Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кръвното налягане се повишава и е по-трудно за контролиране през зимата

Скорошно проучване установява, че хората с хипертония наблюдават повишаване на кръвното налягане през по-студените месециповишаване на кръвното през зимните месеци

Хората с хипертония е вероятно да имат допълнително повишаване на кръвното налягане през зимните месеци, според резултатите от проучване, споделено на скорошна сесия за хипертония на Американската сърдечна асоциация (AHA).Студеното време също може да създаде предизвикателства при управлението на високото кръвно налягане.

Изследователите установяват, че средно систоличното кръвно (високата стойност) се повишава с през зимните месеци.

„Аз лично виждам този ефект в моята практика доста редовно“, казва Нитин Гера, кардиолог в OhioHealth. „Същият пациент може да има добре контролирано кръвно налягане, когато го видя през лятото, а след това, когато се върнат след шест месеца, то може да бъде повишено.“

Въпреки че докладът на AHA не посочва конкретно последствията от тези сезонни колебания, по-ранни изследвания показват, че промените в кръвното налягане могат да увеличат риска от сърдечно-съдови събития, инсулт и други усложнения.

„Когато кръвното налягане е по-високо по време на студено време, съществува потенциално по-висок риск от бъбречно или сърдечно увреждане, свързано със състоянието“, казва д-р Уанпен Вонгпатанасин председател на изпълнителния комитет на AHA Hypertension 2023. „Ето защо е важно пациентите с хипертония да следят стойностите на кръвното и у дома“.

д-р Уанпен Вонгпатанасин председател на изпълнителния комитет на AHA Hypertension 2023
д-р Уанпен Вонгпатанасин председател на изпълнителния комитет на AHA Hypertension 2023

 

Защо кръвното налягане се повишава в студено време?

 

Експертите смятат, че тези колебания в кръвното между летните и зимните месеци може да са свързани с това как студеното време влияе на кръвоносните съдове.

Излагането на ниски температури причинява свиване на кръвоносните съдове и повишаване на налягането, така че студеното време през зимните месеци играе известна роля за влошаването му.

Д-р Гера обяснява, че по-студеното време активира симпатиковата нервна система, което води до отделяне на повече катехоламини (като епинефрин, норепинефрин и допамин). Тези вещества причиняват свиване на кръвоносните съдове, което води до по-високо кръвно налягане.

„В по-студените месеци нивата на витамин D също намаляват, което води до активиране на системата ренин-ангиотензин-алдостерон„, обяснява още кардиологът.

Тази система регулира кръвното налягане, баланса на течности и електролити и системното съдово съпротивление, което допълнително обяснява защо студът може да причини повишаване на кръвното налягане.

Освен това факторите, свързани с начина на живот, могат да окажат голямо влияние. Хората спортуват по-малко и ядат повече и по-вредна храна през зимните месеци.

„Хората са склонни да ядат много повече като количеството и по-лошо по отношение на качеството през по-студените месеци, особено около празниците“, подчертава Гера. „ Когато е много студено, мрачно и тъмно, пациентите чувстват известна степен на сезонна депресия и са склонни да се хранят по-лошо и да спортуват по-малко.“

д-р Нитин Гера, кардиолог в OhioHealth
д-р Нитин Гера, кардиолог в OhioHealth

 

Следете кръвното си през есента и зимата

 

Редовното проследяване на кръвното налягане е изключително важно, особено през зимните месеци.

Простите навици са от ключово значение. Трябва да спортувате последователно, да обръщате голямо внимание на диетата си, да ограничавате приема на натрий и да наблюдавате нивата на витамин D.

Д-р Гера насърчава хората да използват информираността за сезонните колебания в кръвното налягане в своя полза.

Задължително е също така да се следват стриктно основните правила за контрол на кръвното:

• Пийте лекарствата си, както са предписани

• Поддържайте здравословно тегло

• Старайте се да постигате препоръчителните 150 минути физически упражнения на седмица

• Следвайте план за здравословно хранене и ограничете приема на натрий (сол)

• Спрете да пушите

Линк към изследването: https://newsroom.heart.org/news/cold-weather-may-pose-challenges-to-treating-high-blood-pressure

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Шлемник за понижаване на кръвното
Шлемник – за сърдечно-съдово здраве и при високо кръвно налягане

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *