Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Юлия Джоргова – Координатор за България на Европейската инициатива „Стент за живот”: Често имаме и 30-годишни болни от сърце!

Бьлгария се включи в Про­грамата „Стент за живот“ през 2008 г. Тя цели да направи дос­тъпно до всеки пациент, нався­къде в България, поставянето на стент, когато има нужда от това. Направиха се инвазивни лаборатории навсякъде у нас, а не само в няколкото големи градове в страната.

„Така се увеличи повече от 2 пъти възможността за ползване на тези инвазивни процедури, но намаля 3 пъти смъртността от инфаркт там, където има достъп до инвазивни лаборатории. Затова спечелих­ме и,,награда от Европейското кардиологично дружество на стойност 15 000 евро, която сега ще бъде използвана за купуване на телемедицински апаратчета и раздаването им в малки градчета. Така колегите там ще могат веднага да из­пратят кардиограма на пациент

и при наличие на инфаркт той да се транспортира в голям ме­дицински център, където да му бъде оказана нужната помощ. Един от най-тежките въпроси се оказа пристигането на пациента до болницата – той да разбере, че трябва да отиде там, и вто­рият етап е включване на бързо пристигащата медицинска по­мощ. Най-трудно се оказа раз­бирането на човек, който има проблем, че трябва да отиде в болница. Статистиката показва, че за това трябват над 3 часа. В някои населени места този срок. стига до 2 дни. Хората трябва да знаят, че всеки, който има гръдна болка и съмнения за ин­фаркт, трябва бързо да потърси лекар – искаме това да разбере всеки човек у нас. Закъснелият инфаркт харчи двойно повече пари, отколкото хората, дошли навреме в болница. Преди годи­ни беше изключение да имаме мъж с инфаркт на 30 години – сега те са чести наши пациенти. Инфарктът идва внезапно“, съобщи проф. Джоргова.

Доц. Иво Петров – следва­щият избран председател на Дружеството на кардиолозите – също подчерта, че бързата реакция при остър миокарден инфаркт е ключова за успеха. „Времето е миокард, т.е. живот. Колкото по-бързо се овладее инфарктът, болният може да се върне към нормалния си начин на живот. Огромният процент от хората с инфаркт у нас са 50- годишни мъже – това е страшно. Жените, въпреки че са пазени до менопаузата от половите хормони,след това са податли­ви много повече от мъжете на сърдечносъдови заболявания. Това става след 60 години и при тях смъртността е 2 пъти по- висока, отколкото при мъжете“, допълни експертът.

Акад. Ангел Гълъбов: Грипният вирус буквално изяжда част от организма!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *