БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Мануален терапевт Теодор Вълков: Болките в гръбнака са болестта на младите!

•    Мъжете страдат два пъти по често от дископатия от жените, казва специалистът

– Г-н Вълков, какво заболяване е дископатията?
– Това състояние е обобщено понятие за болките в гръбнака. Свързано е с дегенеративни изменения в междупрешленните дискове в гръбначния стълб. Те се разполагат между всеки два прешлена на гръбнака, осигуряват гъвкавостта му, позволяват движения и омекотяват напрежението, оказ¬вано върху него във всекидневието. Това се дължи на специфичната им структура, засягането на която лежи в основата на дегенеративните сму-щения. Всеки втори човек, независимо от пола, поне веднъж в живота си страда от дископатия. За съжаление напоследък се среща при много млади хора. Можем вече да кажем, че това е болест на младите, на хората в активна трудоспособна възраст, на тези, които не влизат във фитнеса и трупат излишни килограми, хапвайки набързо сандвичи.
– Кои са характерните й симптоми?
– Най-характерният симптом е нарушената подвижност и изтръпването на крайниците. Както и много болка! Тя се провокира от движения като навеждане, протягане, извиване и др. Може да е остра, когато е свързана с травма или рязко движение, или да се прояви бавно, като усещане за притъпена болка в областта на кръста. Получава се скованост, ограничават се двигателните възможности, има мускулни спазми. Мускулният спазъм води до влошаване на кръвоснабдяването, обездвижване и притискане на междупрешленните дискове.
– Има ли възраст заболяването?
– Абсолютно не! Има много случаи на деца със сериозни проблеми. Както и на млади, активни хора. Основната част на заболелите е във възрастта над 50 г. В последните 5-6 години близо
20% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В АКТИВНА ВЪЗРАСТ страда от болки в гърба и кръста. Дископатията се превърна в болест на младите!
– На какво се дължи тази тенденция?
– Когато говорим за хора в активна възраст, трябва да имаме предвид, че това са все млади хора, докъм 35-40-годишни. В забързаното ни всекидневие искат да свършат много неща наведнъж. Седят неправилно на стола пред компютъра, непремерено вдигат тежки предмети. Така се появяват временните или постоянни болки в гърба. Важна роля играят нецелесъобразният ни начин на живот, затлъстяването, стресът, наследствеността, тежкият физически труд, силовите спортове, обездвижването.
– Каква е връзката с полиневропатията?
– Дископатията е заболяване на периферната нервна система, на нейните нервни окончания. Засяга много нерви и има възпалителен характер. Често болестта се предшества от простуда. Мъжете боледуват два пъти по-често от жените, защото СИЛНИЯТ ПОЛ ВСЕ СЕ ДОКАЗВА колко тежко може да носи – например във фитнеса. Но не подминава и жените – при тях неправилната походка, високите токчета, голите кръстчета са сериозна предпоставка за дископатия.
– Какво се случва с болния?
– Притиска го сковаваща болка, която може да го подлуди. Не можеш да си намериш място – нито да седиш, нито да стоиш, камо ли да лежиш. Това, че когато те застигне такава болка, трябва да си почиваш легнал, е мит. Нищо не можеш да правиш! И посягаш, преди да си потърсил медицинска помощ, към силни противоболкови хапчета. Когато не ти размине болката, отиваш на невролог, който ти предписва инжекции: Това е съвременното разбиране на лечението на дископатията. Лекува се временното състояние, болката, а не причината! Имал съм пациентка на около 35 г., която казваше, че най-добре се чувства, когато е на колене. Млад мъж пък не усещаше болката, докато шофираше! А му беше доста трудно да се движи. Всичко е много индивидуално, доколко можеш да изтърпиш болката!
– Как протича заболяването?
– Както споменах, може да се прояви изведнъж, с остра болка, засягаща и мускулите на краката. Това е и усещането на заболелия, че не може да се движи. Скованост се усеща и в кръста, СЯКАШ ГРЪБНАЧНИЯТ ТИ СТЪЛБ Е БЛОКИРАЛ
Изменя се и походката – изнася се коремът напред, за да не се движи кръстът, да се щади, за да не боли! В тази остра фаза на заболяването трябва непременно да се потърси медицинска помощ от невролог След като болката се поуспокои, се започва с рехабилитация, масажи. Магнитотерапията много помага при дископатия, както и масажите с обезболяващи масла.
– Откъде тръгва болката?
– От гръбнака, от кръста, от хълбочното разместване. След време се повтаря – по-силна и остра всеки следващ път. Затова трябва не да се справяме с болката при епизодичната й проява, а да се спрат изобщо проявите й за в бъдеще. Но преди да разберем как да се предпазим, трябва да знаем причините за проблема. А те са свързани преди всичко със статични позиции на тялото за дълъг период от време. Те провокират болка поради неправилната позиция на гръбначния стълб. Независимо каква физическа дейност извършвате, винаги трябва да сте с прав гръб.
– Как се справя мануалната терапия със заболяването?
– При 90% от случаите ПОМАГА ЗА НАПЪЛНОТО ОТЗВУЧАВАНЕ НА БОЛКИТЕ и възстановяване на засегнатите периферни нерви. Най-важното е да има правилна диагноза, за да може лечението да бъде успешно. Начинът, по който се извършват масажите, както и колко процедури трябва да бъдат направени, се преценява спрямо моментното здравословно състояние на пациента.
– Как помага масажът?
– С масажа се подобрява кръвообращението, отпуска се мускулатурата и се възстановяват тонусът и защитните сили на организма. Повишава се подвижността на прешлените Когато се прави от специалист, не се усеща болка. Мануалната терапия коригира и хълбочното разместване което е една от основните причини за дископатията.
– Загряването, изстудяването и други народни практики помагат ли?
– В никакъв случай не трябва да загряваме болното място, защото ще подуем и възпалим нерва. Знам обаче, че тежките състояния на дископатия са точно от такива методи. Нямам нищо против тях, напротив, но когато и където могат да се прилагат. Тук, в този случай, не трябва!
– Кои са позволените спортове?
– В острия стадий на заболяването е забранен всякакъв вид спорт. Човек с дископатия едва се движи… Докато болката не утихне и възпалението не се премахне, не трябва да се спортува.
– Вашите съвети?
– Неведнъж съм казвал – не трябва да се навеждаме, а да клякаме! Това е, много важно и винаги го повтарям по няколко пъти на пациентите си. Трябва да се поддържа в добър тонус коремната и гръбната мускулатура. И ако има дори не толкова силна болка, непременно да се потърси помощ невролог, ортопед, масажи, пълна рехабилитация. Без нея нищо няма да се поправи!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Мануален терапевт Теодор Вълков: Болките в гръбнака са болестта на младите!

  1. Станислав каза:

    Как може да го хвалите тоя? Псевдо големият специалист… Дадох си парите на вятъра, този Теодор Вълков не е добре психически, мазен тарикат!

  2. Павел Киров каза:

    Ходих при Този Теодор Вълков. Много ниско ниво представя се за много добър а всъщност е въздух под налягане. Гледа Само да ви вземе парите няма никаква стратегия за вашето лечение. Всичко е от днес за утре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *