Лучен детокс за черния дроб и още 20 приложения на лук за здраве

Едно време хората са казвали: Яж лук и болест няма да те хване

лук

От древни времена лук се препоръчва като средство за здраве в целия свят. Древни текстове от Рим, Китай, Египет, Индия и Гърция споменават лечебните свойства на лука.

От статията ще разберете защо е полезно да се яде лук, по колко, как и дали си струва да се направи лучен детокс на черния дроб.

Лукът съдържа алицин, който има бактерициден ефект и премахва токсините от черния дроб. Но за максимална полза, ако се консумира суров, лукът трябва да бъде нарязан на ситно.

Какво казва науката за консумацията и лечебните свойства на лука?

Проучване, проведено в Case University в Америка, установи, че редовната и умерена консумация на лук намалява случаите на предракови тумори в дебелото черво.

Смята се, че много видове рак са причинени от увреждане на ДНК, често причинено от токсини, които навлизат в тялото от околната среда. Проучване, проведено в Центъра за изследване на рака Fred Hutchinson (САЩ), установи, че консумацията на чаена лъжичка пресен чесън и половин чаша лук на ден повишава нивата на ключов ензим за премахване на токсините от кръвните клетки на здрави жени. Мъжете ще се нуждаят от по-висока доза от тези зеленчуци за същия ефект.

Друго проучване, проведено в Шотландия, установи, че тези, които често похапват печен лук, повишават устойчивостта на кръвните клетки към увреждане на ДНК.

Лук: хранителна таблица

Лукът (около 26 калории на 100 грама) има значителна хранителна стойност поради състава си;

◊ Вода (90%)
◊ Въглехидрати (6%)
◊ Мазнини (0,2%)
◊ Протеин (1%)
◊ Фибри (2%)
◊ Витамини като витамини А, С, Е, които имат значителна антиоксидантна активност (укрепват имунната система, защитават клетките на тялото от вредните свободни радикали, предотвратяват риска от сърдечно-съдови заболявания и много тумори).

И в младия, и в стария лук има витамини от група В

Те помагат и предпазват нервната система и стомашно-чревния тракт.

◊ Микроелементи като калций, желязо и фосфор, необходими за борба с физическата и умствена умора. Калий, натрий и цинк, които поддържат еластичността на тъканите и здравия блясък.
◊ Флавоноиди като кверцетин и антоцианини, които са антиоксиданти с диуретичен ефект. дълбоко.
◊ Други полезни вещества като простагландини, които са полезни за регулиране на кръвното налягане и холестерола и имат противовъзпалителни ефекти

В лука също така има някои ензими, които стимулират секрецията на стомашен сок, улеснявайки смилането и усвояването на храната. Богат е и на аденозин, който заедно с други вещества действа върху тромбоцитите и стимулира разграждането на кръвни съсиреци (антикоагуланти). Ензимът глюкохинин има силен антидиабетен ефект, който стимулира панкреаса да произвежда инсулин и следователно намалява нивата на кръвната захар. Освен това има и серни съединения (съдържащи един или повече серни атоми), които имат противовъзпалителни и антибиотични свойства. Те правят лука много полезен при лечение на възпаление на дихателните пътища. Поради това сокът от лук е ефективно средство за облекчаване на раздразнението и регенериране на скалпа.

Лучен детокс за черния дроб

Сварете шест грама лук в половин литър вода и оставете да се изпари на огъня. Трябва да остане около половината. Оставете да изстине и след това изпийте една чаша. Ако правите тази лучена отвара всеки ден и я пиете в продължение на поне 3 месеца, ще имате забележимо подобрение на здравето и работата на черния дроб.

Повече от 20 здравословни приложения на ароматния лук

Сокът от лук може да действа като слабително, тъй като регулира чревната функция.

Лук срещу рак. Въпреки че все още няма окончателни заключения от научния свят, серия от предварителни проучвания, базирани на статистически данни, показват пряка връзка между редовната консумация на лук и намаления риск от рак на различни органи на храносмилателния тракт (особено стомаха и дебелото черво и ректума). Проучване, проведено в Холандия, показа, че лукът може не само да блокира туморните клетки, но и да унищожи вредните бактерии, които могат да причинят рак на стомаха.

Лукът се използва за лечение на респираторни заболявания

Серните съединения (вещества, наречени така, защото съдържат един или повече серни атоми в тяхната химическа структура), които изграждат лука, могат да инхибират алергичния възпалителни отговор – като например при астма.

При лечение на проблеми с пикочните пътища лукът е от голяма полза. Например, ако на всяко хранене се изяжда по една супена лъжица лук, това може да помогне при парене по време на уриниране. Лукът не трябва да е термично обработен, така че необходимата доза може да се прибави към сезонната салата.

Лукът е доста силен афродизиак. Още от древността му приписват способността да повишава либидото и да засилва мъжката потентност. Според популярна рецепта трябва да обелите лука, да го пасирате и да го запържите с масло. Приемано ежедневно със супена лъжица мед на гладно, има отличен афродизиачен ефект. Друга рецепта за афродизиак е да накиснете счукан боб в сок от лук, да оставите да изсъхне напълно, докато се образува смес, наречена „канджи“, която според източната медицина действа като афродизиак.

Лук срещу зъбобол и болки в ушите

Има проучвания показват, че консумацията на суров лук всеки ден драстично намалява риска от зъбни инфекции. Някои хора вярват, че дъвченето на лук в продължение на три минути е достатъчно, за да убие микробите, присъстващи в устата. Друго популярно лекарство за болка в ушите е да натопите памучен тампон в сок от лук и да почистите ушите, като го използвате като антисептик. При много силна болка капнете само няколко капки топъл сок от лук в ухото и веднага ще получите облекчение.

Други свойства и ползи от лука

◊ Дезинфектант и антибиотик: Просто нанесете сока върху зоната, която се нуждае от дезинфекция, той ще замени алкохола или други дезинфектанти. Освен това консумацията на лук унищожава паразитите в червата и в същото време насърчава растежа на чревната флора.

◊ Противовъзпалително: При ухапване от насекомо натриването на засегнатото място с резен суров лук ще облекчи или дори премахне сърбежа и възпалението.

◊ Отхрачващо: Лученият сироп с мед е ефективен при респираторни инфекции.

◊ Диуретик и антиревматик: Увеличава производството на урина, премахва подуването чрез намаляване задържането на вода и стимулира бъбречната дейност. Вареният е отлично средство срещу ревматични болки.

◊ Намалява кръвното налягане, вазодилататор.

◊ Има хипогликемично действие: Понижава нивата на кръвната захар, може да намали дозата на специфични лекарства като инсулин.

◊ Антикоагулант: разрежда кръвта.

◊ Намалява „лошия“ LDL холестерол и повишава „добрия“ HDL холестерол.

◊ От полза за сърдечно-съдовата система: поддържа еластичността на артериите и предпазва от сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт и инфаркт.

◊ Хемопоетично действие: Стимулира производството на червени кръвни клетки в кръвта, с помощта на желязо и други микроелементи.

◊ Детокс: стимулира функцията на черния дроб и намалява мастните отлагания.

◊ За добро храносмилане: Суровият лук помага на храносмилането и усвояването на храната. Въпреки това не се препоръчва за хора, страдащи от гастрит или гастродуоденална язва. И още: предпазва и тонизира стомашно-чревния тракт.

◊ Като слабително: Леко сварен ще бъде отлично чревно слабително средство.

◊ Антихелминтик: В суров вид е ефективен срещу глисти при деца.

◊ Като козметично средство: Омекотява кожата и я прави по-красива, бори се с кожни раздразнения, лекува циреи, абсцеси, измръзване, изгаряния, ухапвания от насекоми и акне, стимулира растежа на косата.

Източник: dzen.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *