Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ковид удря репродуктивната система: възможно ли е да се роди здраво дете след боледуване

Колкото по-зле се чувства майката, докато боледува от ковид, толкова по-зле е и бебето

Доктор Сергей Боголюбов предупреди за намаляване нивата на тестостерон при мъжете след прекаран ковид.

Организмът на жената изпитва огромен стрес дори при нормална бременност, без никакви усложнения. Но ако е налице инфекция, която пречи на процеса, тогава бъдещата майка допълнително получава стрес от страх не само за себе си, но и за здравето на бебето. Особено по време на поредната вълна, когато всеки ден от ковид се разболяват много хора.

Лекарите напомнят: реакцията към инфекцията е индивидуална и зависи както от основното здравословно състояние на майката и продължителността на бременността, така и от интензивността на самото заболяване. Въпреки че според наблюденията на специалистите, направени през двете години на пандемията, тежък ковид в самото начало на бременността може да доведе до загуба на бебето, а в по-късните етапи инфекцията е възможно да предизвика развитие на на кислороден глад при детето. В същото време бременните жени, които са прекарали коронавирус доста леко, раждат деца без здравословни проблеми.

Доктор Сергей Боголюбов

Кой термин е най-уязвим?

Както показва медицинската практика, важен е не триместърът, а тежестта на хода на заболяването. Колкото по-зле се чувства майката, толкова по-зле се чувства и бебето.

Съществуват обаче наблюдения по триместри:

1-ви триместър: Трудното протичане на коронавируса през първия триместър може да доведе до неправилно развитие на органите на детето.

2-и триместър: често се откриват захарен диабет при бременните жени и ендокринологични проблеми при децата.

3-и триместър: инфекцията може да провокира преждевременно раждане.

По наблюдения на акушер-гинеколога д.м.н. Дайви Пикаускайте, вариантите на ковид през 2022 г. се понасят по-леко – ако в началото на пандемията лекарите наблюдаваха патологии в развитието на плода при заразените с коронавирус, днес повечето бъдещи майки понасят инфекцията спокойно и почти без усложнения.

Как ковид влияе на репродуктивното здраве?

Известно е, че жените, прекарали тежка форма на ковид, могат да получат смущения в менструалния цикъл и влошаване качеството на яйцеклетките, както и венозно-тромботични усложнения. Списанието Reproductive BioMedicine Online предоставя статистически данни от наблюдения, потвърждаващи менструални нередности след преболедуване на SARS-CoV-2.

Репродуктологът Анна Ермолаева обяснява, че това може да е резултат от временен ефект върху хормоналния статус, който бързо се нормализира след възстановяване (обикновено през първите два-три месеца след заболяването).

Според изследвания при мъжете вирусът може да доведе до намаляване подвижността и количеството на сперматозоидите, както и да започне процес на разрушаване на ДНК-веригите на спермата. Това пречи както на естественото зачеване, така и на инвитро-оплождането и може да доведе до преждевременно прекъсване на бременността.

Намалява мъжката сексуалност

Доцент д-р Сергей Боголюбов, уролог-андролог и кандидат на медицинските науки, добавя: тежкото протичане на ковид води до намаляване нивата на тестостерон в мъжкото тяло, което може да угаси сексуалното желание и да влоши качеството на ерекцията, както и да причини апатия и слабост. Инфекцията води до влошаване параметрите на спермограмата, поради което лекарите често препоръчват отлагане на зачеването до шест месеца. Особено ако човек е в риск и е прекарал тежък болничен ковид. Средно репродуктивните възможности се възстановяват няколко месеца, до година, след заболяването.

Кога можете да забременеете?

За да се подготвите за зачеване е необходимо да се прегледа: бъдещата майка – от гинеколог, бащата – от андролог. И ако резултатите са обнадеждаващи, тогава след месец може да приложите плана си. Ако се установят проблеми, ще бъде препоръчан курс на рехабилитационна терапия, който ще включва лекарства и необходимите витамини, както и препоръки за хранене и упражнения.

ВАЖНО!

Защо бременните жени се нуждаят от ваксинация

Важно, а не само желателно е да се ваксинират и срещу грип, и срещу ковид, особено ако има придружаващи хронични заболявания: на бъбречната, белодробната или сърдечно-съдовата система, захарен диабет или наднормено тегло. Одобрените ваксини могат да се прилагат след 22 седмици от бременността. Антителата, произведени от тялото на майката, ще защитят новороденото.

Влиянието на ваксинацията върху здравето на жените и мъжете днес се анализира във всички страни, засегнати от ковид. През 2021 г. Human Reproduction и Journal of Reproductive Immunology публикуваха данни , които не показват отрицателен ефект от ваксинациите върху способността за зачеване. Ваксинирането е още една стъпка, която бъдещите родители трябва да предприемат по пътя си към родителството.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *