ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

8 причини за повече активност

1. По-фин силует
Спортуването води до изразходване на калории и поддържане на оптимално тегло. Изгаря се излишъкът, избягва се натрупването на мазнини и се увеличава мускулната маса, която консумира, даже и в покой, повече енергия, отколкото мастната тъкан.

2. Съхранени мускули
Към 65-годишна възраст мускулната маса намалява поне с една трета, ако не се поддържа. Спортуването обаче забавя „стопяването“ на мускулите и дори увеличава масата им. При това са достатъчни само шест месеца физическа активност, за да се обърне процесът от негативен към позитивен!

3. По-гъвкави стави
Във всекидневния живот ние използваме само 20% от възможностите на нашите стави и това е причината те да започнат да „ръждясват“. Спортът ги разкършва, стимулира ги за повече активност. В резултат движенията ни стават по-сигурни. Освен това укрепва хрущялната маса, което улеснява прихлъзването на ставните повърхности една върху друга.

4. Вечно младо сърце
Редовната физическа активност, дори и да не е свързана с голямо натоварване, укрепва сърдечната дейност поради по-доброто снабдяване с кислород. При всеки свой удар то изпраща повече кръв към органите. Цялата сърдечно-съдова система работи по-ефикасно. Спортът е отлична превенция на хипертонията.

5. Кости от бетон
На 50-годишна възраст 15% от жените страдат от остеопороза, на 65 – процентите вече са 40. Физическата активност може да се противопостави успешно на това заболяване, особено спортовете, свързани с разтягането на мускулите и сухожилията – плуване, гимнастика. Танцът и бягането пък предизвикват разпределяне на теглото върху целия скелет, което също е благоприятно за костите. Движението позволява стимулирането на клетките, които изграждат костите, и възпрепятства тези, които ги разрушават.

6. Солиден гръб
Много често неприятните болки в кръста, от които страдат повечето жени, се дължат на слаборазвити мускули на гърба и корема. Спортът води до образуването на нещо като естествен „корсет“, който поддържа гърба и го прави по-издръжлив. А упражненията за разтягане намаляват мускулното напрежение, причиняващо болките.

7. Редовен стомах
Физическата активност стимулира коремните мускули, като предизвиква нещо като вътрешен „масаж“ на храносмилателния тракт. Ето защо спортът може да ни избави от досадния запек. Достатъчно е дори просто да ходим редовно пеша със стегната стъпка. Благоприятно действие има и йогата.

8. Защитен организъм
Спортът възражда цялото тяло: намалява нивото на холестерола и превръща „лошия“ холестерол в „добър“, овладява гликемията, тъй като мускулите черпят нужната им енергия от захарите, и намалява риска от диабет от втори тип. Движението поддържа кръвната картина постоянна, а това е много важно за добрата форма.

Защо след спорт се чувстваме добре?
По време и след физическото усилие мозъкът отделя повишено количество нервни трансмитери, разнасящи информации чрез нервната система. Сред тях са допаминът, адреналинът и най-вече ендорфините, които предизвикват усещане за физически и психически комфорт, дори за еуфория. Тези вещества участват в регулирането на настроението и намаляват риска от депресия. Многобройни изследвания са доказали благотворното влияние на ходенето пеша върху хора, страдащи от депресивни състояния.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *