10 неща, които може да научим от домашния любимец

Има много неща, които може да научим от света на животните, но вместо да се налага да ходим на научна експедиция в Африка и да изследваме поведението на антилопата Гну, може да се огледаме около нас.

Домашните ни любимци могат да ни покажат това-онова за живота. В следващите редове ще ви открехнем завесата на животинската мъдрост. Приятно четене.

Много дини под една мишница
Забравете боравенето с много задачи едновременно. Когато кучетата си имат нещо за вършене, те се отдават изцяло на задачата. Хората трябва да направят същото. Учени от Станфорд са установили, че служителите, които боравят с няколко неща едновременно – интернет, телефон, поща, работа, обикновено губят много повече време и концентрация, отколкото тези, които се фокусират върху едно нещо.

Дрямката – приятел на човека
Няма да откриете домашен любимец (котка или куче), който да изкара целия ден на крак, без да си почине поне веднъж. Хората също трябва да си дремват през деня, за да са здрави. Изследване, проведено с около 24000 души, показва, че редовната почивка през деня намалява риска от сърдечни заболявания с 37%. Кратките дрямки подобряват работоспособността и концентрацията.

И животните сънуват

Всекидневни разходки
Дали на четири или на два крака – ходенето е най-безопасният и лесен начин за горене на калории, както и за подобряване на сърдечната дейност. Редовните разходки прогонват депресията, помагат за намаляване на теглото и риска от диабет тип 2, пазят от рак, поддържат костите здрави и ума – бистър.

Приятелства безброй
Хората са социални животни и приятелските контакти им носят здраве. Австралийско проучване, обхванало 1500 възрастни хора, е доказало, че хората с повече приятели живеят по-дълго.

Живей за мига
Най-важният урок, който може да научим от животните, е да се живее за момента. Харвардски учени са стигнали до заключението, че хората са най-щастливи, когато се фокусират върху моментна задача или дейност (спорт, секс и т.н.). Планирането и обмислянето на бъдещето може да направи хората нещастни.

Забравете лошото
Да живееш за мига означава да забравите старите проблеми. Не бъдете злопаметни. Хроничният гняв е свързан с функцията на белите дробове и като простите или забравите лошото буквално ще може да дишате по-леко. Прошката допринася за намаляване на кръвното налягане и напрежението. Хората, които са способни да прощават, имат и по-високо самочувствие.

Изразявайте радостта си
Вярно е, че хората нямат опашки, с които да показват, че са радостни и доволни, но може да се поучите от животните и да се усмихвате повече, да показвате на другите, че ги оценявате. Изразяването на благодарност е важно не само за междуличностните отношения, но и за здравето. Хората, които изразяват положителните си емоции, спортуват повече, имат по-малко физически оплаквания и са по-добронамерени.

Любопитство
Въпреки поговорката, че любопитството е вредно за здравето на котката, това не се отнася за хората. Учени са установили, че хората, които са по-любопитни, имат по-добро усещане за смисъла на живота. Други проучвания свързват любопитството с придобиване на нови знания и психологическо здраве.

Не се взимайте винаги на сериозно
Трябва да си позволявате от време на време малко глуповатост и несериозност. Кардиолози от Мериленд са открили голямо чувство за хумор при хората със здрави сърца. Според тях смехът е най-доброто лекарство, особено за сърцето. Затова се отпуснете и се посмейте, не се страхувайте да станете за смях. Понякога човек има нужда да се изложи и всички дружно да се посмеят.

Масаж, масаж и пак масаж
Силата на докосването е неописуема, твърдят специалисти от Маями. Масажната терапия може да облекчи болки, да подобри имунната система, да помогне за контрола на някои хронични заболявания (астма, диабет и др.). Докосването на любимия човек пък има още по-голяма сила. Затова не пренебрегвайте масажите и прегръдките.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *