Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Асен Гудев: Инфарктът трудно се разпознава от лекари и от пациенти!

  • Всяка смърт преди 65-годишна възраст от болест на сърцето е преждевременна

Сърдечносъдовите заболя­вания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в цял свят, а и у нас. „До 2020 г. трябва заедно с правител­ството да намалим сърдечните заболявания с 20%. Това е нашата цел – на Българското кардиологично дружество, което председателствам. Всяка смърт преди 65-годишна възраст от сърдечносъдова болест е преждевременна. Голяма част от инфарктите са предотвратими – дължат се на цигарите, на диета, богата на сол и мазнини, на заседнал и неправилен  начин на живот“, обясни проф. Асен Гудев, известен кардиолог от болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той и други уважавани специалисти обявиха началото на нова информационна кампания за обучение на пациенти и лекари за болестите на сърцето.

В Англия, Дания и Полша смъртността от сърдечносъ­дови заболявания е намаляла драстично, като причината в 50% от случаите се дължи на подобряване на профилакти­ката, на по-добрия начин на живот на хората и огранича­ването на тютюнопушенето. „Смятаме, че забраната за пушенето на обществени места драстично ще намали броя на сърдечносъдовите заболявания. Другите мер­ки, които всеки трябва да вземе, са добрият контрол на артериалното налягане и създаване на здравословни навици за хранене още от детска вьзраст. Непрекъснато напомняме, че подрастващите трябва да свикнат да приемат плодове и зеленчуци. Промените в начина на живот са много ефективни, но трудно прило­жими. Останалите 50% при намаляване на смъртността от сърдечносъдови заболя­вания се дължат на доброто лечение. Инфарктът трудно се разпознава и от лекари, и от пациенти достатъчно често, за да има преждевременна смърт на хора у нас. Времето е живот, колкото по-бързо се стигне до болница, толкова по-добре. Затова трябва да се работи с пациентите и с колегите, за да се подобри тяхната информираност за признаците на инфаркт и инсулт. Личните лекари са предният фронт и най-вече трябва да се работи с тях. Не се борим за повече инфаркти по скъпи пътеки. Нашата цел е да има по-малко инфаркти, но да разполагаме с достатъчно средства, за да ги лекува­ме модерно. С инвазивната хирургия тези хора се връ­щат вкъщи на 2-ия ден след инфаркта, не се лекуват с месеци. Това е позицията на нашето дружество“, допълни проф. Гудев.

Проф. Юлия Джоргова – Координатор за България на Европейската инициатива „Стент за живот”: Често имаме и 30-годишни болни от сърце!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *