Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кралят на зеленчуците

Дълбокият лилав цвят, лъскавината и уникалният вкус на патладжана му отреждат специално място в нашето хранене.

Всъщност той е плод, близък роднина на домата, затова и в някои части на България го наричат син домат. В кулинарията обаче се използва като зеленчук. Родина на патладжана е Югоиз­точна Азия, но днес се отглежда в цял свят. През дългата си и богата история той невинаги е имал добра слава. Заради горчивината му хората смятали, че патладжанът може да предизвика болести като проказа, лудост и рак. Отдавна вече всички подозрения около него са разсеяни и диетолозите го препоръчват заради високото му съдържание на вита­мини и минерали с антиоксидантно действие, както и за вталяване, за­щото е сред най-нискокалоричните зеленчуци.

Богат на фибри

Количеството им в патладжана е 2,5 г на 100 г. Те са изградени главно от протопектин, пектин и целулоза и са разтворими, което прави патла­джана лесно смилаем, особено печен на фурна. Фибрите му стимулират бактериалната активност и по-лесното контрактиране на дебелото черво.

Храна за мозъка

Патладжаните съдържат насунин (антицианин), който е потенциален антиоксидант, пречистващ свобод­ните радикали и защитаващ кле­тъчните мембрани. Това води до добро функциониране на мозъка. От друга страна, насунинът спомага за редуциране на високото ниво на холестерола в кръвта.

Силен антиоксидантен ефект

Фенолните съединения, които се съдържат в патладжаните, действат като антиоксиданти. Хлорогенната киселина има антивирусно дейст­вие и предпазва от видоизмене­ние на клетките и образуване на тумори.

Засища с малко калории

Патладжанът е богат на фибри и нискокалоричен – 18 ккал на 100 грама, поради което засища добре, без да вреди на линията. Но това зависи от начина на приготвяне. При пържене той поема много маз­нина и престава да бъде диетичен продукт.

Как да избираме и съхра­няваме патладжаните

Най-добре е да избирате твърди и тежки патладжани. Кожата им трябва да е гладка и нежна, а цве­тът – ярък. Те са чувствителни на студ и на жега, затова най-добре се съхраняват при 10 градуса по Целзий. Поставете ги неизмити и ненарязани в найлонови торбички и ги съхранявайте в хладилника, където ще могат да запазят све­жестта си за няколко дена.

Как да ги приготвяме

За да смекчите горчивия им вкус, осолете нарязаните патладжани и ги оставете да престоят 30 минути. Така ще се намали и част от съдър­жащата се в тях вода, което пък ще ги направи по-малко поглъщащи мазнина при готвенето.

Ако приготвяте цял патладжан, първо го надупчете на няколко места с вилица, за да може парата да излиза през отворите. Във фур­ната го печете 15-25 минути на 180 градуса.

Внимание – оксилати!

Патладжаните са сред малкото храни, съдържащи оксилати – прородни субстанции, намиращи се 8 растенията, животните и хората. Когато оксилатите ста­нат прекалено концентрирани в телесните течности, те криста­лизират и могат да доведат до здравословни проблеми. Хора­та, които имат заболявания на бъбреците или жлъчката, трябва да внимават с консумацията на патладжани

 

Колко са полезни плодовете и зеленчуците

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *