ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВНИМАНИЕ: Загряващите колани са вредни за хората с дискова херния и дискови заболявания!

Много от пациентите с дискова херния се питат дали да използва изстудяване или затопляне при дискова херния, тъй като те не са сигурни кое лечение е по-добре за облекчаване на болката им. Докато топлина и леда са добро симптоматично лечение за някои видове болки в гърба, те със сигурност не могат да разрешат проблема, причиняващ болка на дисковете, дори напротив могат сериозно да го влошат. Но да започнем отначало…

Според статистиката близо 20% от населението в активна възраст страда от дископатия. На какво се дължи тази тенденция? Според теорията за еволюционното развитие на човека, той се е изправил прекалено рано, преди гръбначния му стълб да е подготвен за това. Това е една от причините толкова много хора да се оплакват от временни или постоянни болки в гърба. Освен еволюционното развитие влияние оказват нецелесъобразния начин на живот, затлъстяването, стресиращото ежедневие, наследствеността и генетичната предразположеност, неправилната стойка, нездравословното хранене, тежкия физически труд, силовите спортове, обездвижването. 

Дисковата херния обикновено се проявява при резки, внезапни движения и вдигане на тежести. Явява се с внезапна, сразяваща болка в съответната част на тялото (шийна, гръбна, кръстно-поясна), блокиране на движенията, заставане в обезболяваща поза. Болката е типично коренчева и обикновено е непоносимо силна. Болният е в принудителна поза и всяка промяна, напъване, движение, разтягане усилва болките.

Дисковата херния представлява нарушаване на целостта на диска на прешлена (особена хрущялно-съединителна тъканна пластинка, свързваща прешлените), при което частички от него  или неговото централно ядро изскачат назад или встрани и притискат минаващото оттам коренче на нерва. При загряване то набъбва, което е абсолютно противопоказно при дискова херния от какъвто и да е тип. Вследствие на това болката се увеличава. Всякакво затопляне на коренчето на нерва или загряване може да усложни значително възпалението. Дори и да има временно облекчение, след съвсем кратко болката се засилва, вследствие разширението на съдовете. Няма невролог, който да ви препоръча загряване, затова бъдете изключително внимателни при избора на продукти и препарати за лечение на дисковата херния, които имат загряващ ефект.

Ако все още се колебаете дали за изстудите или да затоплите болното място, добре е да знаете:

  • Ледът е противовъзпалително средство, което ще намали подуването и временно ще забави кръвообращението, когато има проблем, но той ще намали болката в мускулната тъкан, а не на диска на прешлена.
  • Топлината, от друга страна, увеличава клетъчната активност и разпространението на кръв. Тя разхлабва стегнатите мускули и помага при отстраняването на клетъчни отпадъчни продукти, което се дължи до увеличаване на притока на кръв.
  • За повечето наранявания, лед се препоръчва през първите 24 до 48 часа, а след това се препоръчва на затопляне. Но нито леда, нито топлината са ефективни за решаването на болките при дискова херния.
  • Болка получена, в резултат на притискане на нерв, стеаноза или ишиас, свързана с херния или блокиране на диск, няма да реагира значително на лед или топлина, точно обратното, хората, използващи загряващи колани за дискова херния, рискуват да навредят сериозно на здравето си и да усложнят процеса на възпаление.
  • Нито изстудяване, нито затопляне, ще помогнат за намаляване на болката от дискова херния.Повечето пациенти, които получат облекчаване на болката, всъщност се радват на ползите от лечението върху околните мускулни тъкани. Понякога, състоянието на диска може да бъде източник на този мускулен дискомфорт, но това е лъжовно усещане за облекчение, което е временно. Пациентите, които имат хронична мускулна болезненост или мускулни спазми често страдат от липсата на кислород, но това не е болка от дисковете.

ЗАПОМНЕТЕ: ЗАБРАВЕТЕ ЗА ТОПЛИТЕ КОМПРЕСИ ПРИ ДИСКОВА ХЕРНИЯ!

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, КОГАТО ИЗБИРАТЕ ОРТОПЕДИЧЕН КОЛАН ЗА ДИСКОВА ХЕРНИЯ:Носенето на ортопедичен колан за дискова херния помага значително за подобрение на състоянието. Носенето на колана също така предотвратява повторната поява на болка или рецидивирането на заболяването. Няколко са особеностите свързани с използването на колан, а именно:

  1. Коланът не се носи за загряване, а за поддържане на подходяща стойка, която максимално облекчава на натоварването в областта на кръста.
  2. Коланът има за цел да ограничи усукването на кръста и неправилното навеждане, които обикновено са причини за рецидиви при заболяването.
  3. Коланът трябва да е максимално твърд, за да има ефект и подсилен от отпред и отзад с пластмасови или метални шини и банели. Носенето на ластичен колан е съвсем безсмислено и ако някой ви препоръча такъв, значи не е наясно със спецификата на това сериозно заболяване.
  4. Ширината на колана трябва да е такава, че при правилно слагане да захваща поне 20 сантиметра по височината на гръбнака отзад. Закопчаването трябва да е сигурно, за да не се допуска разхлабване или откачане на колана при натоварване, когато ви е и най-необходим в действителност.
  5. Трябва да избягвате навеждането. Изградете си навик да клякате, когато трябва да се навеждате. Коланът ви помага и за това.
  6. Носенето на колан е задължително, когато ще извършвате тежка физическа работа или ще шофирате продължително.

Накрая…проучвайте добре продуктите, които избирате за вашето здраве, защото със здравето не бива да се правят компромиси. Не се подлъгвайте по гръмки обещания за бързо облекчаване на болката, защото те могат да ви наредят в последствие.

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Вижте какво точно представлява заболяването – дискова херния:

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “ВНИМАНИЕ: Загряващите колани са вредни за хората с дискова херния и дискови заболявания!

  1. Pingback: Какъв риск от усложнения крият бабините рецепти при дискова херния и радикулит? | Лекува нет

  2. Pingback: ВАЖНО: Загряващите колани са вредни за хората с дискова херния – избирайте внимателно продуктите за здравето ви! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *