Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при рак на гърдата

Рак на гърдата е болест, която всява най-голям ужас сред жените, въпреки че са по-предразположени към развитие на сърдечносъдови заболявания.

gardata-1Това е вторият най-често срещан вид тумор и въпреки това няма почти никакви доказани методи за предпазване.

До известна степен рискът зависи от фактори като възраст, семейна обремененост, време на първия менструален иикъл и менопаузата, броя раждания, приемане на противозачатъчни или хормонозаместителни медикаменти и наличие на един от гените за рак на гърдата, BRCA1 и BRCA2.

Дори съдбата да не е на ваша страна, не всичко е загубено. Достатъчно е да проверявате сами гърдите си всеки месеи и да си правите мамограма всяка година, за да откриете болестта в ранен стадий. Здравословното хранене също е от полза. Макар че учените все още проучват кои храни предотвратяват рака на гърдата, е сигурно, че консумацията на много плодове, зеленчуии, пълнозърнести храни, нетлъсто месо и ограничаването на наситените мазнини и трансмазнините ще ви предпази.

Плодовете и зеленчуците са особено полезни, защото в тях са открити фитохимикали с мощно противотуморно действие. Натрупването на излишни килограми значително увеличава риска от рак на гърдата.

Ние сме безсилни пред повечето от причините за рак на гърдата, но можем да контролираме начина си на хранене. Започнете още днес.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

gardata-krastocvetniБроколи и други кръстоцветни зеленчуии

Ако сте решили да наблегнете на един зеленчук, нека това да са броколите. Според лабораторни изследвания в тях се съдържа вещество с противотуморно действие, сулфорафан, което спира развитието на раковите клетки и ги принуждава да се саморазрушат. Учените са открили друго вещество, индол-3-карбинол, за което се смята, че потиска свойството на естрогена да спомага разрастването на туморните образувания. Противораковото действие на броколите е доказано от много изследвания. Според едно от тях при жени на прага на менопаузата, които консумират голямо количество броколи, има 40% по-малък риск от поява на рак на гърдата.

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол и брюкселско зеле, предпазват любителите на барбекюто не само от рак на дебелото черво, но и от рак на гърдата. Ако обичате скарата на открито, не пропускайте да включите малко задушени броколи към пържолите и наденичките.

Минимален прием: Четири порции от половин чаша броколи на седмица или други кръстоцветни зеленчуци като зеле, кресон, листа на ряпа и други.

Полезен съвет: Ако не обичате вкуса на броколи, „вмъкнете“ ги незабележимо в други ястия. Добавете половин чаша от зеленчука към соса за спагети, супи, пици, а защо не и към омлета. Опитайте различни варианти за приготвяне – задушени, печени, на микровълнова фурна, вместо варени. Тези три начина на готвене запазват витамините и минералите най-добре.

Бобови храни, листни зеленчуци и други храни, богати на фолат

Редовно пълнете чинията си с тези храни. Това се отнася най-вече за любителите на алкохол, дори и в умерени количества, защото той извлича фолата, витамин от група В, който предпазва клетките от канцерогенното действие на алкохола.

Изброените по-горе зеленчуци съдържат голямо количество влакнини, които понижават нивата на естрогена и съответно риска от рак на гърдата. (Много често туморните образувания на гърдата се подхранват от естрогена, следователно понижаването му може да потисне развитието им.)

Полезен съвет: Спанакът е сред най-богатите източници на фолат. Ако не обичате чист спанак, включете го между пластовете на лазанята или го задушете със зехтин, чесън и сусамови семена.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са друг отличен източник на влакнини, а по отношение на превенцията на рака на гърдата тук важи правилото „колкото повече, толкова по-добре“. Представете си, че влакнините са като лепкава лента за мухи, но в случая върху нея се залепват не летящите насекоми, а естрогенът. Той непрекъснато преминава през храносмилателния тракт, откъдето попада в кръвта. Именно в стомаха влакнините го улавят не му позволяват да навлезе в кръвоносната система и така понижават нивото му.

Освен това влакнините забавят усвояването на въглехидратите, поради което пълнозърнестите храни могат да предотвратят образуването на тумор в гърдата, като поддържат в баланс кръвната захар и инсулиновите нива. Високият инсулин е предпоставка за образуването на рак на гърдата.

Освен полезни влакнини пълнозърнестите храни съдържат антиоксидантни фитохимикали, известни като феноли, които предпазват и дори възстановяват клетките от вредите, нанесени от свободните радикали. Те осигуряват на организма лигнани, вид растителни естрогени, които понижават нивото на телесните естрогени и така забавят развитието и разрастването на туморните клетки.

Не всички изследвания са показали, че влакнините предпазват от рак на гърдата, но резултатите от едно са особено оптимистични: участничките, чийто хранителен режим включва много влакнини, имат с 30% по- нисък риск от развитие на този вид тумор.

Минимален прием: Най-малко три порции пълнозърнести храни. Една порция се равнява на 1,5 чаша пълно зърнести спагети, ориз или филия пълнозърнест хляб. Полезен съвет: Смесете една чаша пълнозърнеста закуска с 0,5 чаша сушени плодове, за да си осигурите прием на порция пълнозърнести храни и плодове едновременно.

Тлъста риба

Вече знаете, че тлъстата риба (сьомга и риба тон) може да ви предпази от сърдечносъдови заболявания, но ще ви защити ли от рак на гърдата? Резултатите от лабораторни изследвания показват, че омега-3 мастните киселини в тези видове риба забавят растежа на туморните клетки при рак на гърдата. Едно проучване, направено в Китай, дава оптимистични прогнози. Сравнението между 35 000 жени в търсене на връзка между рака на гърдата и консумирането на тлъста риба се оказало, че при жените, които приемат около три порции риба седмично, рискът е по-нисък с 26%. Едно от възможните обяснения е, че мазнините в рибата намаляват лекото възпаление, което се смята за вероятна причина за появата на туморни клетки.

Според учените полезният ефект на омега-3 мастните киселини се усилва, когато храната е бедна на омега-6 мазнини, които се съдържат в царевичното, шафрановото и слънчогледовото масло. Според проучване в Сингапур жените, които приемали много омега-6 и малко омега-3 мастни киселини, имали с 87% по-висок риск от рак на гърдата в сравнение с тези, чиято храна е бедна и на двата вида.

Дори и да се окаже, че омега-3 мастните киселини са безсилни срещу рака на гърдата, има друга причина да увеличите приема на риба. Така значително ще намалите наситените мазнини в храната си, което е много важно в борбата с рака на гърдата.

Минимален прием: Не е определено какво количество риба трябва да се приема за предпазване от рак на гърдата. И все пак Американската асоциация по сър¬дечносъдови заболявания препоръчва две порции (от 240 до 360 г общо) тлъста риба седмично като защитна мярка срещу рак на гърдата.

Мляко и млечни продукти

Може ли млякото да ви предпази от рак на гърдата?

Зависи от възрастта. Според Nurses Health Study, което анализира здравето на 80 000 жени, млечните продукти не оказват влияние върху жените в менопауза за разлика от жените преди климактериум – онези, които консумирали три порции нискомаслено или обезмаслено мляко, или млечни продукти, седмично, намалили риска от рак на гърдата с 28-32% в сравнение с жените, които приемали мляко само три пъти в месеца. Друго изследване на 68 000 жени в менопауза открива, че участничките, които изяждали поне две порции млечни продукти на ден, намалили опасността от появане на рак на гърдата с 19%. Докато не се получат по-категорични данни от изследвания, съветът ни е да консумирате повече нискомаслено мляко.

Каква е ролята на млякото? Учените не са напълно сигурни, но предполагат, че калцият и витамин D играят основна роля. Последни изследвания в тази област обаче сочат, че витамин D3, който се използва за обогатяване на млякото, намалява плътността на гръдната тъкан (сгъстената тъкан на гърдата се смята за рисков фактор).

Минимален прием: Препоръчват се 3 порции мляко и млечни продукти на ден. Можете да приемате и добавка витамин D. Една чаша мляко съдържа едва 100 IU витамин D3, а според последните проучвания 1000 IU дневно намалява риска от рак на гърдата с 35%. Изследването Nurses Health Study доказва, че жените в менопауза, които приемат повече от 500 IU витамин D на ден, са с 28% по-слабо застрашени.

Зехтин екстра върджин

За предпазване от рак на гърдата е важно не само коли-чеството на приеманите мазнини, но и видът им. Смята се, че обилната консумация на мазнини увеличава риска от рак, но, от друга страна, в средиземноморските държави, където традиционно се приема много мазнина, заболеваемостта от този вид тумор е много малка. Обяснението според повечето учени е, че средиземноморските жители консумират мононенаситени мазнини, съдържащи се в зехтина, а не наситени мазнини като тези в маслото, сладоледа и месото, или полиненаситени в царевичното и шафрановото олио. И действително – резултатите от изследванията потвърждават това предположение. След анализ на хранителните навици на жени от Канарските острови се оказало, че тези, които приемали поне 2 супени лъжици зехтин на ден, намалили риска от рак на гърдата с удивителните 73%.

Тепърва предстои да се правят много изследвания, но до този момент са се очертали две основни теории. Според първата зехтинът е по-полезнияттип мазнина и използването му предпазва от рак. Другата теория се основава на факта, че зехтинът се произвежда от маслини, плодове, които съдържат много полезни вещества като феноли и лигнани, за чиито противоракови свойства вече ви е известно. (Фенолите потискат образуването на канцерогенни вещества. Попаднали в тялото, лигнаните се превръщат в неустойчиви, подобни на естрогена вещества, които могат да изместят по-устойчивия телесен естроген и да заемат мястото му в клетките.) Изследователи от Северозападния университет в САЩ са открили, че олеиновата киселина в зехтина потиска ген, който се свързва с развитието на изключително агресивна форма на рак на гърдата и дори може да засили действието на противораковото лекарство транслузумаб.

Единственият проблем е, че зехтинът е висококалоричен и трябва да се използва с мярка – като заместител на другите мазнини, а не заедно с тях.

Минимален прием: 1 -2 супени лъжици на ден.

Полезен съвет: Противотуморните свойства на зехтина вероятно се обуславят и от това, че той помага за по- пълноценното усвояване на зеленчуците. Използвайте зехтин вместо масло за задушаване на зеленчуци и за подправяне на салатата.

Предпазват ли соевите продукти от рак на гърдата? Вероятно зависи от възрастта, на която започва редовната им консумаиия. Соята съдържа фитоестрогени, за които се смята, че намаляват нивото на естрогена в организма и така могат да ви защитят от рак на гърдата. Днес обаче специалистите твърдят, че причината за по-ниската заболеваемост от рак на гърдата сред азиатките е, че те от ранна възраст приемат соя, за разлика от западните жени.

Учените твърдят, че фитохимикалите в соята могат да повлияят на гръдната тъкан и

я правят по-устойчива на канцерогенни вещества. За съжаление, има вероятност тези фитохимикали да не могат да предпазват жените от рак на гърдата в късна възраст.

Въпреки това соята още може да има полезен ефект, макар и непряк. Като замените пържолата с тофу, ще намалите приема на калории и наситени мазнини и така ще поддържате нормално тегло. Това като ияло ще ви предпази от рак на гърдата. Жените, които приемат лекарства, потискащи естрогена, трябва да са много внимателни и да избягват соята.

gardata-lenenoЛенено семе

Може да е окаже, че тези малки зрънца са мощно средство против рак на гърдата. Лененото семе (но не и лененото масло) е по-богато на лигнани дори от зехтина и е отличен източник на алфа-линоленова киселина – растителния вариант на омега-3 мастните киселини. Клетъчни изследвания и опити с животни, както и предварителни проучвания на 32 жени в менопауза с рак на гърдата, показват, че то потиска деленето и разрастването на туморните клетки.

Забележка: Все още се изследва възможното взаимодействие между лененото семе и антиестрогенови лекарства, като тамоксифен или ароматазни инхибитори. Ако приемате подобен медикамент, консултирайте се с лекаря си, преди да използвате големи количества ленено семе. Бременните и кърмещите жени също трябва да внимават, тъй като няма данни за ефекта му в такива ситуации.

Минимален прием: Една супена лъжица смляно ленено семе на ден. Можете да купите готово или да смелите семената в кафемелачката. Съхранявайте смляното ленено семе в плътно затворена кутия в хладилник. Полезен съвет: Добавяйте смляно ленено семе към зърнената си закуска, салатата, киселото мляко или шейка. Има и хлебни изделия, обогатени с ленено семе.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамин D

Според някои изследвания приемът на 1000 IU витамин D като добавка намалява риска от рак на гърдата с 10 до 35%. Проверете състава на хранителната добавка за съдържание на витамин D3 (холекалциферол), който има по-мощни противотуморни свойства. Доза: 1000 IU дневно.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Храни, богати на наситени и трансмазнини

Наситените мазнини могат да предизвикат възпалителни процеси, които да доведат до образуване на тумори. Не всички изследвания дават категорични доказателства, че наситените мазнини водят до рак на гърдата, но най-малко едно посочва, че при жените, които консумират повече от 35 г дневно, рискът е двойно по-висок в сравнение с тези, чийто прием не надвишава 10 г.

Смята се и, че трансмазнините, които се съдържат в много пакетирани храни, захарни изделия и полуфабрикати, увеличават риска от рак на гърдата. Учените са направили изследване с проби мазнина от мастната тъкан на седалището на 700 европейки със и без рак на гърдата и открили, че при тези с най-голям складиран запас трансмазнини, рискът от развитие на тумор е с 40% по-висок.

В изследване на 48 000 жени в менопауза участничките, които в началото приемали много мазнини, а впоследствие намалили приема им с 24%, понижили риска от рак на гърдата с 15 до 20%.

При тези данни оставяме на учените да преценят дали ограничаването на мазнините може да предпази от рак. Но при положение, че ограниченият прием на наситени и трансмазнини доказано лекува толкова много заболявания, определено си струва да опитате.

Захарни изделия и рафинирани въглехидрати

Някои експерти по туморни заболявания твърдят, че сред основните потенциални причинители на рак на гърдата са големите количества захарни изделия и рафинирани въглехидрати (бял хляб, бял ориз, картофи и тестени изделия, приготвени от бяло брашно). Прекалената консумация на захар води не само до натрупване на излишни килограми, но и до повишаване нивото на инсулина и на инсулиноподобния растежен фактор 1, за които е известно, че увеличават количеството на естрогена в кръвта. Изследване на 1800 жени в Мексико показва, че участничките, които ядат най-много сладко и рафинирани въглехидрати, са два пъти по-застрашени от рак на гърдата в сравнение с жените с по-здравословен хранителен режим.

Алкохол

Тъй като алкохолът повишава нивото на естрогените, количеството, което е полезно при сърдечносъдови заболявания, може да увеличи риска от рак на гърдата с 1,5 пъти. Ако консумирате алкохол, приемайте с него и големи количества храни, богати на фолат.

Намалете излишните килограми

Това, което със сигурност ще ви предпази от рак на гърдата, е поддържането на оптимално телесно тегло. Пълните жени са пo-застрашени и при тях фаталният изход е по-чест.

Излишната телесна мазнина съответства на по-голямо коли-чество естроген в кръвта. Натрупаните тлъстини, особено В коремната област, произвеждат протеини, наречени цитокини, които задълбочават възпаленията и предизвикват разрушения на клетките, водещи до рак.

Именно това е причината, поради която жените в менопауза с ябълковидна форма на тялото са два пъти no-застрашени от рак на гърдата в сравнение с тези с крушовидна форма. Наднорменото тегло обуславя и по-високите нива на инсулина и инсулиноподобния растежен фактор-1, хормони, които имат връзка с образуването на тумори.

По време на бременност жените не трябва да качват повече от 20 кг и трябва да възстановят нормалното си тегло след раждането. Изследване на повече от 27 000 жени, болни от рак на гърдата, открило, че наддаването с повече от 20 кг по време на бременност увеличава риска от рак на гърдата с 40%.

Увеличените килограми след менопаузата също могат да са проблемни. Според изследването Nurses Health Study жените, които натрупват 10-15 кг след климактериума, увеличават риска от рак на гърдата с 18%.

Намалете приема на калории и станете от дивана. Редовното спортуване поддържа хормоните в баланс, което, от своя страна, предпазва от рак на гърдата.

Според много учени при рак на гърдата помага и витамин B17. Известният още като „леатрил“ и „амигдалин“ витамин засилва имунната система, укрепва здравето и кара раковите клетки да се самоубият. Повече за този витамин можете да прочетете ТУК!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *