Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Акад. Ангел Гълъбов: Грипният вирус буквално изяжда част от организма!

  • Щамът от тази година – ПЪРТ, напада предимно децата и възрастните.

Вече почти две трети от територията на България е засегната от грипна епидемия. Го­ляма част от училищата излизат в дървени ва­канции, тъй като учениците масово отсъстват заради болест и сибирския студ, сковал България през последните дни. Как тазгодишният грипен вирус се отразява на организма, с какво е опасен и бихме ли могли да преболедуваме по-леко? На тези въпроси отговори акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология на БАН и водещ вирусолог у нас.

–          Акад. Гълъбов, как поразява организма тазгодишният щам на грипа?

–          В момента в България върлува виру­сът AH3N2-ПЪРT. Той по правило е главен причинител на инфлуенца от 1968 г. насам, когато беше Хонконгската пандемия/Виру­сът Пърт се появи преди година и половина и е последният потомък на щама, който разболява човечеството още от 1968 г. насам. Тазгодишният вирус е включен в противогрипната ваксина, така че който се е ваксинирал, няма от какво да се притеснява. Щамът Пърт поразява най-вече децата и възрастните хора. Тези с хронични заболявания поначало всяка година са застрашени от грип повече от останалите, тъй като имунната им система не е стабилна. Тази година свинският грип отстъпи на Пърт и почти не се среща.

Грипните вируси ПРОИЗХОЖДАТ ОТ ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ. Техният генетичен апарат дава възмож­ност за малки промени, наречени мутации. Н-компонентата в името на вируса означава, че той се закрепва с шипчета за клетките на дихателната система. Затова грипът води до ринит, хрема, гърлобол, фарингит, бронхит, ларингит, пневмония.

–          Каква е ролята на останалите компо­ненти, съдържащи се в щама?

–          N-компонентата обозначава ензим, който навлиза в съседните на дихателните органи тъкани.

Там се размножавала организмът реа­гира с производството на имуноцити, които се борят с поразеното от вируса място, тъй като той буквално изяжда част от организма. Така се образуват свободни радикали, които се натрупват в тялото, получава се оксидативен стрес. В резултат на него страдат малките и големите кръвоносни съдове. Затова грипът може да порази сърцето, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция и оттам да доведе до се­риозни усложнения. Въобще грипът е сериозно заболяване и не бива да се подценява и да се самолекувате. Може да се каже, че особеното на този вирус е, че освен увреждането на дихателните съдове ВРЕДИ И НА ДРУГИ ОРГАНИ.

–          Какво е правилното лечение?

Профилактиката е трудна по време на епидемия, защото вирусът е много прилепчив. Единственият доказан имуномодулатор, който може да смекчи удара от инфлуенцата, е препа­ратът Есберитокс N, включващ ехинацея и още два растителни продукта. При първи симптоми на заболяването може да се взимат химиотерапевтиците Тамифлу и Реленца. Другото, което има доказан и много добър ефект, е приемът на високи дози витамин С – по 500 мг на таблетки или в течна форма и по 100 мг витамин Е. Само трябва да се знае, че последният витамин не бива да се дава на момичета и момчета преди пубертета, тъй като влияе на развитието на половата система. Разбира се, при болки в мускулите, главоболие и висока температура се добавят лекарства, които им въздействат. Антибиотиците не действат на вируса. Те трябва да се назначат само от лекар, няколко дни след началото на заболяването, ако има развитие на бактериална инфекция при някои от най-застра­шените групи от хора с хронични заболявания. Човек трябва да остане на топло, да му бъдат сухи краката, добре облечен и да консумира витаминозна храна.

Проф. Асен Гудев: Инфарктът трудно се разпознава от лекари и от пациенти!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *