Лекар назова 5-те най-добри храни за сърцето през пролетта

Здравето на сърцето и кръвоносните съдове до голяма степен зависи от хранителните навици на човека

сърцето

За правилното функциониране на сърцето са необходими витамини, минерали и микроелементи, които се доставят в организма с храната. Тъй като дефицитът на витамини често се наблюдава през пролетта, сега е времето, когато трябва да преразгледате диетата си.

Д-р Алексей Конев

Д-р Алексей Конев, кардиолог и кандидат на медицинските науки назова продуктите, които са полезни за сърцето.

Сърцето обича зелении

Правилната диета помага за укрепване на сърдечния мускул. Известно е, че липсата на калий и магнезий често води до смущения в работата на сърдечно-съдовата система. Ето защо през пролетта трябва по-често да включвате в диетата си храни, съдържащи високи концентрации на тези вещества.

Сърдечно болните трябва да обърнат специално внимание на продукти като:

1. Спанак

Спанакът е рекордьор по съдържание на магнезий. Редовната консумация на спанак спомага за нормализиране на сърдечната честота, понижаване на кръвното налягане и облекчаване на болката в сърдечната област. Спанакът е полезен както суров, така и след термична обработка. Използва се за приготвяне на супи и леки яхнии, салати и сосове.

Друго предимство на спанака е, че този листен зеленчук узрява рано и произвежда изобилие от реколта, когато другите зеленчуци все още са оскъдни.

2. Рукола

Зелениите с тъмнозелени листа, включително руколата, са особено полезни за функционирането на сърцето. 100 грама прясна рукола съдържа 26 mg натрий. Микроелементът е особено важен за сърдечно-съдовата система. Необходимо е да се нормализира кръвното налягане и да се контролират сърдечните контракции. Натрият също помага за разширяване на кръвоносните съдове и ускорява доставянето на богата на кислород кръв към сърцето.

3. Копър

Калият се счита за един от най-важните минерали, отговорни за здравето на сърдечно-съдовата система. Полезен е при хипертония и предпазва от инсулт. Калият участва в контрактилната функция на сърцето, разрежда кръвта и намалява риска от тромбоза, а също така укрепва стените на кръвоносните съдове. Основният източник на калий сред пролетните зеленчуци е копърът. Той е непретенциозен, така че може да се отглежда дори на перваза на прозореца в апартамента или на терасата. Достатъчно е да добавите копър към основните ястия и тялото ще получи достатъчна доза калий.

4. Репички

Началото на пролетта се усеща от появата на репички, отглеждани в местни оранжерии или в личните градини на сръчни стопани. Кореноплодният зеленчук принадлежи към групата на зеленчуците без нишесте, поради което е особено полезен за сърцето и кръвоносните съдове. Репичките съдържат фолиева киселина, калций, натрий, калий, хлор, натрий и магнезий. Те са с ниско съдържание на калории – само 21 kcal на 100 грама. Полезни са като профилактика на атеросклероза и артериална хипертония.

5. Аспержи

Днес аспержите се отглеждат и в България. Те съдържат голямо количество калий и витамин А. Нискокалоричен продукт, подходящ за хора, които следят теглото си. Аспарагинът, който е част от зеленчука, помага в борбата с хипертонията. Редовната консумация на аспержи помага за поддържане на кръвното налягане в норма и също така забавя сърдечната честота. Високото съдържание на фибри помага за намаляване на риска от хипертония, инсулти и инфаркти. Калият, съдържащ се в аспержите, отпуска стените на кръвоносните съдове и помага за отстраняване на излишната сол в урината.

Яденето на сезонни зеленчуци, и особено кореноплодни или листни, е полезно както за сърцето, така и за организма като цяло. За отглеждането им не се използват нитрати. Предпочитание трябва да се даде на пресните зеленчуци и подправки. Консумирането им в сурово състояние ви позволява да запазите всички полезни вещества, които се унищожават по време на топлинна обработка. Пролетните зеленчуци и репички, отглеждани на място, пътуват по най-краткия път до потребителя, запазвайки максимални ползи и вкус.

Също така трябва да запомните, че хроничните сърдечно-съдови заболявания изискват редовно наблюдение на състоянието от специалист. Годишният преглед, ЕКГ и лабораторните изследвания помагат да се следят нивата на холестерола, сърдечната честота и други важни показатели.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *