Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е януарски мозък? Апатия, която разболява

„Януарски мозък“ е шеговит израз, който описва състоянието на умора, апатия и намалена производителност

мозък

Най-често такова състояние възниква, в началото на годината и след лятната отпуска.

През този период много хора изпитват затруднения с концентрацията, вземането на решения и изпълнението на задачи. Това се дължи на натрупаната умора от дългия период на почивка, както и на рязка промяна в начина на живот след празничната пауза.

Д-р Зухра Павлова, ендокринолог, обяснява подробно причините за това състояние.

Д-р Зухра Павлова

Много хора прекарват по-голямата част от живота си на работа. Сутрин – в офиса, вечер – вкъщи. Едни и същи отговорности всеки ден. Ако добавим сивия пейзаж извън прозореца и студеното време, можете да получим коктейл, наречен „професионално прегаряне през януари“.

С прости думи бърнаутът е много тежка умора, която се проявява главно на емоционално ниво. Човек може дори да не го осъзнава. Той просто не се чувства добре. Понякога това може да се прояви като невротични реакции: плач без причина, постоянен гняв, агресия към другите. Прегарянето може да се случи във всяка област от живота ни. Уморяваме се не само на работа. Сега има много изследвания върху родителското прегаряне. По същество отглеждането на деца е също работа, но денонощна. Бърнаут може да се случи и в семейния живот и т.н. Ако се случи в една област, всички останали страдат. Това значително намалява качеството ни на живот.

Какво трябва да накара човек да мисли, че е зимната апатия го разболява?

Що се отнася до семейството, бърнаутът може да бъде показан от чести кавги или обтегнати отношения с партньора. В никакъв случай не трябва да бързате с развода. Опитайте се да разберете ситуацията. Всичко може да се коригира чрез обръщане на процеса.

Ако говорим за професионално прегаряне, тогава отношението към работата се променя. Започваме да мразим това, което някога сме обичали, и да се отнасяме по-лошо към хората, с които влизаме в контакт (колеги, клиенти и т.н.).

Има ли начини да се определи на какъв етап на професионално прегаряне е човек?

 

Ако сте в състояние на депресия, апатия, не ви се прави нищо и нищо не ви прави щастливи, тогава дори и без тест е ясно – вие сте „прегорели“. Понякога хората напълно спират да изпитват радост или емоции. На когнитивно ниво те разбират, че трябва да са щастливи при едни обстоятелства и разстроени при други, но не чувстват нищо. Това плаши много хора и те отиват при психолог за помощ. Друг вариант е неадекватна емоционална реакция. Например, случва се нещо малко и незначително. Да кажем, че без да искате бутате вазата от масата, избухвате в сълзи и започвате да мислите колко несправедлив е животът към вас. Освен това, когато хората прегорят, те се оплакват от сълзливост и казват, че изведнъж започват да плачат без причина.

Какво причинява състоянието на „януарския мозък“?

Първо, виновен е празничният режим. По време на дългите новогодишни празници обичайните „настройки“ на живота се нарушават: времето и продължителността на съня и будността се променят, ритъмът на биологичния часовник става различен. Такива отклонения от режима могат да доведат до различни здравословни проблеми, включително безсъние, депресия и намалена работоспособност. Ендокриноложката отбелязва, че внезапната промяна в ежедневието е огромен стрес за организма.

Второ, това се дължи на характеристиките на времето, през този период от годината

Малкото количество слънчева светлина през зимата пряко влияе върху нивото на серотонина – намалява, докато мелатонина се произвежда по-активно. Поради това човек много иска да спи и по-често е тъжен и апатичен, отколкото пълен с енергия и добро настроение. Освен това, според учените, през зимата се регистрира най-ниската мозъчна активност – хората стават невнимателни и разконцентрирани.

Трето, състоянието може да бъде повлияно от генетичната памет. Генетичната памет е способността на организма да запазва информация за своята структура и функции, както и за процесите, протичащи в околната среда. Тази информация се предава от поколение на поколение и е в основата на развитието и адаптирането на организма към променящите се условия. Генетичната памет включва както наследствена информация, така и придобити характеристики, които се предават от родителите на потомството. Д-р Павлова отбелязва, че „в далечното минало на хората им е било много трудно през зимата без отопление и електричество. Такива условия не са били благоприятни за забавление и добро настроение“.

Може ли януарската апатия да повлияе на физическото здраве?

По правило „прегорелият“ човек има отслабена имунна система. Той може често да настива, да страда от главоболие и повишено кръвно, налягане поради нервност.

Как да се справим с януарската апатия?

Основното гориво за нашето възстановяване е удоволствието. Затова, когато избираме професия, трябва да се запитаме дали тя ни харесва. И да започнем от отговора. Човек може да се сравни с батерия. За да работи добре и да не се разрежда, има нужда от постоянно зареждане. Можете да възстановите силите чрез храна, здрав сън и удоволствие. Ако осъзнаете, че сте в състояние на прегаряне и имате високо ниво на изтощение, трябва да вземете незабавни мерки. Проблемът няма да се реши от само себе си. Методът на възстановяване зависи от човека.

Как да предотвратим процеса?

Не трябва да има само една област на дейност в живота ви. Не можете да сте 100% концентрирани върху работата. Необходимо е да има и нещо друго. След това, ако има стрес в една област, можете да се възстановите в друга, например в личния живот или общуването с приятели. По колкото повече начини можете да се преборите със стреса и умората, толкова по-добре.

Колко почивка е необходима, за да преодолее прегарянето?

Това е много субективно. Всички имаме различни ресурси. Някои хора се нуждаят от повече време за възстановяване, други по-малко. Важно е да се борите с прегарянето ежедневно, вместо да чакате отпуската или няколкото поредни празнични дни.

Ако говорим за почивка, то тя трябва да е с високо качество. Съвременните специалисти по възстановяване препоръчват да я въведете в ежедневния си план.

Истинската почивка е не само да не правите нищо, но и да не мислите за работа

Когато сте у дома през уикенда, но в същото време, например, слушате лекции с цел саморазвитие, мозъкът остава напрегнат. Това не е почивка за нашия мозък. Същият ефект е, ако лежите на дивана, но в същото време активно се карате с близките, които ви обвиняват в безделие. Спортът помага на интелектуалните работници да се отпуснат. 20 минути упражнения имат същия ефект върху нас като антидепресант. Трябва да има много начини за облекчаване на стреса и умората.

Колко трябва да продължи сънят, за да има време тялото да си почине?

Средно 7-8 часа. Индикаторът е как се чувствате, когато се събудите. Човек трябва да е бодър и отпочинал сутрин.

Колко пъти в годината трябва да се почива, за да не прегорим?

Това зависи не от броя на отпуските, а от способността за възстановяване. Има хора, които активно работят и почиват веднъж годишно, но не прегарят. Прост съвет – трябва постоянно да се наслаждавате на живота по всякакъв възможен начин (в разумни граници). За всеки насладата е нещо различно. Всеки човек трябва да разбере какви методи за възстановяване има.

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *