Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ваксина срещу стрес и методът на Конфуций: Неочаквани начини за управление на безпокойството

Професор Москалев: Управлението на стреса и безпокойството удължава младостта и живота

безпокойството

„Повече от 40 процента от хората днес описват състоянието си като стрес“, казва психологът Михаил Хорс. – Хроничният стрес води до напрежение на нервната система, чувство на умора и намалена работоспособност. Всичко това се нарича емоционално прегаряне.

Как преживяванията откраднаха младостта ни

Михаил Хорс

– Има полезен, умерен стрес. В такова състояние нашите ресурси се мобилизират, тялото достига ново ниво на адаптация и защита. Въпреки това, ако стресът продължи твърде дълго, „увредената“ система няма време да се възстанови, – обяснява професор Алексей Москалев.

Пренапрежението изчерпва резервните възможности и в организма започват вредни процеси, каза още експертът. По-специално, нивото на кръвната захар се повишава. Това от своя страна води до неблагоприятни промени в съединителната тъкан.

„Съдовете стават твърди, кожата набръчкана, белите дробове нееластични. Така хроничният стрес ускорява стареенето“, описва пагубният процес ученият.

От друга страна, нездравословният начин на живот налива масло в огъня . Как това може да допринесе за натрупване на допълнителен психологическия стрес? Професор Москалев отвори очите на онези, които обичат да похапват бързо и да се излежават дълго на дивана:

Професор Алексей Москалев

– Нездравословният начин на живот повишава нивото на възпалителни фактори в цялото тяло, включително и в мозъка. Развива се невровъзпаление и нашите нервни клетки стават по-податливи на психологически стрес. Дори най-баналната ежедневна ситуация, като например претъпкан с хора автобус или вагон на метрото, може да разстрои човека и да предизвика бурна реакция.

Но не всичко е загубено! Експертите са посочили ефективни подходи, които ще помогнат за успешното справяне със стреса.

Шест доказани от науката начина да се изправим пред несгодите и да тушираме безпокойството

1. Антистресово хранене

Има храни, които са богати на вещества, които помагат за намаляване на възпаленията, включително невровъзпаленията, доволен е проф. Москалев. Тази диета подобрява устойчивостта на стрес, не по зле от лекарствата, категоричен е експерта.

„Антистрес диетата” включва източници на ценни вещества – полифеноли и омега-3 мастни киселини:

– плодове и зеленчуци;
– ядки;
– горски плодове;
– подправки (пипер, куркума, шафран);
– риба и морски дарове.

2. Ограничение на продуктите от „черния списък“

Индустриално преработените храни провокират и ускоряват развитието на възпалителни процеси. Любимите на мнозина кренвирши, салами, пушени меса и такива, печени на скара, чипсове и всякакви полуфабрикати всъщност вкарват мозъка в състояние на стрес!

Уви, историята със сладкишите е същата. Учените – експерти в борбата със стреса и стареенето подчертават, че сладкото трябва да се ограничи максимално. Препоръчително е да замените захарта с пресни плодове и сушени плодове (те съдържат много „антистресови“ полифеноли), както и малко количество мед.

3. Физическа активност

„Проучванията показват, че редовните упражнения намаляват риска от депресия с 20%“, подсказва професор Москалев. – При работа на мускулите се освобождават биологично активни молекули, които задействат процеси, които потискат невровъзпалението. В резултат на това се намалява и рискът от емоционално прегаряне. Освен това не е необходимо да ходите на фитнес. Можете да се разхождате в парка, да вършите домакинска работа и т.н.

4. Пречистващ сън

Всички процеси на прочистване на мозъка от токсични отпадъчни продукти се случват в дълбоката фаза на съня. Ако тя е нарушена, човек нито спи достатъчно, нито сънят е качествен. Тогава има висок риск от деменция, която да съсипе менталното здраве на човек в сравнително ранна възраст, установиха учените.

За да подобрите качеството на съня, експертите съветват да проветрявате спалнята, да закачите плътни завеси, които спират светлината, или да носите маска за очи. И също така да не ядете късно вечер и през нощта. Не бива да се пие алкохол (дори и в „медицински“ дози), както и да се пушат цигари. В резултат на преработката на алкохола в тялото, фазите на съня са сериозно нарушени.

5. Ритуализиране на добрите навици

„Още Конфуций е твърдял, че ритуалите са пътят към щастието. Те правят живота по-лесен и рационализиран“, казва професор Алексей Москалев. – Външната мотивация – когато други хора ви убеждават, че е добре да направите едно или друго нещо – работи слабо и за кратки периоди от време. Това е процес, който трябва постоянно да се засилва. А вътрешната мотивация не е ефективна за всички.

Какво се прави в такива случаи?

Можете да „разтоварите“ главата си от необходимостта постоянно и съзнателно да правите нещо, като го пратите в категорията „ритуал“.

Помислете предварително кога и как ще направите нещо полезно за тялото, например сутрешна гимнастика. Създайте контролен списък и отбележете: кога задачата е изпълнена и кога не, съветва експертът. След няколко месеца (30-дневната времева линия за формиране на навик всъщност не работи), това действие ще се превърне в ритуал и контролният списък вече няма да е необходим.

„Също така, за да се опрости разработването на нов ритуал, той може да се комбинира с вече установен. Например, когато си миете зъбите сутрин, можете едновременно да направите малко загрявка – застанете на пръсти, спуснете петите, направете наклони. Тогава ритуалът по миенето на зъбите ще бъде съчетан с лека гимнастика”, предлага проф. Москалев.

6. Обучение за устойчивост

Техника като тренировка с умерени дози стрес е много ефективна, казаха експертите.

– Всъщност е важно да се научите да падате. Като в джудото: в първия урок хората се учат точно на това. Паднете, за да станете по-късно, присъединете се към битката и спечелете, – обяснява неврологът Алексей Данилов . – Това е ключовата задача на саморазвитието – да се научим да посрещаме несгодите. Вместо това обикновено се подготвяме за по-светло бъдеще.

Как да станем по-устойчиви?

„Това е като ваксинация. Ваксинация срещу стреса “, казва лекарят. – Имате нужда от умерени дози стрес. Освен това, за всеки човек те са индивидуални – трябва да се съсредоточите върху вашето благополучие (ако след „антистрес тренировката“ се чувствате весели, това е страхотно, но ако се чувствате зле, това означава, че натоварването е било твърде много за вас).

Как изглежда на практика полезният умерен стрес? Най-често срещаните видове от тях изброява професор Алексей Москалев:

– Медитация. По време на медитация възниква сензорна депривация, тоест казано по-просто, прекъсване на връзката със сигналите от външната среда.

„За мозъка това е стресираща, необичайна ситуация. Това обаче е просто умерен стрес, той не причинява щети. С негова помощ се стартират адаптивни процеси, които подобряват работата му“, каза ученият.

– Баня, сауна, криосауна, закаляване. Всичко това са физически, температурни натоварвания. Ако прибягвате до тях без фанатизъм и при липса на противопоказания, дайте време и на тялото да се възстанови. Така ще се мобилизират защитните резерви. Това ни закалява във всякакъв смисъл, правейки ни по-устойчиви на всякакви стресови въздействия в бъдеще. Освен това този ефект забавя и отлага стареенето. Опитите с животни показват, че умереният стрес (хормеза) удължава живота.

– Пътуване, публично говорене, изпити (ако са краткотрайни и премислени, това е умерен стрес без излишни притеснения). Всичко това е полезно, мобилизиращо напрежение.

– Ограничаването на калориите и физическата подготовка също са разновидности на умерения стрес.

Смайлин против депресия
Смайлин се препоръчва при силен стрес

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *