Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Отвътре навън: Полезни лекарства, които помагат при екзема

Екзема е заболяване, което се среща при 20 процента от децата и възрастните по света

При екзема се усеща не само сърбеж по кожата. Появява се възпаление, има и сухота, напукване и малки ранички. Това причинява дискомфорт и затруднява поддържането на нормален начин на живот.

Днес има много лекарства и препарати, които се използват за лечение на екзема, или позната още като атопичен дерматит. Можете да използвате и определени хранителни добавки за предотвратяване на това заболяване, както и за цялостното подобряване на здравето.

Целта при лечението на екзема е контролиране и успокояване на симптомите и предотвратяване на обострянията. Предотвратяването на възпалението е ключово по време на лечението, тъй като състоянието се счита за възпалително кожно заболяване.

Възпалението е нормален имунен отговор, който може да предпази от заболяване и инфекция. Въпреки това, хроничното възпаление е възможно да доведе до неблагоприятни последици за здравето.

Ето няколко важни кремове и хранителни добавки, които могат да се използват за намаляване на признаците на екзема и за допълнително предотвратяване на усложненията, които това заболяване предизвиква.

Глобал Хелт Дерматил

Глобал Хелт Дерматил е нов продукт, който комбинира доказано най-полезните съставки за успокояване, хидратиране и регенериране на кожата. Съставът му включва: перуански балсам, цинкова паста, д-пантенол, ланолин, екстракт от лайка, пчелен восък и витамин E. Уникалната комбинация от съставки гарантира бърз ефект при всякакъв вид екземи, дерматити, сърбежи, раздразнения, напукване и изсушаване на кожата, изгаряния и ухапвания от насекоми.

Всички съставки са полезни за кожата и доказано ефективни с множество изследвания.

Гелът попива бързо и не оставя следи по дрехите и петна след изпотяване.

Дерматил
Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Рибено масло

Използването на рибено масло допринася за насищането на тялото с омега-3 мастни киселини, които са важни за правилното функциониране на сърдечния мускул и здравето на кожата. В допълнение, този компонент има противовъзпалителни свойства.

В нов научен преглед на хранителни добавки, които помагат при екзема, беше посочено, че рибеното масло има умерена полза при кожни заболявания. Но е важно да се отбележи, че някои проучвания от прегледа са били придружени от употребата на добавка в ограничено количество.

Проведен е и експеримент с мишки, който показва, че маркерите на възпаление намаляват, а кожните лезии, които провокират екзема, почти изчезват.

❗ Ако използвате рибено масло по време на бременност, то намалява риска от развитие на екзема при новородените бебета.

Добавянето на рибено масло е от полза и за хората със съпътстващи заболявания, като ревматоиден артрит и възпалително заболяване на червата. Освен потенциалните ползи, свързани с лечението на екзема, приема на добавки с рибено масло може да е от полза и за здравето по други начини, включително подобряване на здравето и работата на сърцето.

Витамин D

Човешката кожа е в състояние да произвежда витамин D, когато е изложена на слънчева светлина. Хранителните продукти, а именно маслото, млякото и други източници, съдържат този микроелемент, за да го вкарат вътре. Има специализирани добавки с витамин D, които можете да приемате, за да подсилите имунната си система.

Преглед на четири проучвания стига до заключението, че хранителните добавки с витамин D намаляват тежката екзема.

При намалено съдържание на слънчевия витамин в организма се увеличават проявите на екзема при децата. А при постоянния прием на добавката състоянието на кожата се подобрява и симптомите намаляват.

В други проучвания микроелементът е помогнал за намаляване маркерите на възпалението, което показва ползите от добавката и възможното й използване при терапия срещу възпалителни реакции, включително екзема.

Витамин Е

Токоферолът или витамин Е е основен микроелемент и често се среща в продуктите за грижа за кожата и тялото. Той е естествен антиоксидант и е насочен към защита на кожата от окислителните процеси, провокирани от свободните радикали. Според някои проучвания е възможно да се установи, че допълнителното включване на добавки с витамин Е в диетата помага в борбата с проявите на екзема.

В едно проучване, продължило 4 месеца, на участниците бяха дадени 400 IU витамин Е, което допринесе за значително подобрение на състоянието на кожата при екзема, както и за намаляване на сърбежа.

Друго проучване призова участниците да получават 600 IU токоферол и след 60 дни симптомите на екземата им се подобриха с 36 процента. В комбинация с доза от 1600 IU витамин D, тежестта на заболяването е намалена с 64 процента.

❗ Учените успяха да установят, че дневната доза от 600 IU витамин Е е напълно безопасна и дори полезна за човешкото тяло, а също така има благоприятен ефект върху дермата.

Цинк

Ниските нива на цинк повишават риска от развитие на екзема.

Цинкът е важен минерал за здравето на човешкия организъм, по-специално поддържа доброто състояние на кожата. Няколко проучвания са установили, че този микроелемент помага в борбата с възпалителните реакции, намалява появата на акне и екзема. Добре е да се приема цинк в комбинация с други полезни за кожата и имунната система витамини и минерали.

Витамин D3 + Селен + Цинк и витамин C

Източник на най-важните микроелементи и витамини с мощен антиоксидантен ефект: селен, цинк, витамин D3 и витамин С. Хранителната добавка на Витаголд помага за по-бързото възстановяване след настинки и възпалителни заболявания, вирусни и бактериални инфекции. Съдейства за укрепване на имунната система, подобрява значително състоянието на кожата, ноктите и косата, облекчава сухотата, дразненето и сърбежа.

❗ Учените са открили, че добавянето на цинк към диетата като хранителна добавка може да намали тежестта на симптомите на екзема при деца.

Освен това цинк може да се набавя от различни хранителни източници, като месо, морски дарове, млечни продукти, бобови растения, което ви позволява по естествен начин да задоволите дневната нужда от този минерал.

Но при дефицит или липса на микроелемента е по-добре да се консултирате с лекар, който може да предпише подходящи добавки за възстановяване на здравето.

Мелатонин

Въпреки че мелатонинът е добавка за сън, той е полезен и при лечение на екзема. Според проведените експерименти е било възможно да се открият антиоксидантни свойства на това вещество, поради което нивата на определени възпалителни маркери се понижават и се потиска развитието на екзема.

❗ Учените проведоха експеримент и включиха 48 деца, на които са давали 3 милиграма мелатонин дневно в продължение на 4 седмици. Това подобрило качеството на съня и намалило симптомите на атопичен дерматит при малките пациенти.

Друго проучване показа ясно, че тежката екзема нарушава съня и намалява производството на мелатонин.

Пробиотици

Пробиотици се наричат ​​специална група полезни бактерии, които са важни за поддържане на имунната система и доброто здраве на цялото тяло.

Въпреки факта, че проучванията дават смесени резултати, с помощта на пробиотиците е възможно да се намалят негативните прояви на екземата.

Пробиотичните добавки намаляват симптомите на кожни лезии.

❗ Бебета, на които са давани пробиотици имат по-малък риск от развитие на екзема.

Мерц Специал

Тази хранителна добавка е специално разработена от немски експерти, за да поддържа здрава кожа и коса отвътре навън. Антиоксидантите A, C, E неутрализират негативните ефекти на околната среда и забавят процеса на стареене на кожата. Биотинът предотвратява появата на пърхот, засилва подкожното кръвообращение, участва в синтеза на кератин, подпомага усвояването на протеини, мазнини и въглехидрати, влияе върху производството на колаген.

Противопоказания: възраст до 18 години, индивидуална непоносимост към компонентите, предозиране с витамини А и D.

Като плюс може да се отбележи, че Мерц Специал подобрява състоянието на кожата и косата, има икономична опаковка (60 дражета).
Минус е, че ефектът от приложението не се забелязва веднага.

Перфектил

Перфектил е хранителна добавка, която е произведена в Обединеното кралство. Балансиран състав от микроелементи с омега-3 и естествени антиоксиданти предпазват от вредното въздействие на свободните радикали, подобряват метаболизма в организма и правят кожата еластична и гладка. Сред противопоказанията са възраст до 18 години, хипервитаминоза, индивидуална непоносимост към компонентите.

Витамин А

Ролята на витамин А в организма е тясно свързана с процесите на клетъчно делене и растеж на епителните тъкани и кожа.

❗ Ето защо витамин А често се използва при лечението на кожни заболявания – от екзема до псориазис.

Хранителната добавка на американската компания NOW Foods с витамин А в състава помага за възстановяване на кожата, подобрява функционирането на храносмилателния тракт, органите на зрението и отделителната система.

Противопоказания: възраст до 18 години, бременност и кърмене.

Как да изберем хранителни добавки при екзема?

Към днешна дата има много комплексни витаминни препарати, които ще помогнат за укрепване на системния и локален имунитет, за ускоряване заздравяването на кожата и подобряване на всички видове метаболизъм.

Реджина Кузнецова

Когато предписва витамини на пациент, страдащ от атопичен дерматит, лекарят трябва да вземе предвид не само степента на увреждане на кожата и стадия на заболяването, но и възрастта, пола, състоянието на черния дроб, бъбреците и наличието на други съпътстващи заболявания.

При тежки случаи на екзема е възможно да се инжектират витамини. При лек курс витамините се предписват на таблетки, капки и капсули.

Отзиви на лекари

Много лекари са съгласни, че хранителните добавки не могат да излекуват екземата сами. Въпреки това, препарати с цинк, магнезий, витамин В6 и антиоксидантните витамини А, С и Е могат да бъдат от полза за хора с това упорито кожно заболяване, тъй като ще спомогнат за облекчаване на сухата кожа и подобряване на метаболизма.

Популярни въпроси и отговори

Защо се появява екземата, какви витамини могат да намалят по-тежките симптоми (сърбеж, ранички) и на други популярни въпроси отговаря дерматологът Реджина Кузнецова.

Защо се появява екземата?

Екземата е хронично възпалително кожно заболяване. Точната причина е неизвестна. Има няколко теории за произхода на екземата:

• обменна теория – поради ускоряване на метаболизма в организма се появяват голям брой свободни радикали и токсини. Оттук и възпалителната реакция в дермата.
• генетична теория – идентифицирани гени създават предразположение към екзема. Тази хипотеза се признава от най-голям брой лекари.
• инфекциозна теория- Дерматолозите отбелязват, че всеки остър инфекциозен процес (особено с вирусен произход) или наличието на постоянно огнище на инфекция може да провокира рецидиви на екзема. Много пациенти с това заболяване се разболяват, след като са претърпели стрептококова инфекция (например тонзилит).
• неврогенна теория – продължителен стрес, невропсихично претоварване, промени във вегетативната нервна система могат да предизвикат развитие на екзема. Всички тези фактори причиняват дисбаланс в организма, нарушение на метаболитните и имунологичните процеси.

Ако точната причина за екземата беше известна, тогава отдавна щеше да бъде синтезирано едно единствено лекарство и щеше да се създаде схема на лечение, работеща на всички етапи на заболяването. Затруднение в лечението на тази упорита кожна болест е, че много лекари пренебрегват ползата от комбинираната терапия. Изписват се или само локални средства (кремове, лосиони и т.н.) или само лекарства, които се приемат през устата.

Как витамините могат да помогнат при атопичен дерматит или екзема?

– Витаминната терапия при екзема е много важна. Витамините подобряват кръвообращението, клетъчния и тъканния метаболизъм, намаляват възпалението и помагат на увредената кожа да се възстанови по-бързо.

Лекарят предписва схема за лечение на екзема. Може ли да се развие пристрастяване, след което медикаментите да не работят?

– При лечението на екзема, особено в по-тежките случаи (като екзема на ръцете, за която ще разкажем подробно в някои от следващите ни статии) може да има „пристрастяване” на тялото към всяка терапия. В този случай е необходимо бързо да се промени тактиката на лечение. Важно е да запомните, че освен лекарствата, начинът на живот също играе важна роля при лечението на екзема. Трябва да избягвате стреса, да спрете да пиете алкохол и да пушите, да спазвате диета, предписана от лекар или диетолог.

Как да приемаме витамините по време на лечение?

– Витамините се приемат по време на хранене, или 5-10 минути след него. Дозировката е определена в инструкциите на конкретното лекарство и е средно 1-2 таблетки (капсули, дражета) дневно.

Продължителността на курса на лечение с витамини при екзема се определя от лекаря и е средно 3-4 месеца. Дневното количество на лекарството може да бъде намалено или увеличено по препоръка на лекуващия лекар.

Накратко и за системната фармакотерапия

Системната фармакотерапия – лечение с фармакологични средства, приемани перорално или инжектирани – е показана при тежки случаи на екзема и се провежда заедно с елиминационни мерки и локална терапия. На този етап се използват редица лекарствени вещества: глюкокортикостероиди системни антибактериални и противогъбични лекарства, успокоителни и други психотропни лекарства, както и имунотропни препарати. Ако заболяването е засегнало функциите на други органи, тогава лекарите допълнително предписват лекарства за нормализиране на тяхната дейност.

При неефективността на външната терапия (мазане с кремове и лосиони) и в случай на продължително обостряне на заболяването, лекарите използват глюкокортикоиди, които имат същите свойства като хормоните на надбъбречната кора. Ако се забележи разпространението на бактериална или гъбична инфекция, те прибягват до антибактериални и противогъбични лекарства. И имунотропните лекарства са от значение за неефективността на други видове терапия по време на тежък персистиращ ход на екзема.

Физиотерапевтични лечения

Физиотерапевтичните методи на лечение се предписват на пациенти на възраст над 12 години в комбинация с външна терапия и фармакотерапия. Основно внимание се отделя на ултравиолетовото облъчване в изкуствена или естествена среда, както и на теснолентовата фототерапия.

По време на рехабилитация на болните от екзема се препоръчва балнеолечение в санаториуми, подходящи за състоянието им.

Заключение

Екземата е много неприятно заболяване и причинява дискомфорт в обичайния живот на човека. Но приемането на хранителни добавки може да помогне при този проблем и да намали симптомите.

Много хранителни вещества се намират в храните и това ви позволява да задоволите всички нужди на тялото като просто се храните здравословно или съобразено със състоянието ви.

Ако се притеснявате че имате сериозни здравословни проблеми, по-добре е да се консултирате с лекар и да получите квалифициран съвет.

Източници: cytomed.ru, mamadeti.ru, doc.ua, medportal.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *