ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Заболявания на млечните жлези – рецепти от народната медицина, витамини и минерали, хомеопатия и още…

Трябва да познавате много добре гърдите си и редовно да ги изследвате сама, за да установите навреме дали имате някое от заболяванията на млечните жлези

Заболяванията на млечните жлези
Заболяванията на млечните жлези

Малко неща могат да разтревожат жената така, както появата на бучки или болки в гърдите. Ако напипате възел по гърдата си, няма начин да не предположите най-страшното. ’’Какво е това? Рак, разбира се!”

По-вероятно е, обаче, да не е рак. Повечето от бучките в гърдата не са злокачествени. Но понякога наистина са признак за рак.

Така или иначе, струва си преди да хукнете към лекаря, да научите малко повече за измененията, които са нормални през менструалния цикъл.

Малка екскурзия в анатомията

Ако бихте могли да погледнете отвътре млечните си жлези, ще видите множество жлезисти вдлъбнатини, млечни пътища, съединителна тъкан и всичко това – заобиколено от мастна тъкан. По форма и големина жлезистите вдлъбнатини приличат на тиквени семки. Когато те или млечните пътища подпухнат, на пипане са като малки твърди възелчета. Най-много такива възелчета се напипват една седмица преди началото на менструацията. При повечето жени подобни образувания са напълно нормално явление.

Как ще разберете, че удебеляванията, които напипвате, не ви заплашват с нищо? Трябва да познавате много добре гърдите си и редовно да ги изследвате сама, за да можете да различите необичайните изменения. Доколкото възелчетата се появяват през втората половина на цикъла, самодиагностиката трябва да се провежда веднага след края на менструацията, през първата половина на цикъла. Тогава ще бъдете сигурна, че подобни възелчета при вас са нормално явление.

Отпуснат бюст: трябва да стегнете мускулите си

Отпуснат бюст
Отпуснат бюст

Легендата гласи, че прекрасният бюст на Мария Антоанета е дал формата на класическите чаши за шампанско. Но и най-великолепният бюст с годините губи формата си под действието на тежестта.

Млечните жлези се поддържат със специални вътрешни връзки. За съжаление, те не са твърде здрави и по време на бременността и кърменето, а и с напредването на годините губят еластичността си. Това са изменения, които не могат да бъдат заобиколени. Полезно е гърдите да се поддържат с хубави сутиени – една част от тоалета, която не е съществувала по времето на Мария Антоанета, но е общодостъпна днес. Купувайте сутиени с форма, подходяща за вашите гърди – сутиенът трябва да поддържа бюста, но не и да го притиска.

Ако гърдите ви вече са се отпуснали, никакви упражнения няма да възвърнат предишната им форма, защото млечните жлези съдържат много мастна тъкан. Но по силите ви е да укрепите мускулите под млечните жлези. Тогава бюстът ви ще изглежда по-висок. Опитайте се да изпълните това упражнение:

Застанете в изходно положение „четири крака“. Дланите опират в земята, а ръцете до лактите са под раменете. След това насочете лактите настрани, а пръстите на дланите навътре и кръстосайте глезените. Изправете гърба и стегнете коремните мускули.

Свивайки лактите, бавно отпускайте гърдите към пода, докато до него останат 5 сантиметра. След това бавно изправяйте ръцете до изходно положение. Повторете упражнението 3 пъти. Поставете си за цел да увеличавате броя, докато стигнете цифрата 12. Правете го 3 пъти дневно.

Мастопатия и фиброаденома

Мастопатия
Мастопатия

Измененията в тъканта на млечните жлези най-често се дължат на две заболявания – кистозно-фиброзна мастопатия и фиброаденома. При мастопатията в млечните жлези се появяват възли, които преди менструацията стават болезнени. Жлезистите удебелявания могат да се увеличат по размер и се усещат на пипане като твърди възли, съединителната тъкан може да стане по-плътна. Понякога тези възли се запушват и се пълнят с течност, образувайки кисти. И болката, и възлите изчезват с идването на менструацията. Въпреки повишеното съдържание на естроген и прогестерон във втората половина на цикъла, до ден днешен не е ясно какво дава тласък на тези неприятни болестни състояния.

При фиброаденомата жлезистите образувания се увеличават и образуват възел, който на пипане е плътен и еластичен. Той не боли и не променя вида си през различните фази на менструалния цикъл.

Въпреки че по правило повечето възли са доброкачествени, ако напипате нещо, което не сте имала преди, обърнете се към лекар. Ако възелът му се стори подозрителен, той ще ви назначи изследвания – мамография (рентгенова снимка на млечната жлеза) или скенер. Целта е да се разбере дали става дума за доброкачествено заболяване. Лекарят би могъл с помощта на тънка игла да вземе тъкан за биопсия. Ако образуванието е киста, той ще изсмуче течността, след което кухината ще спадне и туморчето ще изчезне напълно. Ако не се окаже кухина, лекарят ще отдели малко тъкан и ще я изпрати за биопсия.

Ако клетките приличат на ракови, лекарят ще ви препоръча хирургична намеса. Ако е на мнение, че образуванието е безвредно, отстраняването му не се налага.

С помощта на редица нетрадиционни средства може да бъде предизвикано свиването на новопоявилите се образувания, да бъде предотвратена появата на нови възли и да бъде сведена до минимум болката в млечните жлези. Не очаквайте светкавична промяна към добро. Най-вероятно по време на втория цикъл вече ще усетите облекчение.

Лечение с диета

Хранене за здрави млечни жлези
Хранене за здрави млечни жлези

Когато почувствате болки в гърдите и напипате в тях възли, първо обърнете внимание на храната си.

Забравете за храни, които съдържат метилксантини. Това са вещества, които могат да провокират образуването на възли и болка в гърдите. Те се съдържат в шоколада, чая, кафето и кока колата. Понякога е достатъчно да се откажете от някои напитки и храни, съдържащи метилксантини и проблемите просто изчезват.

Ограничете употребата на мазнини. Високото съдържание на естроген предизвиква болезненост и поява на възли в гърдите. Затова, в средата на менструалния цикъл, когато ендокринната система увеличава производството на естроген, тези прояви зачестяват. Доколкото високото съдържание на мазнини в храната помага за още по-активното производство на естроген, ограничаването им ще предотврати и болките, и възлите. Идеалният вариант е да получавате от мазнините чрез храната не повече от 20 процента калории, а още по-добре е да ги ограничите до 5-10 процента. За целта никога на закуска не слагайте на масата краве масло и се опитвайте да готвите с много малко мазнина. Специалистите са на мнение, че намаляването на консумацията на мазнини намалява и риска от рак на гърдата.

Употребявайте храна, богата на целулоза, което ще понижи нивото на естрогена в организма ви. Ежедневно консумирайте по 2 порции плодове, 4 порции зеленчуци, не пренебрегвайте пшеницата и овесените ядки.

Станете вегетарианка. Изследователите твърдят, че в организма на жените, които употребяват вегетарианска храна, се образува по-малко естроген поради наличието на повече целулоза в храната.

Купувайте екологично чисти продукти, които не са заразени с хими чески съединения. Много фермери при храненето на птици и добитък, както и при отглеждането на селскостопански растения, употребяват химически вещества, които действат на организма точно като естрогена. Ако много обичате месо и млечни продукти, търсете чисти, получени от птици и животни, хранени по естествен начин.

Научете повече за диета против рак на гърдата, като прочетете ТУК. Прочетете и специалните съвети за диета, която предотвратява рак на гърдата ТУК.

 Витамини и минерали

Витамини за здрави млечни жлези
Витамини за здрави млечни жлези

Някои хранителни продукти спомагат за по-лесното отделяне от организма на излишния естроген и по този начин предотвратяват образуването на възли и болките в гърдите.

Приемайте по-големи дози витамин Е. Някои лекари смятат, че той помага на организма да отделя излишните количества естроген. Специалистите препоръчват лечението да започне с 600 МЕ (мерни единици) дневно (т.е. 20 пъти по-голяма от обикновено препоръчваната дневна доза). Ако е необходимо, количеството може да бъде увеличено до 800 МЕ (мерни единици). Преди да започнете лечение, непременно се консултирайте с лекар.

Взимайте витамин С. В периода, когато образуването на възли е най-активно, взимайте на всеки 2 часа по 500 мг витамин С, като постепенно увеличавате дневната доза до 3 000 – 5 000 милиграма. Специалистите твърдят, че ударните дози намаляват и дори предотвратяват всякакви възпалителни процеси. Не забравяйте обаче, че дози над 1 200 мг могат да предизвикат разстройство. Ако това се случи, намалете количеството.

За да избегнете рак на гърдата и други гадна болести, вземайте редовно витамин В17. Основна му съставка са сушени кайсиеви ядки и кайсиево масло, съдържащи витамин В17 (наричан още Леатрил). Прочетете повече ТУК.

Прочетете и статията „Дискомфортът в гърдите ви периодично се засилва и отслабва?“, за да научите повече за този проблем.

Билколечение

Билки за здрави млечни жлези
Билки за здрави млечни жлези

За да се разнесат уплътненията в гърдите ви, най-добре ще ви помогнат компресите.

Освен това правете и следните запарки:

Вземете сушени стръкове и листа от билката жълт кантарион. Сложете да заври 150 мл вода и сипете една супена лъжица от сушената билка. Поставете под капак за два часа и прецедете. Пийте по една такава чаша три пъти на ден след ядене.

Можете да направите и отвара като същото количество вода и билка се вари 5 минути на слаб котлон, след което се чака да изстине половин час и се прецежда. Разделя се на три и се пие три пъти на ден след ядене.

При лечение на мастит и мастопатии двата препарата се приемат вътрешно. Могат да се използват и за налагания и компреси, но тогава количеството на билката се удвоява.

Ако имате мастит или мастопатия, препоръчваме налагане с пресни зелеви листа.

От билката динка се вземат сушени корени и се прави следната отвара – 1 с.л. се слага да ври в 150 мл вода половин час на слаб котлон, изстива 10 минути, прецежда се и се пие три пъти на ден преди храна, като разделите количеството отвара на три части.

Можете да направите и следния извлек – 1 супена лъжица сушени корени се заливат с 5 супени лъжици спирт 70 градуса. Кисне едно денонощие и след това се приема три пъти на ден след храна по 40 капки.

Билкова смес:

Бял равнец – сушени стръкове и листа 1 ч. л.

Хвойна – сушени шишарки – 1 ч. л.

Царевица – цветния прашец – 1 с. л.

Сложете да ври 200 мл вода и сипете билковата смес, захлупете за половин час, след което прецедете. Разделете отварата на три части и пийте три пъти на ден след ядене.

Запомнете! Ако се лекувате с билковите препарати ден до пладне, няма да има никаква полза. Основното е да се въоръжите с търпение и да изкарате пълен курс на лечение, което ще рече – 2-3 месеца.

Масло със 110 билки са събрани в едно масло най-добрите билки от цял свят! Идеално средство за масажиране на цялото тяло и за освежаване.

Меден компрес

На слаб котлон разтопете 1 супена лъжица краве масло, 2 супени лъжици мед и 1 супена лъжица прясно мляко. След това омесете с малко бражно и оформете кръгъл компрес. Сложете компреса на гърдата си, където усещате бучката или болката, сложете отгоре марля и притиснете със сутиен, така че да не се измества. Компресът трябва да стои така три дни, след което да се направи нов. Прави се докато бучката изчезне – месец или повече.

Ароматотерапия

Маточината и жасминът са полезни за регенерацията на клетките и за хормоналната система. Те подобряват и психическото състояние. Ползвайте етеричните масла за ваната или като добавка към масажното масло. Ако ги разредите, можете да си направите компрес на гърдите. Розовото масло се счита за панацея при всички женски болести.

Хомеопатия

Хомеопатия
Хомеопатия

Ако в продължение на една седмица възелът в гърдата ви не се разнесе, трябва да потърсите лекар. Но междувременно можете да използвате следните средства: Belladonna – ако гърдите ви са подпухнали, чувствителни, възпалени или пък сухи и твърди като камък и болезнени; ако по тях има някакво зачервяване, при пулсиращи или парещи болки, при усещане,че температурата там е по-висока.

Calc. card. – ако се появят горещи и възпалени участъци, при подпухване.

Conium – при подпухнали млечни жлези с плътни бучки, които са болез-нени преди и по време на менструация.

Silica – при кистоподобни образувания, локализирани под кожата, поду¬ти, твърди и възпалени млечни жлези и чувство на пареща болка.

Лечение със скъпоценни камъни и минерали

Използвайте малахит при тумори и еликсир от сребро при кисти. Много полезни са берилът, диамантът, кунцитът, лазуритът, розовият турмалин, лунният камък. Всичките те са от рода “женски” камъни. Носете винаги в себе си кварц, розов турмалин или родохрозит. Можете да ги монтирате и върху някакъв накит.

Мастит

Мастит
Мастит

Понякога по гърдите не се напипват никакви уплътнения, но те все пак са чувствителни и болят. Причината може да е мастит – бактериална инфекция, която често измъчва кърмачките. Понякога в гърдите се събира вода и те се подуват. Маститът предизвиква треска и зачервяване, гърдите са горещи при пипане. Какво можете да направите в подобни случаи?

Билколечение

Възпалените гърди се лекуват успешно с мехлеми на билкова основа, които успокояват възпалените участъци, както и с водни запарки за налагания и компреси.

Налаганията с кашичка от сварени билки върху гърдите задържат възпалителния процес и успокояват. Болезнените отоци първо спадат, а след това съвсем изчезват.

Кашичката се приготвя така: сложете 100 г билка в малко гореща вода, загрейте я, добавете още вода. Прецедете билката и я разположете върху марля. Докато е топла, я наложете на болното място и дръжте, докато изстине. Правете процедурата няколко пъти дневно.

От цветовете на невен направете следния мехлем – Смесете венчелистчета с тегло 10 г (или 1 чаена лъжичка сок, или 2 чаени лъжичка спиртен извлек) с 50 г разтопена свинска или гъша мас. Разбъркайте добре. Мажете с мехлема болните места.

Репей – листата

Пресните листа (може да се използват и листа от подбел) се привързват към гърдите до изчезването на болката и отоците.

Лук

Опечете лук и го разтрийте на кашичка. Смесете я с мед, наложете я върху марля и превържете болната гърда.

Вземете по 1 супена лъжица стръкове сушен копър и листа от билката дяволска уста. Сложете да се запарят във вряла вода под капак 10 минути, след което използвайте за компрес на гърдата, като напоите меко памучно парче плат и привържете с шал, за да не пада.

Хомеопатия

Лечението на мастит е напълно възможно с хомеопатични средства. Aconite 30- при мастит, причинен от настинка.

Phytolacca 30- ако млечните жлези са много чувствителни при кърмене; при жени с много мляко; при гнойни ранички, образуващи коричка; ко гато болката 6 гърдите се разпространява по цялото тяло, особено в ръцете; при трескави състояния и болки по цялото тяло.

Избраното лекарство трябва да се приема 4 пъти дневно в продължение на 3 дни.

 Водолечение и билколечение

Заболяванията на млечните жлези
Вода и билки при мастит

В началния стадий на възпалителния процес, когато няма висока температура и остър абцес, помагат студените компреси.

  • Няколко пъти дневно слагайте на възпалената гърда торбичка с лед, след това покривайте с топъл шал.
  • Намокрете парче хавлиена тъкан в студена вода, добавете малко спирт и го притиснете към болезненото място. Правете компреса няколко пъти дневно.

Горещите компреси на гърдата в повечето случаи също значително намаляват болката.

  • Компрес с рициново масло. Напойте парче вълнена материя в рициново масло. Наложете болното място откъм откритата част на компреса. Отгоре поставете грейка с топла вода. Дръжте компреса 1 час. В продължение на 2-3 месеца правете процедурата 3 пъти седмично.

Внимание! Рициновото масло е токсично и не бива да попада в устата на бебето! Затова кърмачките трябва да използват други средства за лечение.

  • Компрес с чай от джинджифил. Залейте 4 супени лъжици нарязан пресен корен от джинджифил с 1 л вода и варете на тих огън 30 минути. Охладете и потопете в чая хавлиена кърпа. Отцедете я и притиснете към болната гърда. Дръжте 30-60 минути. Правете това на няколко часа. Ако след едно денонощие не се почувствате по-добре, непременно потърсете лекар!

Внимание! Когато в по-напреднала възраст се появят възпаления на млечната жлеза, това могат да бъдат симптоми на рак.Точната диагноза може да бъде поставена едва след като бъдат направени необходимите изследвания.

Източници: health.howstuffworks.com; folk-med.ru; narodnymisredstvami.ru;

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *