Най-сетне правилното лечение за хранителна алергия – елиминираща диета!

Да се подбере правилно лечение при хранителна алергия е сложно, тъй като реакциите към хранителни продукти трудно могат да бъдат разшифровани.

Храни, които много често предизвикват хранителна алергия
Храни, които много често предизвикват хранителна алергия

При хората с повишена чувствителност храната може да предизвика два типа реакции.

Едната е подобна на алергията, предизвикана от акарите в домашния прах. Става дума за алергична реакция с типични симптоми като копривна треска, сълзене на очите, кихане, свистящи шумове в бронхите и запушен нос. Най-често подобни реакции провокират морските продукти. Орехите също могат да бъдат хранителни алергени – при някои хора те предизвикват изключително силна алергична реакция. Алергени могат да бъдат пшеницата, царевицата, млякото, соята и яйцата (алерголозите са установили, че белтъците предизвикват много повече неприятности от жълтъците).

Вторият тип реакция при хранителна алергия е повишената чувствителност към някои хранителни продукти. Това не е алергия в строгия смисъл на думата, т.е. след употребата на определен вид храна организмът не реагира със свръхпроизводство на хистамини или други химически вещества. Наблюдават се по-специфични реакции, като се започне от главоболие и стомашни болки и се стигне до замъгляване на съзнанието и други симптоми, чиято причина много трудно може да се установи.

Повишената чувствителност към хранителни продукти може да причини екземи, артрит, колит, ушни инфекции, бронхиална астма и дори глаукома.

Учените са постигнали значителни резултати в изучаването на повишената хранителна чувствителност и все повече лекари при определянето на диагнозата отчитат и подобна вероятност. Установено е, че през червата в имунната система могат да проникнат частично разградени белтъци. И като следствие на това се появява сенсибилизация, т.е. свръхчувствителност на организма към някои храни, например мляко или пшеница.

Установено е също така, че хранителна алергия може да се прояви и след това най-неочаквано да изчезне. Много честата употреба на някои продукти може да изостри чувствителността към тях. Някои лекари мислят, че повишеният апетит към определена храна може да бъде свързан с повишена чувствителност към нея. Според статистиката при 3 процента от хората се появяват типични алергични реакции към определен вид храна. Съществува теория, че тази свръхчувствителност е свойствена за много повече хора, но само в определен период от живота им.

Елиминираща диeтa

Ако с помощта на кръвни изследвания и кожни проби лекарите не успеят да “засекат” алергена, възможно е реакцията хранителна алергия да е предизвикана от някоя храна, която употребявате. В подобни случаи специалистите ще ви препоръчат елиминираща диета. Ето как се провежда тя.

Изключете от диетата си всички видове храни, които употребявате повече от 2 пъти седмично. Например брашно, млечни продукти, всичко, което се прави с мая. Внимателно четете надписите върху опаковките, откажете се от хлебните изделия, приготвени с набухватели.

Ако тъкмо храните, изключени от диетата ви, са тези, които предизвикват у вас свръхчувствителност, главоболието и останалите неприятни симптоми ще изчезнат след няколко дни. Някои усещания, например ставните болки, няма да отшумят така бързо. Затова трябва да поддържате новия си хранителен режим поне 2-3 седмици.

Не трябва безрезервно да се доверявате на надписите върху опаковките. Понякога ще срещнете химически наименования, които нищо не ви говорят. Ако не сте напълно сигурни, че даден продукт не съдържа дразнители, които сте изключили от диетата си, по-добре се откажете да го употребявате.

След известно време, когато самочувствието ви се подобри, започнете постепенно да включвате в диетата си “отхвърлените” храни. Само по един вид и не по-често от 2 пъти през седмицата. В резултат на тази стратегия ще можете да разберете кой продукт ви е противопоказен.

Записвайте си всичко, което сте консумирали, както и времето, когато сте поели храната. Отбелязвайте симптомите на хранителна алергия, които са се появили, както и промените в състоянието ви. Оценявайте силата на симптомите със скала от 1 до 10 и проследете промяната във времето. Това ще ви помогне да прецените кои са храните, които не ви понасят и да започнете да ги избягвате.

Не употребявайте продуктите, които са вашият най-вероятен враг. Когато установите коя е храната, предизвикваща неприятните симптоми, просто се откажете от нея.

Някои много популярни напоследък добавки към храната също могат да предизвикат алергични реакции. Например тези, съдържащи глутамат, сулфитите. Внимателно четете надписите на опаковките!

 

Оценете статията
Оценка 3 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.