Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не мога да спра да танцувам: 102-годишна баба споделя тайната на дълголетието

Лесни упражнения в подкрепа на дълголетието, за щастлив и изпълнен с движение живот

дълголетието

Дълголетието зависи не само от гените, но и от грижите, които полагаме за себе си, както и от начина, по който се чувстваме през по-голямата част от живота.

Англичанка, която скоро ще навърши 102 години, сподели как е постигнала дълголетието и на какво се дължи нестихващото ѝ щастие. Основното, според столетницата Динки Флауърс, са разходките и танците всеки ден. Щастливата баба Флауърс (между другото, нейното фамилно име на английски означава „цветя“) е професионална танцьорка и все още преподава в собствената си танцова школа, общува с дъщеря си Сара и четиримата си внуци.

Тя е преживяла петима монарси и 22 министър-председателя през дългия си живот. Планира да отпразнува рождения си ден на чай със семейството и приятелите си в хотел близо до дома ѝ.

– Не мога да спра да танцувам! – споделят дълголетницата. – Препоръчвам на всички да танцуват и да се движат, за да са във форма, както и за да са здрави. Не стойте на едно място! Танците удължават живота! Те и хубавият слънчев ден носят радост и спокойствие на ума и душата.

Жизнерадостната старица е сигурна, че човек може да се научи да танцува на всяка възраст. „Това със сигурност ще ви помогне да запазите тялото и духа си млади“, допълва баба Динки Флауърс.

Друга нейна тайна е, че предава опита си на други поколения. Баба Флауърс всеки ден води уроци по танци с ученици от всички възрасти и въпреки че някои от движенията ѝ не са както преди, тя все още може да прави „лястовица“.

Дълголетието се разпознава по това кой и колко дълго може да запази равновесие на един крак

Когато танцувате, това ви позволява да изхвърлите натрупаните емоции и да изразите чувства си, сигурни са учените от Харвард. Освен това танците помагат за координиране на различни части на мозъка, освобождаване от стреса и подобряване на баланса. По време на танцовите движения мозъкът наистина получава удоволствие – освобождава се хормонът серотонин, образуват се нови невронни връзки, което също укрепва паметта.

Друго проучване предполага, че тези, които танцуват, имат по-висока костна минерална плътност и мускулна сила. При тях се наблюдава и по-нисък риск от падания и сърдечно-съдови заболявания, което е особено важно за хората от така наречената „златна“ възраст.

Джулиет Старет

Световната шампионка по рафтинг и фитнес треньор Джулиет Старет в нейната статия „16 ежедневни движения, които правят тялото ви щастливо“ също подкрепя дълголетната баба.

Ето 5 лесни упражнения, които изпълват тялото с радост от движението и живота

1. Поза дърво

Опитайте да стоите на един крак в продължение на 20 секунди, след което сменете краката. Свободният крак може да се опре в опорното бедро или може да го държите изпънат, според както ви е удобно.

2. Скок – подскок

Скачането на въже е чудесен начин да подобрите уменията си за баланс. Вярно е, че ако не сте го взимали в ръце дълго време, може да се изнервите малко. Затова, поставете ръце върху налична опора, като маса, например. Повдигнете се и се опитайте да скачате само на пръсти, без да спускате петите.

3. Ходенето е основата на основите

Ходенето не само натоварва равномерно костите, ставите и мускулите, но и подобрява кръвообращението и облекчава психическото напрежение. Освен всичко друго, оказва чудесно влияние върху съня. С ходене излишните килограми също си отиват от вас! Изкачванията по стръмни улици или лекото увеличаване на темпото ще помогнат за трениране на сърцето и кръвоносните съдове.

4. По-малко седнали, повече изправени

Проучванията показват, че хората, които седят повече от шест часа на ден, са по-склонни да умрат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези, които седят по-малко от три часа на ден. Тоест, смятайте че тренировката е отишла на вятъра, ако през останалата част от деня сте неподвижни. Добра алтернатива е, ако може да работите изправени от време на време, разполагайки лаптопа или компютъра на висока маса.

Ако това не е възможно, дайте си почивка от седенето през деня: изкачвайте се по стълби вместо да ползвате асансьор, направете няколко клякания, разтегнете врата, раменете и таза.

Между другото, дори обикновеното въртене на стола помага да се изгорят повече калории, отколкото да седите неподвижно на трибуквието. Проучване на Клиниката за затлъстяване към Държавния университет в Аризона установи, че в сравнение с легналото положение, седенето увеличава разхода на енергия само с 6%, докато седенето и нервното движение изгарят 54% повече калории.

5. Стегнете дупето

Тази част от тялото заслужава да се тренира с повишено внимание. И дори не само заради естетиката. Седалището – големите мускули в задната част на тялото – контролират таза, така че тялото да не се накланя напред и долната част на гърба да не се извива. Затова стягането на задните части е много полезно за стойката и за тонуса на бедрата. Можете да ги стиснете за пет секунди и да се отпуснете, докато чакате рейс на някоя спирка или в метрото, докато миете чинии или си миете зъбите, препоръчва фитнес треньорката Джулиет Старет.

Спонди гард

 

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *