ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Могат ли зъбите да падат от стрес?

Чумата на XXI век – така лекарите наричат състоянието, в което човек е под стрес

стрес
Прекомерният стрес уврежда зъбите

Днес вече всеки знае, че постоянният стрес е сериозен рисков фактор, засягащ човешкото здраве.

Стресът влияе пряко върху състоянието на сърдечно-съдовата система, може да повлияе и на работата на стомашно-чревния тракт, да причини главоболие, както и други проблеми и неизправности в организма. Естествено, всичко това се отразява на състоянието на човека и неговата работоспособност. Списъкът обаче не спира дотук. Оказва се, че от силен стрес и нервни преживявания човек може да остане и без зъби. Защо се случва това?

Ефекти на стреса върху здравето на зъбите

Стресът е основният враг на нашето тяло. Влияе върху работата на органите поотделно, както и върху общото психологическо здраве и на тялото като цяло. Съвременната медицина смята, че стресът е основната причина за някои сериозни системни заболявания. По-специално, това води до нарушаване работата на органите, които са отговорни за производството на хормони. В резултат на това се нарушава нормалният метаболизъм в организма и се затруднява активното отделяне на микроелементи, например изключително полезният калций. Както знаете, калцият е в основата на костната тъкан и участва в много химични реакции“, казва Иля Антонов, зъболекар.

Иля Антонов

Така в момент на стрес тялото ускорява вътрешните химични реакции и започва да отнема калций от костите. В резултат на това дебелината им намалява, което зъболекарите веднага забелязват по време на преглед. И заради това, както казва Иля Антонов, трябва да разглеждаме по-често и по-отблизо зъбите и венците си.

Когато обръщаме внимание на оголването на корените на зъбите, трябва да разберем, че дебелината на венците е непроменена, а причината за оголването на корените е загубата на костна тъкан“, подчертава Иля Антонов.

Стресът засяга имунната система и води до отслабване на организма

Поради това той не може да устои адекватно на бактериите и започват неизправности.

И ние, зъболекарите, също виждаме това в устната кухина при преглед. На фона на намаляване на имунитета, включително причинен от стрес, започва кървене на венците и се забелязва възпаление. Поради това зъбите започват да се клатят, а около тях се образуват патологични джобове“, казва Иля Антонов.

Освен това, на фона на стреса, мнозина започват да скърцат със зъби по-често, включително и по време на сън. Това може да се случи подсъзнателно заради несгодите от изминалия ден. Също така, поради този проблем, се забелязва клатене на зъбите, а при продължителен стрес могат да започнат заболявания на темпоромандибуларната става (там, където се свързват челюстите).

„Във всяка една от тези ситуации, в допълнение към денталното лечение, зъболекарят винаги препоръчва да се свържете със специалисти за изследване и идентифициране и на други вътрешни патологии на тялото“, казва Иля Антонов.

Също така експертите отбелязват, че на фона на стреса хората по-рядко ходят на зъболекар. Те не искат допълнително да влошават състоянието си с притеснения и болка, тъй като за мнозина посещението при зъболекар представлява сериозно изпитание. И това, разбира се, не се отразява най-добре на състоянието и здравето на зъбите. За зъболекаря лечението на тревожни хора е по-трудно. Например, може да се наложи голяма доза болкоуспокояващо за облекчаване на болката.

Стресът също така може да доведе и до намалено производство на слюнка. Слюнката поддържа необходимия баланс в устната кухина, насърчава правилното и естествено почистване на емайла и без нея се увеличават рисковете от различни зъбни проблеми, с които трудно ще се справите.

Изследване по темата

По този въпрос са направени много изследвания. Например, едно от тях е публикувано в Journal of Periodontology. В него се разглежда как негативните житейски събития и психологическите фактори могат да допринесат за повишена чувствителност към пародонтоза. Изследването разглежда клинични случаи, публикувани в дентални списания от 1990 до 2006 г. Подбрани са публикации, в които се появяват думите „стрес“, „пародонтална болест“, „психоемоционални разстройства“.

Според резултатите от проучването при 57,1% от пациентите се открива връзка между психоемоционалните фактори/стрес и пародонтозата. 28,5% отбелязват положителен резултат за някои характеристики и отрицателен за други. 14,2% от анкетираните отрекоха връзката.

Как да предотвратим проблема?

Преди всичко трябва да обърнете внимание на причината за проблема, тоест кой е източника на вашия стрес. Тук си струва да се свържете със специалисти: невролози, психолози, психотерапевти. Те ще помогнат за определяне на причините за повишена възбудимост и ще дадат предписания за отърваване от проблема.

Също така, успоредно с това, не трябва да се забравя за здравето на зъбите: необходимо е да се обърне специално внимание на хигиената. Това ще сведе до минимум рисковете. Зъболекарят също трябва да се посещава навреме, без да се пропускат посещения. За целта се назначават профилактични прегледи на всеки шест месеца.

смайлин депресия

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *