ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Затлъстяване и диабет тип 2 – каква е връзката?

Да, затлъстяването и рискът от диабет тип 2 са свързани, но не винаги, според ново проучване, публикувано в “Journal of Experimental Medicine”

затлъстяване и диабет тип 2

Хората с наднормено тегло са по-податливи към развитие на диабет. Всички вярваме в това. Но не е точно така, според ново и задълбочено проучване по темата.

Изследователи от “Oregon State University” предприеха аналитично изследване, разкриващо част мистерията около диабет тип 2, който е метаболитно заболяване и затлъстяването. Болестта влияе върху начина, по който тялото метаболизира глюкозата (захарта), която е основен източник на енергия.

Именно за това диабетът често се свързва с наднорменото тегло и консумацията на излишни мазанини, захар и липсата на физическа активност.

 

Какво казва проучването за връзката между затлъстяването и диабет тип 2?

 

Според изследването, публикувано в “Journal of Experimental Medicine” , определен вид чревни микроби образуват бяла мастна тъкан, съдържаща макрофаги. Това са големи клетки, които са част от имунната система и са свързани с инсулиновата резистентност.

В човешкото тяло бялата мастна тъкан е основния вид мазнина.

„Диабет тип 2 се превръща в глобална пандемия и се очаква броят на диагнозите да продължи да нараства през следващите 10 години”, казва Наталия Шулженко, специалист по клинична имунология от „Oregon State University“.

„Така наречената „западна диета”, която се характеризира с високо съдържание на наситени мазнини и рафинирани захари, е един от основните фактори за поява на заболяването. Но чревните бактерии играят важна роля в ефекта, който има тази диета върху организма”, добавя още тя.

При диабет захарта се натрупва в кръвта с течение на времето.Това е изключително вредно за основните органи и почти всички системи в тялото.

диабет тип 2
Наталия Шулженко, специалист по клинична имунология от „Oregon State University.

 

Мястото на складиране на мазнините е ключово за развиването на диабет

 

Не можем да пренебренем ролята на затлъстяването при риска от развитие на диабет. Но се оказва, че е изключително важно къде в тялото се складират излишните мазнини.

Д-р Прамод Трипати, основател на „Freedom From Diabetes”, казва че „мястото на отлагане на мазнините до голяма степен определя тенденцията към развитието на диабет повече от общото затлъстяване. Подкожната мазнина не предразполага към заболяването. Но натрупването на мазнини в мускулите, черния дроб и панкреаса го прави.”, категоричен е той.

„Един сумист, който тежки 150 килограма, който има много подкожна мазнина, може да не развие диабет. Но един човек с нормално тегло, но затлъстял черен дроб и панкреас може да се разболее“, допълва още докторът..

Глюко баланс
Глюко баланс за нормализиране на кръвната захар

диабет тип 2 затлъстяване

 

Източници: https://www.healthshots.com; https://pixabay.com/

Линк към изследването: https://rupress.org/jem/article/219/7/e20220017/213260/Microbiota-and-adipocyte-mitochondrial-damage-in

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *