ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета, която предотвратява рак на гърдата

В азиатските страни рак на гърдата се среща много по-рядко, отколкото в Европа и Америка.

Диета против рак на гърдата
Диета против рак на гърдата

Според изследователите това се дължи на типичната за Азия храна – по-малко мазнини и месо и повече соя. Ето защо те твърдят, че най-рационалното средство за опазване от рак на млечните жлези е промяната в начина на хранене.

Избягвайте алкохола. Колкото повече алкохолни напитки си позволявате, толкова по-голям риск поемате. Алкохолът пречи на черния дроб да изхвърля излишния естроген. А учените са установили, че повишеното съдържание на този хормон в организма е предпоставка за развитието на рак.

Пазете се от мазнините! Храната с високо съдържание на мазнини от животински произход (краве масло, сирене и т.н.) стимулира производството на естроген. За съжаление, лекото намаляване на консумацията им не води до особен ефект. Най-добре е почти да се откажете от тези продукти.

Използвайте само слънчогледово олио или зехтин. Те съдържат мазнини, които не оказват на организма толкова вредно въздействие, колкото животинските. Наблюдението на 2000 жени в Гърция е довело до извода, че при тези от тях, които употребяват повече от 1 път дневно зехтин, рискът от заболяване е с 25 процента по-малък, отколкото при другите, които го употребяват по-рядко.

Тлъстата риба е полезна. В някои видове риба са открити вещества, известни като омега-3 мастни киселини. Проведени са изследвания с мишки, на които са били впръскани ракови клетки от човешки млечни жлези, след което са били лекувани със споменатите киселини. Резултатите показали, че мишките развивали много по-слабо инвазивни образувания.

Консумирайте соя! Соевите продукти съдържат много фитоестрогени, натурални химически вещества, които значително понижават риска от рак на млечните жлези. Те се прикрепват към рецепторите на естрогена и го изтласкват от организма. А както вече нееднократно беше подчертавано, естрогенът е нещо като “гориво” за рака на гърдата. Жените от онези области на света, където се консумира много соя, далеч по-рядко страдат от това заболяване. Добре е 1-2 пъти дневно да слагате на трапезата си някакъв соев продукт.

Добавяйте в храната си ленено семе. То съдържа лигнани – вещества, които помагат на организма да се бори с рака на млечните жлези. Някои изследвания позволяват да се предположи, че лененото семе забавя развитието на болестта. Смелете семето с машинката за мелене на кафе и посипвайте с праха ястия, салати, каши. Лененото масло не е подходящо в случая, защото съдържа много малко лигнани.

Яжте плодове и зеленчуци с ярки цветове. Плодовете и зеленчуците са най-добрият източник на витамин С и бета-каротин, които също са “борци” срещу рака. Това се отнася в най-голяма степен за ярко оцветените от тях – оранжеви, жълти, червени и зелени плодове и зеленчуци (портокали, круши, спанак, червени чушки).

Обикновеното и брюкелското зеле, както и броколите също съдържат редица химически вещества, потискащи производството на естроген.

Изследванията са категорични – жените, които консумират много плодове и зеленчуци, са в групата на най-слабо застрашените от рак на гърдата. Старайте се да купувате плодове и зеленчуци, отглеждани екологично, нетретирани с химикали, защото някои от тях, както вече стана дума, имат идентично на естрогена действие.

Откажете се от рафинираното бяло брашно. Високото съдържание на целулоза в храната помага на организма да се пречисти от излишния естроген. Целулозата способства и за регулирането на теглото, защото създава усещането за ситост, а съдържа много малко калории. Предпочитайте кафявия, а не белия ориз и макаронените изделия от пълноценно, а не от пречистено бяло брашно.

Яжте чесън. Той стимулира работата на имунната система и е прекрасно защитно средство срещу много от видовете рак, включително и рака на млечните жлези. Минимум 3 скилидки на ден или вземете чесън капсули.

Пийте зелен чай! В Азиатските страни жените пият много зелен чай и боледуват доста по-рядко от рак на гърдата, както и от другите видове рак. Възможната защита, която той очевидно дава, се дължи на високото съдържание на полифеноли. Тези вещества се съдържат и в черния чай, но в много по-малки количества.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *