ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Най-добрият начин да се избавите от синдром на раздразненото дебело черво ще намерите тук!

Хроничен синдром на раздразненото дебело черво е общото название на най-различни разстройства в храносмилателната система.

Храна за дразнимо черво
Храна за дразнимо черво

Това е едно от най-разпространените оплаквания в днешно време: според специалистите от него страдат 15-19 на сто от населението в западните страни. Болестта поразява най-вече между 25 и 50-годишна възраст (два пъти по-често жените).

За заболяването са характерни редуващи се запек и разстройство. При болните жени определена храна или стресова ситуация могат да предизвикат нетърпими стомашни болки, както и ректални кръвотечения. Симптомите са или без прекъсване, или изчезват и отново се появяват.

Често бъркат заболяването с колит. Но при колита е възпалена и раздразнена слизестата обвивка на червата и понякога по нея се появяват язвички. При споменатото заболяване такива явления не се наблюдават.

Най-добрият начин да се избавите от този болезнен синдром е да промените режима на хранене и начина си на живот.

Храната – приятел или враг?

Пословицата “Което лекува някого, разболява другиго” е особено подходяща за страдащите от този проблем с дебелото черво. Основната му особеност е, че ответната реакция на храната е различна при различните хора, а дори и при един човек в различни периоди.

Ако установите, че някакъв вид храна изостря симптомите на заболяване то, откажете се от нея. Според лекарските наблюдения 25 на сто от болните се оплакват, че след хранене получават стомашни болки. Някои от страдащите отбелязват, че самото поемане на храна, особено сутрин, веднага предизвиква у тях разстройство.

Изострянето на болестта може да бъде предизвикано от няколко причини:

Емоционално въздействие. Възможно е определен вид храна да предиз-виква у вас приятни спомени от детството. А може и да е обратното – приемането на някаква храна да ви напомня нерешени проблеми, душевни тревоги, стресови ситуации. Може да започне да ви се гади само от това, че някой седи до вас и яде точно тази храна.

Алергия и непоносимост към някои храни. При болестното състояние, за което става дума, явно не трябва да се говори за хранителна алергия, а за чувствителност към определени храни. Под това се разбира свръхчувствителна реакция на храносмилателната система към някои компоненти, които се съдържат в едни или други храни. Всичко това е придружено от спазми, натрупване на газове, гадене и проблеми с храносмилането. Кофеинът например стимулира свиването на мускулите на червата, затова при това заболяване след чашка кафе някои хора имат чувството, че червата им са събрани на топка. Мазната храна провокира отделянето на един хормон, който също предизвиква свиването на мускулите на жлъчно-чревния тракт. Някои видове целулоза предизвикват отделяне на газове в червата, което усилва болките. Неприятните симптоми изчезват, ако спорните продукти се изключат от порциона. За да установите причинителите на дискомфорта, използвайте “елиминиращата диета”, описана ТУК.

Като правило при това заболяване се отбелязва повишена чувствителност към един или няколко вида храна от следните групи:

мляко и млечни продукти

орехи

кока-кола

шоколад

яйца

изделия от смлени зърна (царевични пръчици)

соя

лешници

цитрусови плодове и сокове от тях

банани

домати

канела

продукти от пшеничено брашно

цвекло

свинско месо

кромид лук

чесън

картофи

риба

кафе, чай

скариди

По бреме на изследвания, проведени от английски лекари, били разпитани 122 души, страдащи от това заболяване. Оказало се, че само 5 на сто от тях са чувствителни само към един вид храна. 32 на сто посочили 11 и повече продук­та, които предизвикват у тях изостряне на заболяването.

Непоносимост към лактозата. Това означава, че организмът е неспособен да усвоява лактозата – захарта, която се съдържа в млякото и много от млечните продукти. Установено е, че при около 33 на сто от болните със симптоми, за които става дума, организмът отказва да приема лактозата. Следователно, ако след употреба на млечни продукти симптомите се изострят, това може да се обясни с непоносимостта на вашия организъм към лактозата. Тя в голяма степен ще усили страданията ви.

Лечение с диета

Хранене при раздразнено черво
Хранене при раздразнено черво

Храната може да бъде ваш най-голям враг или най-добър приятел. При разумно планиране на хранителния режим и правилен подбор на продуктите, можете да се спасите от много симптоми на болестта. Когато съставяте диетата си, трябва да увеличите продуктите с по-високо съдържание на целулоза и да намалите мазните храни. Това не само ще предотврати изострянето на болестта, но и значително ще подобри общото ви здравословно състояние. Освен всичко друго, подобна диета намалява риска от онкологични и сърдечни заболявания.

Според някои лекари диета с повишено съдържание на целулоза е особено полезна при болезнен синдром. Целулозата стимулира работата на чревните мускули. Подобна постоянна “тренировка” им позволява да се поддържат в добра форма. Целулозата увеличава скоростта на придвижване на изпражненията през дебелото черво, като изключва възможността те да се втвърдяват. Консумацията на целулоза не позволява и появата на разстройство, тъй като поглъща излишната вода, освен това стимулира работата на мускулите на храносмилателния тракт, позволявайки им да запазят еластичността си. Това от своя страна предпазва от спазми.

При разработването на диета с повишено съдържание на целулоза, трябва да се има предвид следното:

По-добре е плодовете да се консумират цели, вместо във вид на сокове. Например цялата ябълка съдържа повече от 1 чаена чаша ябълков сок.

Овесените ядки не само помагат да се подобри цялостното здравословно състояние, но и намаляват холестерола в кръвта. Могат да се консумират с кисело мляко, прясно сирене, плодови салати. Можете да опечете и малки хлебчета с овесени ядки. И най-сетне овесена каша – една чудесна закуска. Някои лекари препоръчват с лечебна цел да се изяждат всеки ден по 10-26 г овесени ядки, но най-добрият съветник си остават вашите черва.

Изследване, проведено от английски учени, показва че овесените ядки и някои други продукти с високо съдържание на разтворима целулоза понякога предизвикват изостряне на симптомите.

В изследването участвали 100 мъже и жени и 55 на сто от тях съобщили, че след употребата на овесени ядки са се почувствали no-зле. Обаче след като започнали да приемат разтворими добавки – например от семена на живовляк, при 39 на сто от тях състоянието се подобрило. Въз основа на тези изследвания се наложил изводът, че добавките от разтворима целулоза все пак са за предпочитане пред овесените ядки.

Периодът на адаптация към диета с повишено съдържание на целулоза продължава около 6 седмици. Ако през това време такива симптоми като натрупване на газове и подуване на стомаха, не намаляват, лекарят може да ви препоръча някакви други слабителни средства с повишено съдържание на целулоза, които не предизвикват натрупване на газове. Понякога е добре приемането на храната да започне от продукт със слабително действие, след което да се консумират овесени ядки и т.н. Много малък брой от страдащите изобщо не са в състояние да поемат повече целулоза от минималните препоръчителни количества.

Когато се консумира повече богата на целулоза храна, трябва да се пие много вода – 6-8 чаши дневно.

Продукти с повишено съдържание на целулоза

бяло зеле, брюкселско зеле, карфиол лук

царевица

цвекло

целина

картофи с кожичката

изсушени плодове (сини сливи, кайсии), стафиди

пресни кайсии

портокали

боровинки, ягоди, диви ягоди леща, боб

продукти от пълнозърнесто брашно

В много случаи симптомите на болестта могат да се сведат до минимум и е напълно възможно да се приключи с тях, ако драстично се намали употребата на мазнини. Мазнините, повече от който и да било продукт, съдействат за свиването на мускулатурата на дебелото черво. Мазната храна е силно калорична, затова спазмите в червата, както и диариите, могат да се обяснят с излишните калории, получени от мазнините заедно с храната.

“Да, но това са най-вкусните неща” – ще възразите вие и за жалост ще бъдете прави. Много продукти c повишено съдържание на мазнини действително са приятни на вкус. Но това, което е още по-опасно, е че те обикновено са твърде богати на сол или захар – основни компоненти, които се използват за подобряване на вкуса.

Не бива обаче човек да е роб на стомаха си. Мнозина от страдащите от този синдром са привикнали да утоляват глада си и да удовлетворяват желанията си, като консумират богати на скорбяла храни – макарони, спагети, ориз, хляб. При това заболяване е разрешена и употребата на мазни сосове, например със сметана и краве масло, ако това не води до изостряне на заболяването. Препоръчват се и сосове с ниско съдържание на мазнини – доматен и маринати.

Ако обичате млечни продукти и не страдате от непоносимост към лактозата, пийте обезмаслено мляко и яжте храна, приготвена от такова мляко, например прясно сирене. Друг пример – отстранете кожата на едно пиле и, вместо да го пържите, го опечете или сварете. По същия начин пригответе и пуйката. Ако обичате сладки неща, вместо шоколад яжте плодове.

Консумацията на продукти с намалено съдържание на мазнини не само ще намали симптомите на заболяването, но и килограмите ви. Мазнините носят 2 пъти повече калории от белтъците и въглехидратите. Ако внесете съществени промени в начина си на хранене, можете и да отслабнете с няколко килограма. Диетата може да бъде съставена не само на принципа “по-малко мазнини, повече целулоза”. По-долу изреждаме основните препоръки, които дават най-голям ефект. Бъдете търпеливи, избирайте видовете храни, които няма да ви навредят и изключвайте онези, които са ви противопоказни.

Прочетете статията „Колко опасни могат да бъдат полипите по червата?

Хранителни добавки при проблеми с червата и храносмилането

Продуктът GASTRINAL е проверено средство от ново поколение, което подпомага функциите и оздравяването на храносмилателния тракт. Композицията от растителни екстракти и свързващи фактори е предназначена за подобрен контрол на нервните импулси върху храносмилателния процес и усвояването на основните типове храни. Балансира производството на секрети и ензими. Съдейства за неутрализиране на възпалителни процеси от различен характер.

Храносмилателната билкова горчивка е композиция от т.н. горчиви екстракти, които тонизират и засилват жлъчната секреция, подобряват храносмилането и активират бъбречната дейност. Тонизирането на вътрешните органи и системи се дължи преди всичко на веществото генциопикрин, което се съдържа в корените на тинтявата.

Дражетата Gastrocuma са изцяло природен продукт, разчитащ на лечебните свойства на три съставки – куркума, мента и кимион. Препоръчва се за широк спектър проблеми на стомашно-чревния тракт, жлъчката и червата.

Бодилакс е натурален продукт, съставен от растителни екстракти с еднопосочно действие. Той допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система. Благодарение на етеричните масла и влакнини в билките, подпомага нормалната моторика на стомашно-чревния тракт и нормалната перисталтика.

Режим на хранене при раздразнено дебело черво
Режим на хранене при раздразнено дебело черво

Режим на хранене при синдрома на раздразненото дебело черво

  • Когато планирате ежедневната си храна, пресмятайте броя на калориите.
  • Избирайте питателни храни. По възможност изключвайте от храната си продукти с високо съдържание на мазнини.
  • Не употребявайте продукти, които са ви противопоказни. От съответната група изберете храните, които вашият организъм понася и усвоява добре. Например вместо бяло зеле консумирайте спанак.
  • Не изключвайте от диетата си своите любими блюда, ако не са ви противопоказни.
  • Постарайте се да промените структурата и консистенцията на храната си, за да определите какво усвоява добре вашият организъм и какво не. Може би не понасяте добре портокалите, а портокаловият сок е полезен.
  • Приготвяйте храната си по свой, добре усвоен начин.
  • Зеленчуците, преминали през кулинарна обработка, трябва да бъдат меки. В някои рецепти има указание, че зеленчуците със зелен, жълт и оранжев цвят трябва да се задушават за много кратко време, за да останат хрупкави. Но при заболяването, за което говорим, зеленчуците трябва да се обработват докато напълно омекнат. Острите краища на недоварените зеленчуци могат да предизвикат дразнене на червата. Не се препоръчва консумацията на сурови зеленчуци. И още нещо – по-добре е да не употребявате семки и орехи.
  • Във всекидневното ви хранене трябва да бъдат включени цитрусови плодове или сок от тях, тъмнозелени зеленчуци и тъмножълти и оранжеви плодове или зеленчуци (моркови, портокали, лимони и други).
  • Преди да започнете да се храните трябва да сте сигурни, че храната не е нито много студена, нито много гореща. Много студената храна може да предизвика чревни спазми и стомашни болки.
  • Яжте бавно и дълго дъвчете храната.
  • Яжте често и по малко. Много хора с това заболяване отбелязват, че се чувстват значително по-добре, ако се хранят 4-6 пъти дневно. Явно това е свързано с хормоните, които регулират работата на стомашно-чревния тракт. Те се изработват след постъпването на храната в организма и стимулират работата на чревните мускули. Когато храната постъпва на по-малки порции, се образуват по-малко хормони, вследствие на което се възприемат по-лесно от червата.
  • Употребявайте по-често ленено масло. Учените са открили, че в него, както и в рибеното масло, се съдържа омега 3-мастна киселина, която упражнява противовъзпалително действие.

Препоръчва се всекидневно да се консумират по 2 супени лъжици ленено масло. Ако вкусът му ви е неприятен, добавяйте го в храната за закуска (например в овесената каша), подправяйте с него салатата или един път дневно преди храна взимайте по 2-3 капсули рибено масло.

  • Взимайте витамини от групата В. Лекарствата, които обикновено се предписват при това заболяване, увеличават потребността от тези витамини. Желателно е витаминно-минералната добавка, на която се спрете, да съдържа всички витамини от групата В.
  • Храната трябва да бъде удоволствие. Обстановката на масата по време на хранене – това е една от най-мощните защити против заболяването. Ние често се храним на крак, вечеряме набързо. А колко от нас въобще имат навика да закусват! Може би някои обичат този начин на живот и се чувстват като риба във вода, но болните от споменатия синдром трябва да имат по-мек и щадящ режим на хранене. Опитайте се да си организирате уютна обстановка по време на хранене. Станете сутринта няколко минути по-рано или си пригответе закуската от вечерта. Продължителността на обяда трябва да е по възможност около 1 час. Не обядвайте на бюрото си, дори и ако си носите храна от вкъщи. Опитайте се да намерите свободно помещение, където можете да хапнете спокойно. Ако ви остане време, разходете се, макар и за кратко.
  • Не пренебрегвайте и вечерята. Намерете време да приготвите любимите ястия и да ги изядете в спокойна и приятна обстановка.

Синдромът на раздразненото дебело черво и стресът

Стрес и раздразнено дебело черво
Стрес и раздразнено дебело черво

Тревогата и депресията са най-често срещаните спътници на силния стрес – те могат да доведат до появата на нежелателни симптоми при всяко състояние на организма, в това число и при наличието на въпросния синдром.

Това, което се случва в главата ви, влияе на всичко, което става в стомаха и червата. Мозъкът изпраща сигнали в храносмилателната система и въздейства върху нейната активност. И обратното – всеки дискомфорт в червата може да доведе до емоционален дискомфорт. Тези, които страдат от въпросния синдром, е добре да “настроят” мозъка си на позитивна вълна – това действа благоприятно на червата. По такъв начин, облекчавайки червата си, вие влияете благоприятно на мозъка.

Използвайте възможностите на когнитивната терапия. При често появяващи се болки, които не могат да бъдат предвидени (точно това се случва при раздразненото дебело черво), можете да изпитате чувство на безпомощност. Когнитивната терапия ще ви позволи да се съсредоточите върху симптомите и да се научите да ги контролирате. Ако се обърнете за съвет към специалист и по когнитивна терапия, най-вероятно ще ви помолят да запишете симптомите и да проследите как влияят те върху емоционалното ви състояние. По време на сеанса лекарят ще ви помогне да разберете собствените си чувства и мисли и да се научите да ги управлявате със своите собствени реакции. И лекарите, и техните пациенти твърдят, че при този синдром когнитивната терапия дава добри и трайни резултати.

За да промените посоката на стреса, понякога е достатъчно да преосмисляте съдържанието на вътрешния си монолог. Например, отивате в пощата, за да изпратите служебната кореспонденция, а там има огромна опашка. Вътрешният ви глас мърмори: “Как бавно се точи времето! Пред мен има поне още десет души. А чиновничката е толкова мудна! Е, разбира се, три от гишетата не работят. Шефът ще помисли, че не ме бива за нищо. А може би наистина е така? Вчера, без да искам, хлопнах вратата на офиса под носа му, миналата седмица направих груб пропуск. Може би не мога да свърша нищо като хората.”

Сега се опитайте да промените текста на монолога: ’’Колко е приятно, макар и за малко, да се измъкне човек от офиса! Чудесно е да се поразходиш по това време. Много е вредно да се стои по цял ден на едно и също място. Ясно е, че шефът по всяка вероятност ми се доверява, щом всеки ден ме пуска за толкова дълго време”. Банално, изтъркано, но може би вярно?

Изпускайте парата. При тези, които са склонни да преглъщат своите преживявания, болестите на храносмилателния тракт протичат по-тежко, защото стресът е един от факторите, които подпомагат развитието им. Ето защо, ако спадате към тази категория, занимавайте се с йога, медитация, физически упражнения, както и с най-различни други методи за борба със стреса.

Голяма полза може да ви донесе хипнозата: има доказателства, че и тя помага при този тип заболявания.

Физически упражнения

Упражнения
Упражнения

При този болестен синдром са полезни заниманията с аеробика. Тя подобрява работата на сърцето и белите дробове и “топи” излишните калории.

Когато правите физически упражнения, помнете, че не сте участници в олимпийски игри и не се явявате на състезание. Основното е да изберете такива спортни занимания, че да не ви изморяват. Това могат да бъдат разходки, плуване, каране на велосипед. Заниманията със спорт се препоръчват не по-рядко от три пъти седмично и с продължителност не по-малко от двадесет минути. За да не се превърнат в досадно задължение, се препоръчва гъвкав график, който предвижда за всеки ден различен вид спорт: днес – плуване, утре – разходка, вдруги ден – велосипед.

Източници: indepress.ru; gopsy.ru; helpguide.org; webmd.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *