ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За какво помага билката бял равнец?

Achillea millefolium Asteraceae (сем. Сложноцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Хилядолистен равнец

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, цветовете

Отглеждане

Белият равнец е устойчиво многогодишно растение с тънки, перести, нарязани тъмнозелени листа с остър и освежаващ аромат. Билката се размножава чрез подземни ризоми. Дребните бели или розови цветчета формират едри щитовидни съцветия до 70 см. От A. millefolium са създадени множество хибриди с дълготрайни и разноцветни цветове, които се използват за бордюри в градината.

Сортове и видове:

Хибридите не се прилагат за медицински цели, но са красиви декоративни форми на видовете. Сред тях се отличават: „Cerise Queen“; „Cassis“; „Red Velvet“ и „Rose Madder“ – като имената на всички тях описват нюансите на цветовете им. Две други привлекателни растения са близки родственици на белия равнец: перленият равнец (A ptarmica), използван в миналото за емфие, и A. ageratum syn. A. decolorans, който се употребявал за ароматизиране на водата за къпане и миене.

Местоположение Белият равнец се нуждае от слънце и добре дренирана почва. Когато се развие добре, става устойчив на засушаване.

Размножаване За отделните видове засявайте семената през пролетта. Сортовете се размножават чрез разделяне на корените – също през пролетта.

Грижи – Растението завзема територии, затова ще се наложи да го контролирате по време на вегетацията.

Болести и вредители – Не са от съществено значение.

Събиране и съхранение – Берете цъфтящите стъбла, когато цветовете се отворят изцяло. Сушете ги на малки букети, като ги закачите с листата надолу, далеч от пряка слънчева светлина. Събирайте листата, когато ви потрябват.

Употреба в медицината

Achillea millefolium. Използвани части: надземните. Белият равнец се употребява от Древността заради способността му да спира кървенето и да намалява възпалението. Освен това провокира потенето и понижава телесната температура при състояния с треска. За целта обикновено се приема като запарка заедно с цветове от бъз. Облекчава коликите и лошото храносмилане, подобрява апетита и стимулира секрецията на жлъчен сок и чернодробната функция. В народната медицина се е смятала за женско биле, полезно при болезнена или обилна менструация. Не се препоръчва при бременност или кърмене, освен ако билката не е назначена от лекар или специалист билкар.

Внимание! Растението понякога причинява реакция при хора, чувствителни към растения от сем. Сложноцветни.

Любопитно:

Белият равнец от векове се използва като лечебна билка. В Китай почистените от листата сушени стъбла се използвали, за да се отправи допитване до „И Чин“ – Книгата на промените. На Запад пък равнецът бил популярен като растение, притежаващо мощни магически свойства.

Белият равнец носи името на древногръцкия герой Ахил, който според епоса на Омир „Илиада“ лекувал с растението ранените войници по време на Троянската война. Ахил научил за лечебните свойства на билките от кентавъра Херон. В един епизод Еврипил получава рана и моли Патрокъл: „…наръси я с лекарства, със билки целебни, които ти знаеш добре от Ахила…“ Патрокъл ,,…В ръцете си стърка корен горчив, лековит и поръси я с него отгоре. Секна кръвта, позасъхна му раната, болките спряха.“ (Превод: Александър Милев и Блага Димитрова)

масло със 110 билки
МАСЛО СЪС 110 БИЛКИ – най-добрите билки от света!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *