаляването на GABA. Балансът между тези два медиатора е ключът към здравето, благополучието, спокойствието, чувството удовлетворение и релакс

Ролята на ГАБА в организма е изключително важна. Ако има липса на инхибиторни невротрансмитери в нервната система, може да се развие прекомерно възбуждане. Краен случай е епилепсията, която се проявява чрез спонтанни конвулсивни мускулни контракции. Припадъците се причиняват от фокус на възбуждане в мозъка, който изпраща твърде много сигнали и с висока честота.

Симптоми на дефицит на GABA в организма:

• повишена тревожност, липса на мотивация за дейност, промени в настроението;
• невъзможност за концентрация, объркване в мислите;
• треперене на тялото и крайниците, нервен тик;
• нервност, безсъние, изпотяване;
• постоянна умора и чувство на физическо напрежение;
• ниска устойчивост на стрес;
• лошо настроение, импулсивно поведение, неспособност за контролиране на емоционалните реакции.

При тези симптоми се препоръчва прием на хранителни добавки, съдържащи ГАБА или глутамин, чието производно е.

Как да приемате ГАБА

ГАБА
Може да си набавите ГАБА с хранителни добавки, които я съдържат

Спортното хранене с ГАБА се предлага под формата на таблетки, прах и капсули. Добавките се приемат непрекъснато в продължение на 4 месеца, след което се препоръчва почивка от 10 дни. Максималната дневна доза е 4 грама. Разпределя се на 2-3 приема, за предпочитане преди хранене.

За по-добро усвояване на гама-аминомаслената киселина, успоредно с нея се препоръчва прием на витамин B6, микроелементи Mg и Zn и 5-HTP, като добавка.

Възможни странични ефекти

Ползите и вредите от гама-аминомаслената киселина могат да варират в зависимост от дозировката. ГАБА не преминава добре кръвно-мозъчната бариера, така че приема на ниски дози може да не е ефективно. Дозировката се избира индивидуално, като се обръща внимание на благосъстоянието. При излишък на GABA в тялото има тревожност, леко учестяване на дишането и пулса, промени в кръвното налягане, изтръпване на шията и лицето и треперене на крайниците.

Отговори на популярни въпроси

Кога е най-доброто време за прием на гама-аминомаслена киселина?

Най-доброто време за прием на хранителна добавка с ГАБА е преди лягане или след тренировка.

Как се пие?

Препоръчително е да започнете с 0,5 – 1 грам на ден, като постепенно увеличавате дозата до 4 грама. За забележим ефект приемайте добавката поне 1 месец. Прекъсването при прием на GABA не е препоръчително.

Къде се намират ГАБА-рецепторите?

В почти всяка област на мозъка може да се намерят неврони, които носят рецептори за ГАБА-молекули.

Колко време ще отнеме, за да се усети някаква промяна, някакви резултати от приема на аминокиселината? 

Забележимо подобрение може да се види в рамките на една седмица след приема на хранителна добавка с ГАБА.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *