Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Борбата със стреса е важна в програмата за отслабване!

Намерете някоя и друга минутка, за да се отърсите от напрежението, стреса и ежедневните грижи.

Задачата ви през тази седмица е да се отпуснете. Да, да, точно да се отпуснете. Прекалено е просто? Ех, де да беше наистина така… Трудностите в работата или разногласията с близките са отказали много желаещи да отслабнат от усилията. Стресът е в състояние да ви лиши от енергията, необходима, за да съсредоточите всичките си сили върху спазването на диетата и да не изгубите мотивацията си. Когато натоварването стане прекомерно, просто ви иде да кажете: „Няма смисъл да се мъча, и без това няма да се справя“ — и да забравите за добрите си намерения.

През тази седмица се постарайте да откриете източниците на стрес, а ние ще ви покажем как можете да ги контролирате или дори напълно да ги отстраните.

Облекчете напрежението

borba-1Вероятно сте забелязвали, че когато напрежението стане непосилно, ви се приисква да хапнете нещо. Това е естествено. Самият акт на хранене може да подобри самочувствието ви, когато нервите ви са опънати до скъсване или сте потиснати.

Неотдавнашни изследвания показаха, че храната, особено ако е с високовъглехидратна, спомага за намаляването на нивото на хормоните на стреса, дава сили и подобрява настроението.

Учените смятат, че самият стрес може да провокира глад. Ето как става това. Да предположим, че отивате на много важна среща. И без това малко закъснявате, а на всичко отгоре се озовавате в задръстване.

Организмът ви инстинктивно се готви да предприеме нещо, за да реши проблема.

Мозъкът подава сигнал на надбъбречните жлези да освободят разнообразни хормони, включително хормона на стреса кортизол. Една от неговите функции е да предизвиква освобождаване на глюкоза и мастни киселини, в случай че мускулите се нуждаят от енергия.

Всичко това е имало смисъл във времената, когато хората са се прехранвали от лов и събирачество, а стресът е бил предизвикван от физическа опасност, например от нападение на диво животно. Реакцията на стреса, известна като „бий се или бягай“, е подготвяла човека за действие за секунди. В наше време ние се сблъскваме с проблеми, които не изискват чак толкова праволинейни решения. Вие можете да слезете от колата и бегом да преодолеете разстоянието, което ви дели от мястото на срещата. Ако постъпите така, бихте изразходвали енергията, натрупана в организма ви.

Най-вероятно обаче ще останете в колата и ще беснеете, докато успеете да преминете. Но отделянето на кортизол, освобождаването на глюкоза и мастни киселини вече е факт и скоро вие ще изпитате глад – организмът изисква изгубеното да се компенсира.

Отделянето на хормоните на стреса не представлява особена опасност, ако се случва от време на време. Но честите стресови ситуации водят до запазване на високото ниво на кортизол в организма през целия ден и вие постоянно се чувствате гладни. Нещо повече, кортизолът провокира и секрецията на ферменти, които подтикват мастните клетки да трупат енергия във вид на мазнини. Най-податливи на действието на кортизола са мастните клетки в средната част на тялото.

Стресът предизвиква чувство на глад. Храната подобрява самочувствието. Стресът провокира образуването на тлъстини и по този начин вие пълнеете, вместо да отслабвате. А като виждате, че всички ваши опити да отслабнете претърпяват неуспех, изпитвате още по-голямо напрежение.

Когато стресът надделява, спомнете си, че в живота на всеки човек има трудности, големи и малки. Психолозите твърдят, че основната разлика между преуспелите хора и неудачниците е умението (или неумението) да се справят с проблемите на ежедневието.

За да си изясните доколко добре се справяте със стреса, попълнете теста на следващата страница.

Първа стъпка: решавайте проблемите, които могат да се решат

Най-прекият начин за борба със стреса е да отстраните ситуацията, която може да доведе до преумора. Колкото по-скоро се избавите от дребните дразнители и досадните препятствия, толкова по-лесно ще ви бъде да се справите с големите неприятности. Ще се учудите колко бързо можете да ликвидирате многобройните незначителни поводи за раздразнение, стига да се заемете с това сериозно. Всеки път, когато почувствате, че започвате да се дразните, спрете и потърсете начините да решите проблема. Например, ако постоянно се ядосвате, че не можете да намерите ключовете за колата или очилата си, определете си място, където винаги да слагате всички дреболии. При необходимост поставете на вратата бележка, докато свикнете.

Ако докато готвите вечеря кръвното ви налягане се вдига, защото нямате подръка нужните продукти, отделете време в неделя и напълнете хладилника за цялата седмица. Гответе в двоен обем ястията, които могат да се съхраняват, и ще съкратите времето, прекарвано в кухнята.

Естествено не всички проблеми се решават толкова лесно. Да предположим, че вашият началник ви възлага повече работа, отколкото сте в състояние да свършите. На всичко отгоре не ви дават достатъчно пълномощия, необходими за свършването на тази работа. Типична стресова ситуация, която изглежда безизходна. Как ще я разрешите? Отговорът е очевиден: трябва да поговорите с началника си и да му обясните това затруднение. Не се оплаквайте („Вие искате от мен прекалено много“), а търсете изход от създалата се ситуация („Много би ми помогнало, ако определим приоритетните задачи и вие ме подкрепите при вземането на редица ключови решения“).

Ако проблемите ви са свързани със семейството (кавги с партньора или неприятности с децата), и тук откровеният разговор ще ви помогне да стигнете до източника на напрежението и ще облекчи ситуацията. Да, понякога е тежко да потърсиш помощ, но всичко ще се опрости, когато си зададете въпроса: „Какво ще постигна, ако оставя нещата, каквито са си?“ Можете да обясните на съпруга и децата си защо сега за вас е толкова важно да създадете спокойна атмосфера вкъщи. Ако проблемите са толкова сериозни, че не можете да се справите с тях самостоятелно, помислете дали да не се обърнете за помощ към специалист.

Само вие самите сте в състояние да прецените с кои проблеми можете да се борите, а с кои ще трябва да се научите да живеете. Безспорно винаги ще възникват неприятности, които по никакъв начин не бихте могли да преодолеете – поне не веднага. Можете обаче да ги приемете, а не да ги оставите да ви сломят и да провалят диетата и поставените цели.

Втора стъпка: приемете онова, което не можете да промените

borba-vtora stapkaНякои хора са в състояние да не обръщат внимание на несполуките, а други се отчайват и при най-малките затруднения. Психолозите още не могат да обяснят защо има толкова различни реакции на стреса. Очевидно чувството за хумор спасява много хора. Голямо преимущество е умението за превключване на вниманието. Заниманието с нещо, което доставя удоволствие, позволява отпускане и почивка от напрегнатия ритъм на живота. Музицирането, четенето, бродирането – всичко това ще ви помогне временно да забравите за проблемите.

Разбира се, едва ли ще сте в състояние напълно да промените характера си, но според специалистите можете да промените отношението си към проблемите.

По-долу ви предлагаме седем начина да се успокоите, когато започнете да излизате от кожата си или лавината от проблеми заплашва да ви затрупа. През тази седмица се опитайте да усвоите някои от тях. Целта ви е да имате в арсенала си поне два похвата за снемане на стреса, които бихте могли да използвате, когато нервите ви са опънати до крайност. Това ще ви помогне да се съсредоточите върху задачите си и да не изгубите мотивацията си.

  1. Бягайте

bor-biagajte-1Един от най-дейните начини да притъпите стреса е да избягате от него или да се отдалечите с бърза крачка. През 1998 г. е проведено изследване, в хода на което 38 мъже и 35 жени са си водили дневници, отразяващи тяхната физическа активност, настроение и пораждащия се стрес. Те са отбелязвали, че през дните на занимания с физически упражнения са се чувствали по-спокойни, дори да са се натъквали на стресови ситуации.

Физическите натоварвания са лекарство за стреса. Първо, те ви откъсват от проблемите, второ, променят биохимичните процеси в организма, предизвикани от стреса, като притъпя ват действието на хормони от рода на кортизола. Физическата активност премахва частично симптомите на умерената депресия, което помага на хората да се борят с проблемите. В резултат от заниманията с физически упражнения се изразходва енергия и се изгарят излишните калории, а това е допълнителен стимул за хората, които спазват диета. Физическата активност не само подпомага отслабването, но и допринася за регулиране баланса на калориите, когато курсът на диетата приключи.

Всякакви физически натоварвания помагат за справяне с последствията от стреса, макар някои изследователи да смятат, че най-ефективни са еднообразните движения, например ходенето, бягането, карането на велосипед или плуването. Много от тях приемат плуването за най-успокояващото от всички. Многократното повтаряне на едни и същи движения очевидно спомага за отпускането на душата и тялото.

Помислете как да усилите отпускащия ефект от спортните тренировки. Ако се занимавате с ходене, съсредоточете мисли те си върху размахването на ръцете и ритмичността на походката. При всяко издишване повтаряйте някоя успокояваща дума или фраза. Докато се упражняват на велотренажора или бягащата пътека, някои хора гледат телевизия – това отвлича от успокояващия ритъм на физическите упражнения. Учените са установили, че телевизията прави хората по-нервни. Затова не гледайте екрана, по-добре се концентрирайте върху дишането си и ритмичните движения на ръцете и краката си. Ако във фитнес залата пускат музика, която ви дразни, носете си плейър със слушалки и пригответе любимите си мелодии или използвайте тапи за уши и се наслаждавайте на тишината.

  1. Не носете две дини под една мишница

Може би сте чували за личностите с поведение от тип А. Това са честолюбиви хора, които се опитват да изпъкнат с всички сили. Смята се, че такива хора са подложени повече не само на стрес, но и на риск от сърдечносъдови заболявания. Каквото и да правят, те го правят по-бързо от по-уравновесените личности.

Отрупват се с толкова много задължения, че често се налага да вършат няколко работи едновременно. Вие определено сте ги срещали: те ядат, говорят по мобилния си телефон и карат кола едновременно.

Ако сте забелязали, че започвате да се държите по подобен начин, постарайте се през тази седмица да се научите да се фокусирате върху едно-единствено действие. Не се опитвайте да правите счетоводния баланс, докато разговаряте по телефона – съсредоточете се върху телефонния разговор, а после се върнете към сметките. Ако телефонът не ви оставя да работите спокойно, включете секретар. Отговорете на постъпилите обаждания, когато се освободите. Правете само по едно нещо и ще почувствате как стресът намалява.

  1. Изпуснете парата

bor-3-izpusnete parataГневът може да се превърне в източник на стрес, особено необузданият гняв, онзи, който се излива неконтролирано, но не решава проблема, който го е предизвикал.

Вредно е обаче и да не се дава никакъв израз на отрицателните емоции. Ако яростта започне да ви залива, спрете, поемете си дълбоко дъх и бързо си задайте трите въпроса, предложени от Редфорд Уилямс от университета „Дюк“, пионер в областта на контрола над гнева.

Наистина ли е толкова важно за мен? Ако не, забравете за това, което ви е раздразнило. Ако да, задайте си следващия въпрос.

Оправдан ли е гневът ми в дадената ситуация?

Претеглете всички „за“ и „против“, както ако случаят се разглеждаше в съд. Ако отговорите: „Не, всъщност нямам особени причини да бъда недоволен“, вие най-вероятно ще почувствате как гневът и напрежението ви постепенно стихват. Разбира се, отговорът може да бъде и друг: „Да, този тип едва не ме изхвърли в канавката и беше толкова зает с разговора си по мобилния телефон, че дори не забеляза!“ Тогава си задайте третия въпрос.

Мога ли наистина да предприема нещо в тази ситуация? Няма никакъв смисъл да надувате свирепо клаксона. Това още повече ще ви вбеси. Най-добрият изход в този случай е да оставите всичко, както си е, да поемете дълбоко дъх и да се опитате да стоите настрана от такива шофьори.

Но ако отговорите на последния въпрос с „да“, значи имате късмет. Можете да промените живота си към по-добро. Да предположим, че се ядосвате, защото детето ви оставя навсякъде вредни лакомства, макар да сте го молили да ги прибира по-далече. Проявете твърдост. Обяснете му защо настоявате тази храна да не стои пред очите ви. Ядосайте се, ако не можете да се сдържите, но после се постарайте да се успокоите. Ако не се получава, отново си задайте първия въпрос, но леко променен: „Каква полза имам от гнева?“ Ще си дадете сметка, че никаква – само настроението ви се е развалило.

Ако нищо не помага, опитайте да си представите, че това е последният ви ден на този свят, но въпреки това трябва да отидете на работа и да правите обичайните неща. Най-вероятно ще откриете, че имате по-добри варианти, отколкото да се гневите и да си късате нервите.

  1. Обадете се на приятел

bor-obadete se napriatelДа, звучи малко сантиментално. Но общуването, дори един кратък телефонен разговор, в който да кажете: „Здрасти! Как си?“, не е просто начин да се откъснете от неприятностите си.

Шведски учени неотдавна стигнаха до извода, че при хората с широк кръг от познати рискът да умрат от инфаркт е почти с една трета по-малък, отколкото при онези, които живеят по- усамотено. Според учените това се обяснява с обстоятелството, че близките отношения спомагат за облекчаването на последствията от стреса. Ако нямате приятели, към които бихте могли да се обърнете във всеки един момент, помислете дали не е време да оформите такъв кръг. Запишете се в спортна секция, включете се в клуб по интереси или в благотворителна организация — с една дума създайте си социални връзки.

  1. Поговорете със себе си

Понякога човек е своят най-лош враг. Вместо да облекчим напрежението, ние го усилваме още повече, като мислим в абсолютни категории и използваме думи като „никога“, „длъжен съм“ или „винаги“. „В никакъв случай не биваше да правя това“, „Винаги имам неприятности“, „Никога няма да успея да свалям килограми с такава скорост“. Ако разсъждавате по този начин, бъдете нащрек в моменти, когато проявявате прекомерна взискателност към себе си. Противопоставете се на песимизма със солидна доза оптимизъм.

Когато сте насаме със себе си, не се стеснявайте да кажете на глас: „По-спокойно. Отпусни се. Почини си.“ Заменете абсолютните понятия с по-приемливи и снизходителни: „Да, май ще трябва да отслабвам дълго. Е, и какво от това? Никой не ме пришпорва. Работите вървят прекрасно.“ Гледайте на нещата по-леко. В края на краищата невинаги всичко е лошо.

От време на време всеки е спохождан от несполуки. В тези моменти всеки се сблъсква с необходимостта да прецени какви са причините за тях и да продължи да живее.

  1. Посмейте се

bor-posmejte seСмехът, както уверяват учените, наистина може да бъде силно лекарство. Самото действие отслабва напрежението на мускулите, снема стреса и дори, ако се съди по резултатите от изследванията, намалява риска от заболявания, обусловени от стрес, като например болести на сърдечносъдовата система.

През 2001 г. бяха публикувани резултати от изследване, проведено от Центъра по профилактична кардиология при Мерилендския университет. В изследването участвали 300 доброволци, които били проверявани за способността им да приемат събитията от ежедневието с чувство за хумор. Учените установили, че при хората, които се смеят често, по-рядко се наблюдават проблеми със сърцето, отколкото при онези, които буквално се насилват да се усмихнат. Дори при повишено артериално налягане или високо ниво на холестерол способността да се смееш служела като защита срещу сърдечни пристъпи.

Разбира се, не е толкова лесно да се веселиш, когато нещата вървят зле. Ето защо, ако се нуждаете от добра порция смях, вземете си видеокасета с любима комедия, изгледайте някой хумористичен сериал или винаги дръжте подръка някоя смешна книга. Ако често се ядосвате, когато попаднете в за-дръстване, опитайте да слушате аудиокнига в колата, по възможност смешна.

  1. Научете се да релаксирате

Още един проверен начин да намалите последствията от стреса е реакцията на релаксирането, както го е нарекъл кардиологът Хърбърт Бенсън от Харвардския университет. Бенсън установява, че методът задейства вроден механизъм, който може да се използва за неутрализиране на реакцията „бий се или бягай“, провокираща стреса. Методът на релаксирането позволява да се намали артериалното налягане и да се отслаби напрежението на мускулите. Нека не ви се свидят 20 минути, за да изпълните следните шест похвата.

Изберете уединено място, където никой няма да ви безпокои. Седнете или легнете удобно, така че тялото ви да се отпусне напълно. Затворете очи.

Като започнете от стъпалата, постепенно отпускайте мускулите на тялото. Завършете с лицевите мускули. Не бързайте, оставете се изцяло на усещането за пълно отпускане.

Без да отваряте очи, вдишвайте и издишвайте през носа, като съсредоточите цялото си внимание върху това.

При издишването започнете мислено да си повтаряте някоя дума или кратка фраза, например „тишина“, „спокойствие“ или „всичко е наред“. Изберете нещо, което ще ви помогне да се концентрирате и да отхвърлите страничните мисли.

Продължавайте да повтаряте успокояващите думи, като се съсредоточите върху дишането. Специалистите обикновено препоръчват това упражнение да се изпълнява 10-15 минути, но не и да навивате часовника, иначе постоянно ще мислите за него. Дръжте го наблизо и от време на време отваряйте очи, за да погледнете циферблата. Не се притеснявайте, ако не можете да посветите на релаксирането пълни 15 минути. Дори няколко ще ви бъдат от полза.

Поседете спокойно, отначало със затворени очи, а после с отворени. Насладете се на приятното усещане за покой в мислите и в тялото.

На пръв поглед в това няма нищо сложно. Но в действителност за много от нас е трудно да постигнат душевно и телесно спокойствие. Ще трябва да потренирате, преди да усвоите изкуството на релаксирането. С времето ще можете бързо да влизате в това състояние, забравяйки напълно за стреса.

Крачка напред

Изберете поне три метода от описаните и се опитайте да ги усвоите през тази седмица. Може би вече интуитивно сте почувствали кои от тях най-добре отговарят на вашия темперамент. Опитайте се да усвоите поне един метод, който ви изглежда малко необичаен — той може да се окаже твърде ефективен.

Древен лек „против нерви“

bor-hatha-yogaОпитвате се да намерите лесен начин да се отпуснете, да възстановите силите си, да станете по-гъвкави и същевременно да укрепите мускулите си?

Може би йога е това, което ви е нужно. Йога предоставя широки възможности да се увеличи подвижността на ставите, гъвкавостта на мускулите и физическата сила, както и да подобрите координацията на движенията. Психолозите постепенно са стигнали до извода, че тя е в състояние да успокои разстроената душевност.

Учени от Вюрцбургския университет (Германия) са наблюдавали група от 12 жени преди, по време и след едночасово занимание с йога. Те открили, че по време на заниманията честотата на сърдечните съкращения на изследваните рязко спадала. Освен това жените споделяли, че се чувстват по-малко раздразнителни след заниманията с йога.

Изследване, проведено в Оксфордския университет, показало, че йога спокойно може да служи като метод за облекчаване на стреса. Група от 71 души – мъже и жени – била разделена на три подгрупи, в които се използвали съответно три метода на релаксация – дълбоко дишане, визуализация и йога (по половин час). Хората от първата и втората подгрупи се чувствали вяли след заниманията. Онези, които се занимавали с йога, твърдели, че усещат прилив на сили и емоционално удовлетворение.

Как да започнете? В раздела „Физическата активност“ ще намерите лесен комплекс от упражнения, който включва няколко опростени йогийски пози. Опитайте се да ги разучите през тази седмица.

Ако заниманията ви харесат, можете да се запишете в група по йога. В помощ могат да са ви различни видеокурсове и самоучители.

Въпроси и отговори

„Нервна съм почти през целия ден, всичко ме дразни. Помислих си, че може ви това се дължи на излишъка от кофеин, но аз пия само две чашки кафе сутрин. Какво става с мен?“

Направете сметка колко кофеин приемате от други източници. Кофеинът има стимулиращо действие и при някои хора може да задълбочи последствията от стреса. Освен в кафето той се съдържа в чая, колата, шоколада и някои болкоуспокояващи средства. Най-сигурният начин да разберете дали той е виновен за вашата нервност е да намалите употребата му, но без да го спрете напълно. Резкият отказ от кофеин може да предизвика главоболие и да засили раздразнителността ви. Най-добре първо преминете на смес от обикновено и безкофеиново кафе. След две-три седмици постепенно увеличавайте дела на безкофеиновото и съответно намалявайте дела на истинското кафе. Тогава, ако решите напълно да се откажете от кафето, ще успеете много по-лесно.

Ако не ви достигат сили

За онези, които неизменно и въпреки волята си изпитват влечение към храната, когато напрежението приближава критичната точка, най-простото и разумно решение е да стоят колкото може по-далече от нея. Ако имате семейни неприятности, не обсъждайте проблемите си в кухнята. Направете го в друга стая и в никакъв случай не вземайте храна със себе си. На работа сте натоварени прекомерно? Не дръжте нищо за ядене подръка. Запомнете правилото: не яжте, за да се отпуснете. Отначало опитайте да използвате някой от похватите, които ви препоръчахме. Изчакайте 5-10 минути, вслушайте се в себе си – продължавате ли да изпитвате глад? Ако да, тогава хапнете нещо.

Тест за стрес

bor-test stresОтбележете твърденията, които свързвате със себе си в момента.

О Струва ми се, че много неща в живота ми са излезли от контрол.

Д Имам няколко добри приятели, на които мога да се обадя.

О Когато изнемогвам от умора, винаги изпитвам силен глад.

Д Много съм доволен от живота си в момента.

О Мислите за безбройните неща, които трябва да свърша през деня, често ме потискат.

Д Олеква ми, след като си направя списък с неотложните задачи.

О Опитите да отслабна засилиха напрежението, което изпитвам.

О Липсата на време за физическа активност е източник на разочарования за мен.

Д Способността да контролирам храненето си подобри мнението ми за мен самия.

О Понякога безбройните ми задължения ме изпълват с негодувание.

Д Решавам с лекота всички проблеми.

О И най-малките затруднения ме изкарват от равновесие.

Д Дори ако работите вървят зле, аз мога да управлявам живота си.

О Когато разговарям по телефона, а събеседникът моли да изчакам и дълго не се обажда, това ме вбесява. Понякога дори трясвам слушалката.

О Обикновено ме изваждат от релси хора, които правят грешки.

Д Въпреки голямата си натовареност аз съм в състояние да следвам избраните от мен приоритети.

Д Не се тревожа много за нещата, които явно не са ми подвластни.

О В напрегната ситуация се чувствам сякаш тичам в различни посоки едновременно.

О Често се събуждам нощем от тревожни мисли за живота си.

Д Колкото и напрегнат да е бил денят, лесно се успокоявам, щом прекрача прага на дома си.

О Ще ми се да можех да управлявам събитията в живота си по-добре.

А За мен физическата активност е прекрасен начин да изпусна парата.

О Битовите ситуации ме дразнят.

Д Не се тревожа за дреболии. Смятам, че всичко ще се разреши от само себе си.

Ключ към теста

Да оценим резултатите

Ако имате повече отговори Д, отколкото О, значи се справяте добре с напрегнатия ритъм на ежедневието.

Ако преобладават О, това е тревожен знак, който говори, че стресът вреди на живота ви.

Ако броят на отговорите с О и Д е приблизително еднакъв, вие може би се намирате в рисковата зона. Съществуват много ефективни начини, които ще ви помогнат да запазите спокойствие. Четете нататък и ще научите какви са те.

Как да се владеем

bor-kak da se vladeemДаян Барнъм не била начинаеща в диетите. „Прочела съм маса книги и съм опитвала множество различни програми за отслабване“ – казва тя. Теглото на Даян надхвърляло желаното с 22,5 кг и тя така и не била намерила програма, която да й помогне да ги свали. Веднага щом се появила възможност да участва в тази програма за отслабване, тя се записала сред първите.

„Откровено казано, исках твърде много от всяка диета. Искаше ми се програмата да е залегнала на твърди препоръки и да разрешава продукти, които обичам. Освен това тя трябваше да е изпълнима и без безкрайно пресмятане на калории – никак не ми се искаше цял живот да записвам всяка своя стъпка. Исках да имам нормален живот: да ходя на ресторант със съпруга си, да се движа в обществото и да не избягвам богатите трапези – в разумни граници, разбира се. И то се знае – много ми се искаше да се отърва от излишните си килограми.“

Даян успява. За девет седмици отслабва със 7,7 кг, а към края на 12-ата седмица е свалила почти 10 кг, но не се задоволява с това. За пет месеца тя се освобождава от 18 кг. „Най-важното, което научих, беше да се владея. Лесно е да обвиняваме другите хора или околната обстановка, задето страдаме от наднормено тегло. Но нали именно ние, а не някой друг, решаваме какво да ядем. Веднага щом осъзнах това, всичко, което бе нужно да направя, бе да се науча да избирам храната си правилно и да приемам разумни порции.“

Разбира се, за да постигне поставената цел – да свали 22,5 кг, Даяна трябвало всяка седмица да прави още една малка крачка напред. „Може да е нещо съвсем просто, например ново ястие, което още не съм опитвала. Или експерименти с нови продукти. Старая се да внасям разнообразие просто за да не изгубя интерес. И колко повлия това на външността и самочувствието ми! Гледам се в огледалото и виждам съвсем друга жена. И тя ми харесва.“

Предстоящо: Напредвайте активно

Когато хората се оплакват, че нямат време да се занимават с нещо, често това означава, че са избрали да прекарат времето си по друг начин. Всичко е въпрос на приоритет.

През тази седмица ние ви помолихме да отделите време за релаксиране – тоест да оставите настрана други свои занимания. През следващата седмица ще отнемем още от времето ви, но както ще научите по-нататък, можете да отделяте за физическото натоварване по няколко минути през целия ден, затова от вас няма да се изискват никакви особени жертви.

Продължение – напредвайте активно

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *