Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тук ще намерите най-ефективните лечения на депресията и средства срещу меланхолията

Депресията и меланхолията трябва да се лекуват своевременно, защото ако не се лекуват, чувството за печал и безнадеждност може да продължи седмици, месеци, дори години.

На всекиго се случва да изпада в униние и потиснатост. Обикновено това състояние не продължава твърде дълго. Но ако симптомите се задълбочат и продължат повече от две седмици, вероятно става дума за истинска депресия.

Деперисята може да бъде съпровождана и от други изменения. Губите съня си или обратно – спите непрекъснато, ставате абсолютно неработоспособни. Губите апетит или обратното – ядете непрекъснато. Сексът вече въобще не ви интересува и всякакви занимания, които са ви доставяли някога радост, са ви напълно безинтересни. Не можете да се съсредоточите и да концентрирате вниманието си, изпитвате непрекъснато безпокойство, постоянна умора, често ви болят главата и гърба.

Продължителната и непреодолима депресия изисква професионална помощ. Лекарят ще ви предпише антидепресанти, психотерапия или съчетатание на няколко метода. Ако депресията е слабоизразена и не предизвиква у вас мисли, които могат да ви нанесат вреда, опитайте се да се избавите от натрапчивата мъка, използвайки препоръчваните методи.

Лечение с билки

Лечение на депресията с билки
Лечение на депресията с билки

Към растенията с антидепресивно действие се отнасят жълтият кантарион, женшенът, шафранът, репеят, аралията.

Най-силен антидепресивен ефект има много популярната билка, която се използва широко от медицината – жълтият кантарион. Лечебните му качества са известни още от времето на Хипократ. В Русия го наричат “цяр срещу 99 болести”. Той се употребява във вид на отвари, запарки и извлеци при слаба и умерено изразена депресия. Отначало се проявява успокоителното му действие, а след това започва да се подобрява и настроението. Действа по-бавно от синтетичните антидепресанти, затова пък няма никакви противопоказания, нито предизвиква негативни странични ефекти.

Жълт кантарион

Сложете да заври 500 мл вода и в нея сложете 2 супени лъжици от билката, варете 5 минути на слаб котлон, оставете да изстине 10 минути и прецедете. Пийте три пъти на ден преди ядене.

Отлично средство за стабилизиране на нервната система е продуктът „Сила за нервната система“ Той помага при хроничен стрес, депресии, превъзбуда, безпокойство и безсъние, при умора и главоболие.

Мелатонин таблетки се препоръчват при нарушения на съня, проблеми със заспиването, недоспиване, стрес, натоварване.

За спокоен сън и бързо заспиване, ползвайте турмалинова превръзка за очи.

Препоръчваме ви билковите дражета за нервна система, които съдържат екстракти от корени на валериана и хмел.

Форца 5 е уникална комбинация от 5 активни съставки, които тонизират, енергизират, възстановяват и помагат да се преодолее умората, стреса, натоварванията, загубата на жизненост и отпадналостта.

Лечение с вода и билки

При депресия топлите ароматни бани, контрастният душ сутрин и сухият четков масаж са добро възбуждащо средство, помагат за възвръщане на душевното равновесие и осигуряват приток на сили и енергия.

Сложете да заври 1 литър вода и добавете сухи билки – пелин 15 г, исоп 15 г, корени от валериана 20 г, листа от мента 10 г  и листа от бреза 30 г. Излейте тази отвара в топлата вода на ваната и лежете 20 минути. Направете 10 такива бани през ден.

Ароматотерапия

Ароматерапия при депресия
Ароматерапия при депресия

Много ароматични вещества са в състояние да ви върнат надеждата, че нещата ще се оправят, както и увереността в себе си. Но те не трябва да се прилагат инцидентно. При депресия е особено важно сами да подберете подходящите ароматични средства. Интуитивно ще усетите какво ви е необходимо и кое ви помага повече. Изборът е голям: бергамот, здравец, жасмин, лавандула, мента, роза, бял равнец, теменужка, лимон, кедър, иланг-иланг.

Нищо друго не помага при депресия повече от нерола – етерично масло от цветовете на горчивия портокал. Ароматът на нерола има силноуспокояващо действие и гони мрачните мисли.

Нероловото етерично масло прекрасно се съчетава с етеричното масло от бергамот. Бергамотът действа освежаващо и подобрява настроението.

Разбира се, при тежки депресии, когато душевните сили на болния са съвсем парализирани, ароматичните масла нс могат да заменят помощта на психиатъра.

Хомеопатия

Хомеопатия
Хомеопатия

Хомеопатичните средства се препоръчват при леки депресии, но трябва да се приемат много внимателно. Непрекъснато трябва да се следи действието на приемания препарат.

Често при страдащите от депресия се появяват симптоми и на други заболявания. Те изглеждат съвсем реални и много притесняват болния, но като правило съществуват само във въображението му. И е много важно да сте наясно с това при подбора на хомеопатични лекарства.

Anacardium 6 – npu дълбока меланхолия и хипохондрия; склонност към лекомислени обещания, нарушения на паметта, прекалена обидчивост.

Sepia 6 – при равнодушие към семейството; когато разказва за самочувствието си, човек непрекъснато се обижда.

Избраното лекарство трябва да се приема три пъти дневно. При подобрение лечението може да бъде прекъснато, но болният трябва да е под непрестанно наблюдение, защото са възможни рецидиви.

Лечение със скъпоценни камъни и минерали

  • При депресия се използват еликсири от ахат, лазурит, хризопраз, корал, гранат, диамант, оникс, розов кварц, сапфир и топаз. Дръжте у себе си апофилит или хризокол или носете бижу с монтиран тюркоаз.
  • При остри депресии помагат топаз, лунен камък и корал, а при хронични депресивни състояния – рубин, сапфир и котешко око.

Лечение с хранене

Хранене при депресия
Хранене при депресия

Правилното хранене е необходимо допълнение към психиатричната помощ. Изследванията сочат, че хранителните вещества оказват извънредно голямо влияние върху биохимията на организма и активността на мозъка. Диетолозитe твърдят, че небалансираната храна и нездравословните навици при храненето са един от основните “виновници“ за депресията. Невротрансмитерите на главния мозък, които регулират поведението, са зависими от храната.

Консумирайте повече висококачествени белтъчини. Те се съдържат в рибата, пуешкото месо и някои варива (фасул, леща, грах). Препоръчват се белтъчините, доставящи незаменимите мастни киселини, които повишават психическата активност. Те се съдържат в сьомкговите и в белите риби. Ако организмът не получава необходимите белтъчини, може да се стигне до недостиг на желязо, тиамин, рибофлавин, ниацин и витамините В6 и В12. Старайте се да ядете повече храна с подобно съдържание. Консумирайте и повече продукти, богати на калций: листови зеленчуци, царевица, бадеми, слънчогледови семки и обезмаслена извара. Емоционалният стрес понижава съдържанието на калций в организма.

Ако взимате антидепресанти, ограничете употребата на храни, съдържащи тирамин. Към тях се отнасят бирата, червеното вино, маринованите риби, пилешките дробчета, кремвиршите, готовите сосове, соевият сос, зрелите банани, продуктите, приготвени с мая за хляб, пушените риби. Не трябва да консумирате презрели плодове и храни с изтекъл срок на годност.

Избягвайте наситените мазнини. Те влошават кръвоснабдяването на мозъка.

Избягвайте кофеин и захар. Изследванията са довели до извода, че някои хора, които напълно са се отказали от яденето на бонбони, изпитват емоционален подем. Има и такива, които след като са се отказали от кафето, нямат повече спадове в настроението.

Яжте повече продукти с високо съдържание на триптофан – аминокиселина, която има голям дял в производството на серотонин (веществото, което осигурява доброто настроение и съня), Често при страдащите от депресия може да бъде нарушено доставянето на триптофан в мозъка. Доказано е, че богатата на въглехидрати храна повишава способността на организма да усвоява триптофана. Пример за правилно съчетание на хранителни продукти е сандвич от пълнозърнест хляб и пуешко месо. В това месо се съдържа много триптофан, а пълнозърнестият хляб е източник на сложни въглехидрати. Млякото, бананите, смокините и фурмите също са добри източници на триптофан.

Увеличете консумацията на сурови плодове и зеленчуци, прясно изцедени сокове от тях и пълноценни зърнени продукти. Те съдържат много сложни въглехидрати, които активизират производството на серотонин в мозъка.

Лечение със сокове

Спаначеният и зелевият сокове са източници на калций, фолиева киселина и витамини В6 и С. Соковете от зеле, магданоз, броколи и цвеклови листа са много богати на рибофлавин и витамин С.

Сокът от чесън е източник на тиамин, калий и витамин А; соковете от магданоз, цвеклови листа, спанак и листа от глухарче – на желязо; соковете от цвеклови листа, спанак, магданоз и чесън са източници на магнезий.

Сокът от моркови съдържа много витамин А.

Рецепта – Листата от 3 глави цвекло, 1 връзка магданоз, 1 връзка спанак, 4 моркова и 1/2 ябълка без семената. Сложете в сокоизстисквачката и пийте.

Рецепта с чесън – 1 връзка магданоз, 1 скилидка чесън, 4 моркова и 2 стръка целина. Изстискайте със сокоизстисквачка и сокът е готов за пиене.

Витамини и минерални вещества

Витамините в храната
Витамините в храната
  • Биотин – липсата му може да доведе до депресия. Съдържа се в соята, пълнозърнестото брашно и оризовите трици.
  • Фолиева киселина и витамин В12-липсата им в достатъчни количества води до депресия.
  • Витамин В6 – приемането на антиоксиданти води до дефицит на този витамин в организма.
  • Рибофлавин, тиамин и витамин С – при депресия често се стига до тех¬ния дефицит в организма.
  • Калций – добавките на калций са особено полезни за по-възрастните жени след менопаузата, както и при депресии след раждане.
  • Желязо, магнезий, калий – при страдащите от депресия се наблюдана спад в съдържанието на тези вещества в организма.
  • Омега-3 мастни киселини – организмът на страдащите от депресия изпитва дефицит и от тези киселини.

НевроХелт (NeuroHealth) действа благоприятно при стрес и безсъние. Допринася за здрава нервна система.

Сибирският женшен е класически адаптоген – лечебно растение, което допринася за успешно преживяване на стресови ситуации от различен характер. Взимайте екстракт от сибирски женшен според указанията на опаковката.

Прочетете повече за лечение с ДЕМИР БОЗАН

Медитация

Медитация при депресия
Медитация при депресия

Медитацията в помощ на концентрацията. Вътрешното съзерцание е прекрасен медитационен метод, фокусирайте погледа си (без да мигате) на някакъв малък обект, след това затворете очи и си представете този обект. Идеалният вариант е той да е на разстояние един метър. Погледайте го спокойно, без напрежение в продължение на една минута и тогава затворете очи. Когато образът изчезне, отворете очи и започнете отново. След известен брой подобни тренировки ще можете да “виждате” обекта със затворени очи в продължение на доста време.

Спомнете си безгрижното детство

Тези, които често изпадат в скръбно състояние, трябва по-често да се връщат в детството си. Американски учени съветват да се слушат любими стари песни, да се разглеждат албуми с детски снимки. Всичко това укрепва имунната система и поддържа здравето. Но лекува и душата.

Спрете бягането на живота си

Депресията и живота
Депресията и живота

Не се стремете към съвършенство. Ако държите винаги да изпълнявате задачите си по най-съвършен начин, това означава, че си поставяте свръхизисквания, в резултат на което винаги сте в стресова ситуация. Ако вътрешно се съпротивлявате да намалите изискванията към себе си, запитайте се: “Какви са плюсовете и минусите от това, че винаги се стремя към съвършенство?” Изяснете си каква е цената, която трябва да плащате за стремежа си към съвършенство. Понякога високата самооценка и съзнанието за собствената компетентност ви пречат да се радвате на живота. Възможно е да не ви остават време и сили за развлечения, да се отказвате дори от секс само защото сте твърде уморени. В края на краищата се запитайте: „Какво ще се случи, ако понякога си върша работата не перфектно, а просто много добре? “

Често мнозина си мислят, че ако са свършили работата добре, но не на най-високо равнище, не са използвали докрай своя потенциал. На всичко, което не е перфектно, те дават възможно най-унищожителните оценки. Ако вашата линия на поведение е такава, задайте си още един въпрос: “Ако близък човек върши нещо добре, но не го изпипва докрай, ще го упрекна ли?” Отговорът, разбира се, ще бъде отрицателен. Затова се отпуснете и постъпете така че да си дадете глътка въздух.

Забравете за света около себе си. Погледнете малкото детенце, което вдъхновено се занимава с играчките си, пръхти, мърмори си нещо под носа и сякаш за него не съществува нищо наоколо, освен играта. “Flow “ (на английски течение) се нарича състоянието, което в детството ви е подарявало удивителното чувство на щастие и което, вече като възрастни, трябва да се научите отново да преживявате. Можете да го постигнете, ако се концентрирате изцяло върху някакво занимание, напълно забравяйки околния свят. Например да четете, да решавате кръстословици, да слушате музика, да пресаждате цветята си… Главното е, занимавайки се с една или друга работа, която обичате, да заключите съзнанието си за всичко останало, в това число и собствените си мисли.

Далече от сивия делник. Не живейте във вечно еднообразие! Понякога дори дреболиите ще ви помогнат да се справите със стреса. Главното е да са ви приятни.

Всяко, дори и най-малкото отклонение от всекидневните грижи и навици провокира нервните клетки в организма към изграждането на нови структури и връзки между вече съществуващите. Функциите на мозъка се активизират, подобряват се концентрацията и паметта. Затова след всяко пътешествие, колкото и да е кратко, ще почувствате прилив на енергия – не само тялото ви си е отпочинало, но и мозъкът ви е обогатен с нови впечатления.

Програмирайте доброто си настроение. Много лесно е да се чувствате нещастни, но още по-простичко е да се почувствате щастливи. Главното е да не позволявате на мрачните ви мисли и на страховете си да ви обсебват.

Във всяка ситуация има и положителна, и отрицателна страна. Битът ви подтиска, всеки ден едно и също. Но от друга гледна точка еднообразието е един от компонентите на стабилността и сигурността.

“Хранете” настроението си със светли и радостни мисли. Всеки има своите щастливи спомени, връщайте се към тях по-често. Мислите предизвикват събитията. В края на краищата вашият живот е това, за което го мислите. Осемнадесет века преди нас го е казал римският император Аврелий.

Смехът е най-доброто лекарство. Посмейте се, спомнете си нещо весело. Но го направете веднага. Стана ви по-леко, нали? Искреният смях не само успокоява нервите, но и лекува организма като цяло.

Някои изследвания доказват, че смехът (както и физическите упражнения) предизвикват отделяне на ендорфини, наречени “хормони на щастието”.Ученитe твърдят, че смехът стимулира имунната система, повишава нивото на антителата и снижава нивото на хидрокортизона. Това означава, че смехът помага на организма да се съпротивлява на болестите и подобрява здравето.

Ето някои препоръки:

  • Гледайте по телевизията повече комедии и хумористични предавания.
  • По-често ходете на театър и избирайте весели пиеси.
  • Предпочитайте компанията на весели хора с чувство за хумор.
  • Четете повече хумористични вестници, книги, сборници с вицове и анекдоти.
  • Научете се да се смеете и на глупостите, които самите вие правите, над нелепите ситуации, в които попадате.
  • Търсете смешното навсякъде – гледайте живота от веселата му страна, в действителност светът е пълен със забавни хора и блика от весели ситуации.

Щастливите хора живеят по-дълго

Щастлив човек
Щастлив човек

Според немски учени здравето на хората, които се чувстват щастливи (решаващ фактор за това са не богатството и престижът, а добрите приятели и любимият партньор), е по-стабилно. Вдовиците умират по-рано, старите ергени и моми боледуват по-често. Но никой не е успял да отговори на въпроса дали човек е щастлив, защото има добър и верен партньор или си е намерил такова съкровище, защото е щастлив. Най-добрият начин да сте в добро настроение, е по-често да се усмихвате.

Дори неискрените сълзи са полезни

Американски биохимици са доказали, че сълзите (дори неискрени) са добър начин за борба със стреса. Затова така наричаните “слаби” жени – крехки, такива, които лесно се разплакват, рядко получават инфаркт. За разлика от “истинските“ мъже, които никога не плачат. По време на кавга мъжете и жените са в неравностойно положение.Това трябва да помнят винаги съпрузите, които държат “половинките” им да са здрави.

Скокове в настроението – от еуфория до печал

Скоковете в настроението на жените имат по-голяма амплитуда, отколкото при мъжете. Те по-дълбоко потъват в депресии, повече и непрекъснато се тревожат от всичко. Мъжете също могат рязко да сменят настроенията си, но те не са склонни да го изразяват външно.

Хормоналните изменения също могат да предизвикат смяна на настроенията, въпреки че тази смяна обикновено има ситуационен характер – зависи от вашето житие.

Опитайте се да регулирате настроението си с помощта на методите, използвани при депресии и тревожност.

Може да сте изпаднали в мрачно настроение, ако близък човек ви не е дошъл на уговорената среща. И сте си помислили; “Той вече няма нужда да ме вижда. Така е, никой не се интересува от мен… “ Проверете предположението си. Убедете се стоят ли зад него някакви факти. Нима всичките ви приятели внезапно са се отказали от вас? Сега поумувайте няма ли някакво друго обяснение за това, че въпросният човек е пропуснал срещата. Може да е попаднал в улично задръстване, може да са го задържали непредвидени обстоятелства…

И накрая се запитайте какво ще последва, ако той действително не же¬лае повече да общува с вас. Като начало бихте могли да го запитате какво всъщност става. Проверката доколко са обосновани най-тежките ви пред¬чувствия от типа на примерните “вътрешни въпроси“ ще смекчи скоковете в настроението ви.

 Сезонно афективно разстройство

Сезонните афективни разстройства са разновидност на депресивните състояния, които се появяват през есента и зимата.

Сезонно настроение
Сезонно настроение

В Стокхолм в началото на октомври денят продължава 12 часа, през декември – само 6 часа, през февруари – 8 часа. Затова Стокхолм е идеално място за проучване на сезонното афективно разстройство, една разновидност на депресията, която се развива, когато дните са къси и не минава до настъпването на пролетта, когато денят значително нараства. Изследванията показват, че сезонното афективно разсройство най-често се наблюдава при жителите на северните страни със студен климат и малко слънчева топлина. В Стокхолм то се среща по-често, отколкото например в Бостън, а в Бостън – по-често, отколкото в Маями.

Симптомите могат да бъдат различни. Но обикновено това заболяване се проявява с мрачно настроение, пристъпи на плач, умора, раздразнителност, главоболие, апетит за храна с богато съдържание на въглехидрати, загуба на ясната мисъл.

Има много прост начин за лечение на това разстройство. Изследване, проведено пак в Стокхолм, сочи, че повече от половината доброволни участници в него са се почувствали значително по-добре след сравнително кратък курс на лечение със светотерапия. В продължение на 10 дни пациентите са прекарвали по 2 часа дневно в силно осветено помещение.

Защо помага ярката светлина?Учените не могат със сигурност да отговорят на този въпрос. Както не се знае и защо някои хора са по-податливи на заболяването от други. Може би известна роля има мелатонинът, който регулира сезонното поведение на животните.

Участниците в стокхолмския експеримент са прекарвали по 2 часа дневно на ярка светлина. Вие можете да постигнете същото, ако поседите по 30 минути дневно пред специална лампа за светотерапия. Тя излъчва ярка светлина със спектър, близък до този на слънчевата.

Въздействието на слънчевата светлина също е благотворно. Излизайте навън поне за един час дневно, дори в най-студените и мрачни дни.

Разведряване на сезонното емоционално разстройство

Разведряване
Разведряване

Зима е. Дните са мрачни, вашето настроение – също. Събуждате се изморени и вяли. Цял ден се влачите като парцал. Не можете да се съсредоточите върху работата и дори обичайните домашни задължения ви се струват като непосилно бреме. Копнеете за сладко и тестени изделия. Непрекъснато дъвчете нещо, вследствие на което трупате килограми.

Най-лошото е, че се чувствате ужасно тъжни и потиснати. Сега ще ви обясня защо. Вероятно сте един от милионите хора по света, които страдат от сезонно емоционално разстройство, казва д-р Норман Е. Розентал, професор по психиатрия. Самият той страдал от същите сезонни несгоди, но отдавна се е преборил с тях.

Действително гените, стресът и други фактори играят роля, но основната причина за сезонното емоционално разстройство е липсата на светлина, коментира д-р Розентал. Въпреки че никой не познава точния механизъм на това състояние, се смята, че оскъдната светлина разстройва работата на серотонина, който на свой ред определя настроението, енергията, съня, апетита и концентрацията. Това на свой ред отключва симптомите: умора, преяждане, смущения в съня, понижено сексуално желание, мудна мисъл, физически оплаквания като главоболие и болки в кръста и гърба и разбира се тъга.

Симптомите могат да бъдат леки или тежки. Интензивната депресия, която продължава цяла зима, изисква намеса на специалист, подчертава д-р Розентал. По-леките форми, които той нарича зимна тъга, могат да бъдат победени със собствени усилия. При това без антидепресанти. А с най-естественото от всички лечения – светлината.

Лечение със светлина

Лечение със светлина
Лечение със светлина

Светолечението компенсира оскъдната светлина през късите, мрачни зимни дни. Терапията със светлина помага на хората със сезонно емоционално разстройство да се радват на по- енергично и ведро настроение, каквото имат през лятото, казва д-р Розентал.

Най-лесният начин да си набавите необходимата светлина е да прекарвате повече време навън през хубавите дни и да използвате повече лампи вкъщи и в офиса. Най-ефективно е използването на специална приставка, която се нарича светлинна кутия и симулира зазоряването през лятото. Ето какво трябва да знаете за светолечението. Светлинните кутии са с големина 60 см на дължина и 45 см на височина, с бели флуоресцентни крушки зад пластмасов екран. (Флуоресцентните крушки разпространяват светлината в по-широк периметър.) Потърсете крушка, която набавя 2500 до 10 000 лукса (мярка за интензивност). Качествената светлинна кутия струва между 300 и 500 щатски долара.

Количеството светлина трябва да се съобразява със симптомите и годишното време. Ако започнете светолечението в началото на зимния сезон, при появата на първите симптоми, процедурите с продължителност 10 мин на ден са достатъчни. В средата на зимата обаче процедурите трябва да траят 45 мин 2 пъти на ден. Ако сте някъде между тези две крайности, продължителността на сеанса трябва да бъде между 10 и 90 мин на ден. Ако забележите отслабване на симптомите, продължете така. Ако симптомите останат непроменени повече от 2 седмици, увеличете продължителността на процедурите до 90 мин, което е максималната граница. В случай че не настъпи никакво подобрение, потърсете консултация със специалист.

Когато използвате кутията, не е необходимо да гледате директно в нея, просто се настанете на разстояние 30-90 см от нея с отворени очи. Можете да пишете, да четете, да говорите по телефона или да правите гимнастика. Аз съм поставил моята светлинна кутия пред пътеката за фитнес и намирам, че комбинацията от светолечение и движение ме зарежда с енергия, споделя д-р Розентал.

Макар и рядко, може да получите леки странични ефекти от терапията. Ако забележите главоболие или напрежение в очите, намалете продължителността на процедурите до 15 мин и увеличавайте терапевтичните сеанси с по 5 минути на ден в продължение на една седмица. Ако станете раздразнителни, намалете сеансите. При безсъние, което обикновено се проявява при хората, които прилагат терапията късно вечер, правете сеансите сутрин.

Ако забележите сухота на очите и носа, използвайте овлажнител и пийте топли напитки, докато трае процедурата. Ако имате чувствителна кожа, която лесно изгаря, слагайте крем с висок защитен фактор преди процедурата. И накрая, ако имате генетична предразположеност към очни заболявания като макулна дегенерация или пигментоза на ретината, първо се консултирайте с офталмолог, преди да започнете светолечението.

Въпреки че повечето хора със сезонна депресия се повлияват добре от светолечението, те все пак не се чувстват добре през зимата, признава д-р Розентал. Ето неговите допълнителни препоръки за противодействие на зимната тъга.

Топлината действа сгряващо на душата

Много пациенти споделят, че комбинацията от светлина и топлина прогонва зимната потиснатост. Затова увеличете радиатора, загърнете се в електрическо одеяло и пийте топли напитки.

Жълт кантарион

Жълт кантарион
Жълт кантарион

Жълтият кантарион е растение с доказани антидепресантни свойства, което може да пропъди зимната тъга. Три пъти на ден вземайте по 300 мг. Жълтият кантарион трябва да се използва само под лекарско наблюдение.

Източници: indepress.ru; gopsy.ru; helpguide.org; webmd.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *