Профилактични съвети за предпазване от грип

Грипът е заразно инфекциозно заболяване, което засяга горните и долните дихателни пътища. По някога поразява и целия организъм като дава усложнения в определени органи. Вирусът обикновено се намира в малките капки мъгла или влага, в прахови частици. Пренася се чрез кихане, кашляне, целуване и чрез общи предмети (носна кърпичка, чаша), чрез ръцете, ушите и в устата. Признаците се появяват около 48 до 60 часа след заразяването. Това са: треска, отпадналост, хрема, висока температура, болки в главата, гърлото, мускулатурата, гърба и крайниците, дразнеща кашлица, липса на апетит, горене в очите, възможно е да се появят и повръщане, разстройство. Всички признаци по правило не се проявяват едновременно след 2 – 3 дни най важните прояви на болестта ( високата температура и болките) в повечето случаи преминават. Безсилието, кашлицата и слабата съпротива на организма могат да продължат дни, седмици даже месеци. По някога грипната инфекция води до тежки усложнения, засягат се сърцето, бъбреците и други. Ето защо е важно да знаем какви мерки да предприемем за да се предпазим или какво да направим ако вече симптомите са на лице.

Профилактични съвети за предпазване от грип

–          Съвет 1: Консумирайте пресни плодове и зеленчуци! Една високо витаминозна диета ще ви достави необходимото дневно количество от витамин С. Ако вносът на такива храни е намален е препоръчително да се вземат таблетки витамин С. нуждата от този витамин нараства при пушачите, бременните, кърмачките.

–          Съвет 2: изключете от храната си рафинираната захар, тортите, сладкишите, шоколада, сладоледа, бонбоните, и други! По голямото количество захар пречи на имунната система да роботи добре.

–          Съвет 3: Ограничете мазнините!

–          Съвет 4: Повишете количеството на приеманите течности- минимум два литра на ден! Течностите помагат да се подържа добро отделяне, за да може организма да се пречисти по лесно.

–          Съвет 5: Не влизайте в помещения с болни хора!

–          Съвет 6: Избягвайте помещения и места където се събират много хора и се създават условия за концентрация на вируси!

–          Съвет 7: Редовно проветрявайте помещенията, в които работите и живеете! Заразата се предава по въздуха!

–          Съвет 8: Изключете цигарите и тютюна! Хората, които изпушват дневно по 20 и повече цигари, заболяват от грип 20 % по често от колкото не пушачите.

–          Съвет 9: Спазвайте лична хигиена!

–          Съвет 10: Правете си масажи! Те подпомагат организма и активизират имунната система!

–          Съвет 11: Носете топли и удобни дрехи и обувки, шапка на главата! Трябва да се пазите да не простудявате тялото особено главата и краката, тъй като това води до снижаване на имунитета и предпазва от организма към по лесно допускане на зараза.

–          Съвет 12: При изстудени крака правете бани със гореща вода и морска сол! Горещата баня на краката подпомага да се премахнат болките в главата и подутините на носната лигавица.

–          Съвет 13: Избягвайте преумората!

–          Съвет 14: Консумирайте чесън и лук! Употребата на чесън и лук, които съдържат фитонциди, предпазва а и лекува при вирусни инфекции. Те трябва да се консумират сурови и пресни.

–          Съвет 15: Консумирайте мед (ако няма алергия)!Медът въздейства бързо и ефикасно благодарение на своите противовъзпалителни и противомикробни свойства.

–          Съвет 16: По време на рисковите периоди се подлагайте на ваксинация.

Ваксинопрофилактиката на грипа се провежда всяка година обикновено през ранния есен- зимен период. Особено се препоръчва на рискови контингенти като възрастни хора, такива със хронични заболявания, или когато една грипна инфекция би могла да протече по тежко и да има сериозни последици, хора често боледуващи от инфекции на дихателните пътища и други. Всяка година се разработват ваксини, валидни за съответната година, за да са годни да се противопоставят на новите щамове на грипните вируси. За да се постави ваксината, трябва в момента да сте здрав, без температура, кашлица и други активни процеси. Консултирайте се с лекар, преди да се ваксинирате.

–          Съвет 17: Ако не се е прибавила бактериална инфекция, придружена от загнояване не използвайте антибиотици, те нямат никакъв ефект! Не целесъобразното използване на антибиотици е опасно. Бактериите придобиват устойчивост към антибиотиците. Още при първите признаци на заболяването е най- добре да престанете да ядете и да си легнете в леглото в тъмна и тиха стая. Препоръчително е да пиете билкови чайове, които предизвикват изпотяване и редовно да се обличате при изпотяване. Ако се появят болки в гърлото, можете да правите гаргара от лайка по 10 минути на всеки два – четири часа. По късно е добре да добавите и пресен лимонов сок. Ако издържите ден или два този строг режим при редовно изпразване на червата естествено или чрез клизма може за кратко време да очаквате пълно оздравяване.

 

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

От първия до “Профилактични съвети за предпазване от грип

  1. Pingback: Простудата е опасна! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.