Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7000 крачки на ден са достатъчни: Разходка по брега на реката лекува нервите и облекчава гнева

Бавното ходене, както и редовната разходка, могат да бъдат ефективен начин за борба с хипертонията при възрастни хора, които водят заседнал живот

разходка

Учени от Американския колеж по спортна медицина проведоха проучване, в което установиха, че ако по време на разходка добавите само 3000 стъпки на ден към общо 7000, кръвното налягане при възрастните хора става по-ниско. Измерванията бяха направени първо след 10 седмици редовно ходене, а след това и на 20-та седмица от началото на експеримента. И наистина – колкото по-дълго хората ходеха, тоест ходенето се е превърнало в ежедневен навик, толкова по-стабилно е намалявало тяхното кръвно налягане. Тъй като в експеримента участваха възрастни хора (от 65 до 80 години), ходенето беше спокойно. Но, макар и бавно като ритъм, то все пак се е случвало – хората са ходели със спокойно темпо, но редовно.

Това означава, че и най-обикновената разходка може да бъде ефективно средство за борба с хипертонията при възрастни хора, водещи заседнал начин на живот

Ако искате да получите и психологически ползи, опитайте ходене, наречено с френската дума фланьор. Това е безцелна разходка без определен маршрут, без крайна точка. И най-важното – без слушалки (тоест без музика и подкасти). Виждате нещо интересно, спирате се и разгледате. Изследвате нов маршрут, като направите умишлено грешен завой.

Проучване, публикувано в научното списание за психология Emotion, показва, че по-възрастните хора, които се разхождат на непознати места без специални задачи, изпитват по-голямо чувство за благополучие и пълнота на живота. Отваряйки се за нови приключения или забелязвайки нови неща около себе си, хората се отпускат по-добре и се освобождават от тревожните мисли.

А за да се отпуснете максимално, по-добре е да се разхождате по брега на река или езеро

 

Психолозите отбелязват, че съзерцаването на водна повърхност отваря така наречените „сини зони“ на съзнанието. Изпълва ни със спокойното усещане, че все едно сме се върнали у дома…

Преди 10 години започна да се говори за това какви са ползите за здравето от така наречените „сини зони“, т.е. места близо до морето, реките и друг вид водоеми. През това време са проведени много изследвания, които надеждно са доказали, че плискането на вълни и съзерцанието на водната повърхност намаляват нивото на тревожност и агресия.

Едно от проучванията също така доказа, че всеки воден спорт има положителен ефект не само върху умственото представяне на спортистите (подобряват се когнитивните функции), но и върху социалните (повишават се комуникативните умения) и физическите. Не е нужно да се записвате веднага на курс по гребане. Дори една обикновена разходка покрай реката може да ви успокои и да ви направи по-спокойни, по-креативни и да балансира емоциите, с превес на по-добрите.

Как бавното ходене подобрява здравето

Заслужава да се отбележи, че за разлика от бързото ходене, бавното ходене изисква по-дълги разстояния. Тоест, трябва да отделите поне половин час на ден за спокойно ходене. През това време можете да извървите два-три километра.

Предимствата на този тип натоварване са многобройни.

1. Повишени нива на енергия

Разходките на чист въздух подобряват настроението, карат ви да се чувствате по-силни и облекчават мускулната слабост. Благодарение на тях се формира усещането, че имате повече енергия и сила.

2. Ускоряват кръвообращението

Бавните разходки подобряват функционирането на кръвоносната система. Те могат да се практикуват, например, след обяд. Това ще улесни усвояването на хранителните вещества от организма. И част от получените калории ще бъдат изразходвани веднага.

3. Подобрена сърдечна функция

Бавните разходки могат да предотвратят различни сърдечни заболявания, да намалят кръвното налягане и да имат положителен ефект върху нивата на холестерола в кръвта.

4. Снабдяват мозъка с кислород

Ходенето ви позволява да „изчистите мозъка си“ и то в буквалния смисъл на думата. При ходене мозъкът получава повече кислород, което се отразява положително на когнитивните му функции. В напреднала възраст, когато се появят първите симптоми на деменция, това е особено важно. Редовното ходене може да помогне за забавяне прогресията на тези симптоми. А при младите хора се повишава продуктивността на мозъка.

5. Загуба на тегло

Разбира се, бързото ходене е много по-добро за отслабване от бавното. Но и тук има тайни и особености. Ако се разхождате след хранене, някои калории веднага се изгарят. Това предотвратява наддаването на тегло. Ако целта на упражнението е да отслабнете, тогава вероятно ходенето по 15 минути след всяко хранене ще бъде по-полезно от една сесия за половин час. Но за по-точно изчисление е добре да се свържете с диетолог или фитнес треньор.

6. Подобрява се качеството на съня

Стресът често води до нарушения на съня. Тъй като бавното ходене намалява нивата на стрес, то може също да подобри способността ви да спите по-качествено.

7. Достъпно за хора със здравословни проблеми

Ползите от бавното ходене са без съмнение, това е вид физическа активност, която може значително да подобри здравето. За някои пациенти това е и единственият начин лекарите да им позволят да правят упражнения. Това са хора с артрит и други заболявания, които имат отрицателно въздействие върху общата мобилност.

Някои хора не могат да тренират без да усещат болка. Бавното ходене е единственото физическо натоварване, достъпно за тях .

8. Контрол на нивата на кръвната захар

Ходенето понижава нивата на кръвната захар, което е важно за пациентите с диабет. Дори такова леко упражнение като бавното ходене ви позволява да изгаряте излишната захар, като по този начин намалявате риска от затлъстяване.

Бавното ходене може да повлияе на много органи и системи по най-положителен начин. Един от най-добрите му ефекти, наред с други, е намаляване нивата на стрес. Това означава, че кръвното налягане намалява, нивото на психологическия стрес пада, сънят и настроението се подобряват. Всички тези характеристики заедно означават, че бавното ходене е полезна форма на упражнени, която не бива да се подценява.

Източник: ayzdorov.ru

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *