Хронично безсъние: Какви са симптомите и как се лекува?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Много хора страдат от хронично безсъние. Състоянието може значително да повлияе на качеството на живот, затова трябва да се вземат правилните мерки за лечението му.

хронично безсъние

Да не можеш да легнеш и да заспиш е много дразнеща ситуация за всеки.

Според ново проучване, проведено от Американската академия по медицина на съня (AASM), 12% от американците казват, че са били диагностицирани с хронично безсъние. Анкетата е проведена онлайн между 16 и 24 май и е публикувана на 14 юни.

Резултатите от проучването показват, че мъжете са малко по-склонни да бъдат диагностицирани с разстройството в сравнение с жените. Диагнозите също са най-разпространени при хора на възраст от 25 до 44,2 години.

За съжаление в България няма подобни проучвания и не е известно колко хора се борят с хронични проблеми със съня.

Хроничното безсъние е сериозен проблем. Това разстройство не само може да доведе до лишаване от сън, но също така може да причини умора, липса на енергия и да повлияе на физическото и емоционалното здраве на човека. Всъщност хроничното безсъние е свързано с депресия, тревожност, болест на Алцхаймер и диабет тип 2, наред с други здравословни проблеми.

Тъй като хроничното безсъние е значителна (и сравнително често срещана) заплаха за здравето, тук ще разгледаме какво представлява то, как се диагностицира и как се лекува?

 

Какво е хронично безсъние?

 

„Като цяло, безсънието е състояние, при което човек има затруднения да заспи, или редовно се събужда по-рано, отколкото иска” , казва Индира Гурубхагаватула, професор по медицина на съня в Университета на Пенсилвания. „Много хора страдат от това, което се нарича остро безсъние или безсъние за „приспособяване“, обикновено в отговор на стресова ситуация“, обяснява професорката.

Стресът и безпокойството всъщност могат да играят роля в нарушаването на циркадния ритъм на човек, което обяснява връзката им с безсънието. Циркаден ритъм се нарича цикълът на енергия и почивка, който тялото ни преживява ежедневно. Когато бъде прекъснат, това може да доведе до дългосрочни смущения.

Острото безсъние „може да продължи няколко дни или дори седмици“, казва Гурубхагаватула. „Симптомите обикновено изчезват, след като човекът се справи със стреса или източникът на стреса изчезне.“

Понякога обаче безсънието не изчезва. То може да стане „хронично“, ако продължи три месеца или повече и се появява поне три пъти седмично. Можете също така да имате хронично безсъние, ако тези пристъпи на безсъние продължават по-малко от три месеца, но се връщат непрекъснато.

Човек може дори да има хронични проблеми със съня, ако редовно приема лекарства, за да заспи и чувства, че просто не може да спи без помощта им.

Хроничната инсомния засяга множество области от ежедневния живот на човека. Освен трудностите при заспиване хората с хронична инсомния могат да изпитат следните неразположения:

• Безпокойство

• Умора през деня, липса на енергия или сънливост

• Главоболие

• Раздразнителност

• Заспиване зад волана

Индира Гурубхагаватула, професор по медицина на съня в Университета на Пенсилвания
Индира Гурубхагаватула, професор по медицина на съня в Университета на Пенсилвания

 

Как се поставя диагноза за хронична инсомния?

 

За да бъдете диагностицирани с хронично безсъние, проблемите със съня трябва да се повишат до нивото на причиняване на значителен дистрес или увреждане във Вашите социални взаимоотношения, работа, образование или други важни области на функциониране.

Освен че се случват няколко нощи седмично за период от няколко месеца, тези смущения не трябва да се обясняват по-добре с друго нарушение на съня или епизод на употреба на вещества.

„За да определите дали имате хронични проблеми със съня, трябва да ги наблюдавате внимателно“, казва Шмая Крински , лицензиран психолог и експерт по психотерапия за тревожност и поведенческо здраве в Ню Йорк.

Крински казва, че хората трябва да следят за следните симптоми:

• Отнема Ви повече от 30 минути, за да заспите поне три вечери в седмицата

• Чести събуждания или продължителни периоди на будност през нощта

• Преживяване на стрес, смущения в настроението, затруднено концентриране или трудност при запомняне на неща

„Ако тези симптоми са постоянни, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, обикновено с първичен лекар или специалист по съня“, съветва още докторът.

Шмая Крински , лицензиран психолог и експерт по психотерапия за тревожност и поведенческо здраве в Ню Йорк
Шмая Крински , лицензиран психолог и експерт по психотерапия за тревожност и поведенческо здраве в Ню Йорк

Как се лекува хронично безсъние?

 

Въпреки че хроничната инсомния може сериозно да повлияе на здравето и благосъстоянието на човек, има налични възможности за лечение.

Експертите в областта са единодушни, че най-ефективното лечение на хронични проблеми със съня е когнитивно-поведенческата терапия.

„Много хора отиват при лекар с надеждата за бързо решение с хапче“, казва Гурубхагаватула. „Но първата стъпка е терапията, а не хапчето”, обяснява още тя.

Този терапевтичен подход, който обикновено продължава шест до осем сесии, включва промени в поведението и когнитивни стратегии. Въпреки че лечението ще бъде различно за всеки, то може да включва лягане по едно и също време всяка вечер, ставане от леглото, когато не можете да заспите, и овладяване на страховете, че не можете да спите.

Според проф. Гурубхагаватула изследванията показват, че когнитивно-поведенческата терапия работи толкова добре, колкото лекарствата.

Този вид терапия също така няма нежелани странични ефекти, които се срещат при медикаментите.

Въпреки това хората с хронично безсъние често ще се самолекуват с лекарства без рецепта като дифенхидрамин или мелатонин. Но тези лекарства причиняват само повишена сънливост и обикновено не са добри дългосрочни решения.

Вместо това хората могат да допълнят терапията с по-добри практики за хигиена на съня, посъветва Гурубхагаватула. Например, опитайте да намалите кофеина, да спортувате редовно, да избягвате пушенето и пиенето и да определяте редовно време за лягане и събуждане.

Поддържайте спалнята си хладна, тъмна, тиха и комфортна. Опитайте се да избягвате ярка светлина час преди лягане. Ако имате киселинен рефлукс или други здравословни състояния, за които знаете, че не Ви позволяват да спите, първо се погрижете за тези проблеми.

Линк към проучването: https://aasm.org/survey-shows-12-of-americans-have-been-diagnosed-with-chronic-insomnia/

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *