Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при болезнени гърди

Диета при болезнени гърди – Колко хубаво би било, ако един сладолед можеше да реши този проблем… И все пак начини за облекчение има.

bolezneni gardi
Диета при болезнени гърди

В повечето случаи болезненото усещане в гърдите се дължи на колебания в нивата на хормоните преди менструалния цикъл. Гърдите реагират, като задържат течности, което допълнително усложнява проблема. Друга възможна причина е фиброкистозно състояние – в тъканта се образуват доброкачествени бучки, които понякога са болезнени. Стресът, бременността и хормоналните лекарства също могат да предизвикат чувствителност. В много редки случаи тя може да е следствие от рак на гърдата или доброкачествен тумор.

Сладоледът няма да облекчи напрежението, но има храни, които могат да помогнат. Тук ще разберете на кои трябва да наблягате и кои да избягвате.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Тлъста риба, ленено семе и храни, богати на омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини поддържат баланса на ейкозаноидите, хормоноподобни вещества, които контролират възпалението, болката и задържането на течности. Тлъстите риби доставят на организма и резолвини, клас противовъзпалителни вещества.

В лененото семе се съдържат омега-3 мастни киселини, влакнини и лигнани, растителни естрогени, които могат да понижат риска от рак на гърдата. Купувайте цели семена и ги съхранявайте в хладилник. Смилайте ги непосредствено преди употреба.

Минимален прием: 1000 мг омега-3 мастни киселини на ден, които се съдържат в около 60 г сьомга или пет орехови половинки. Ако не обичате риба, опитайте да си доставите омега-3 чрез ленено семе – добавяйте 2 супени лъжици мляно ленено семе към зърнената си закуска, овесените ядки, киселото мляко или шейка.

Полезен съвет: Ако консумирате много риба или други храни, богати на омега-3 мастни киселини, имате нужда от допълнителен прием на витамин Е в сравнение с хората, чийто хранителен режим е беден на омега-3. Увеличете бадемите, пшеничния зародиш и спанака, които са богати източници на този витамин, за да облекчите напрежението в гърдите.

Соеви храни

Веществата, съдържащи се в соята и лененото семе, наподобяват човешкия естроген и могат да облекчат болката в гърдите. Британски учени провели двумесечно изследване с жени, които приемали соеви протеини със съдържание на 68 мг изофлавони на ден, в резултат болезнеността и подуването на гърдите значително намалели.

Внимание: Ако приемате тамоксифен или друг противоестрогенов медикамент, не трябва да ядете соя.

Минимален прием: Около 68 мг соеви изофлавони всеки ден, които можете да си доставите с чаша соево мляко или половин чаша тофу. Може да включите в седмичното си меню едно или две ястия на основата на соя, а между храненията – едамам (зелена соя) и соево мляко вместо краве мляко.

Пълнозърнести храни, леща, круши и други храни, богати на влакнини.

Приемът на повече влакнини със сигурност ще облекчи напрежението в гърдите. Те понижават нивото на естрогена, което намалява чувствителността на гърдите и други предменструални симптоми.

Минимален прием: 25-35 г влакнини на ден. Можете да си осигурите това количество с една порция овесена каша всяка сутрин, салата с половин чаша сготвена леща за обяд, круша между храненията и чаша печена зимна тиква за вечеря.

Вода

Една от причините за болката в гърдите е, че тялото задържа течности. За мнозина ще прозвучи странно, но вследствие на увеличения ежедневен прием на вода тялото задържа по-малко течности.

Минимален прием: Осем чаши от 250 мл на ден.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамин Е

Според няколко (но не всички) изследвания витамин Е може да облекчи болезнеността в гърдите.

Доза: 400 IU на ден е количеството, което според тях намалява неприятното напрежение в гърдите.

Омега-3 мастни киселини

Добавките се срещат под две форми – меки капсули с гелообразно рибено масло и течност, съдържаща масло от ленено семе. Изберете добавка със съдържание на витамин Е, който не позволява на мазнините да се развалят.

Доза: 1-3 г на ден. Консултирайте се с лекар, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта.

Екстракт от витекс

Жените използват тази билка за облекчаване на менструални проблеми от хиляди години. През последния половин век са проведени повече от 30 изследвания, които показват, че добавката облекчава неприятните симптоми по време на менструация, включително и болезненост на гърдите.

Доза: В повечето изследвания се дават 4 мг на ден.

Витамин В6

Данните от изследванията показват, че този витамин може да облекчи някои предменструални симптоми, включително и болезнеността на гърдите.

Доза: Между 50 и 100 мг на ден.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Наситени мазнини и повечето растителни мазнини

Изключете от менюто си кексчетата и царевичното олио. Наситените мазнини в маслото и тлъстите меса предизвикват възпалителни процеси. Вместо царевично, слънчогледово и шафраново олио използвайте рапично и зехтин. Забравете за трансмазнините и готовите продукти с „частично хидрогенирани“ съставки. Купувайте маргарин без трансмазнини.

Алкохол

Избягвайте виното вечер непосредствено преди и по време на месечния си цикъл. Алкохолът нарушава нормалните промени в нивата на хормоните в този период.

Сол

Солта задържа течностите в тъканите на организма и увеличава подуването.

Кофеин

Въпреки че няма сериозни доказателства за връзката между кофеина и болезнеността на гърдите, някои лекари препоръчват на страдащите от тежък ПМС да го избягват. Опитайте да замените кафето с безкофеи нов чай или други напитки за четири-шест месеца, за да прецените дали има промяна в състоянието ви.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *