Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Профилактични съвети за предпазване от грип

Грипът е заразно инфекциозно заболяване, което засяга горните и долните дихателни пътища. По някога поразява и целия организъм като дава усложнения в определени органи. Вирусът обикновено се намира в малките капки мъгла или влага, в прахови частици. Пренася се чрез кихане, кашляне, целуване и чрез общи предмети (носна кърпичка, чаша), чрез ръцете, ушите и в устата. Признаците се появяват около 48 до 60 часа след заразяването. Това са: треска, отпадналост, хрема, висока температура, болки в главата, гърлото, мускулатурата, гърба и крайниците, дразнеща кашлица, липса на апетит, горене в очите, възможно е да се появят и повръщане, разстройство. Всички признаци по правило не се проявяват едновременно след 2 – 3 дни най важните прояви на болестта ( високата температура и болките) в повечето случаи преминават. Безсилието, кашлицата и слабата съпротива на организма могат да продължат дни, седмици даже месеци. По някога грипната инфекция води до тежки усложнения, засягат се сърцето, бъбреците и други. Ето защо е важно да знаем какви мерки да предприемем за да се предпазим или какво да направим ако вече симптомите са на лице.

Профилактични съвети за предпазване от грип

–          Съвет 1: Консумирайте пресни плодове и зеленчуци! Една високо витаминозна диета ще ви достави необходимото дневно количество от витамин С. Ако вносът на такива храни е намален е препоръчително да се вземат таблетки витамин С. нуждата от този витамин нараства при пушачите, бременните, кърмачките.

–          Съвет 2: изключете от храната си рафинираната захар, тортите, сладкишите, шоколада, сладоледа, бонбоните, и други! По голямото количество захар пречи на имунната система да роботи добре.

–          Съвет 3: Ограничете мазнините!

–          Съвет 4: Повишете количеството на приеманите течности- минимум два литра на ден! Течностите помагат да се подържа добро отделяне, за да може организма да се пречисти по лесно.

–          Съвет 5: Не влизайте в помещения с болни хора!

–          Съвет 6: Избягвайте помещения и места където се събират много хора и се създават условия за концентрация на вируси!

–          Съвет 7: Редовно проветрявайте помещенията, в които работите и живеете! Заразата се предава по въздуха!

–          Съвет 8: Изключете цигарите и тютюна! Хората, които изпушват дневно по 20 и повече цигари, заболяват от грип 20 % по често от колкото не пушачите.

–          Съвет 9: Спазвайте лична хигиена!

–          Съвет 10: Правете си масажи! Те подпомагат организма и активизират имунната система!

–          Съвет 11: Носете топли и удобни дрехи и обувки, шапка на главата! Трябва да се пазите да не простудявате тялото особено главата и краката, тъй като това води до снижаване на имунитета и предпазва от организма към по лесно допускане на зараза.

–          Съвет 12: При изстудени крака правете бани със гореща вода и морска сол! Горещата баня на краката подпомага да се премахнат болките в главата и подутините на носната лигавица.

–          Съвет 13: Избягвайте преумората!

–          Съвет 14: Консумирайте чесън и лук! Употребата на чесън и лук, които съдържат фитонциди, предпазва а и лекува при вирусни инфекции. Те трябва да се консумират сурови и пресни.

–          Съвет 15: Консумирайте мед (ако няма алергия)!Медът въздейства бързо и ефикасно благодарение на своите противовъзпалителни и противомикробни свойства.

–          Съвет 16: По време на рисковите периоди се подлагайте на ваксинация.

Ваксинопрофилактиката на грипа се провежда всяка година обикновено през ранния есен- зимен период. Особено се препоръчва на рискови контингенти като възрастни хора, такива със хронични заболявания, или когато една грипна инфекция би могла да протече по тежко и да има сериозни последици, хора често боледуващи от инфекции на дихателните пътища и други. Всяка година се разработват ваксини, валидни за съответната година, за да са годни да се противопоставят на новите щамове на грипните вируси. За да се постави ваксината, трябва в момента да сте здрав, без температура, кашлица и други активни процеси. Консултирайте се с лекар, преди да се ваксинирате.

–          Съвет 17: Ако не се е прибавила бактериална инфекция, придружена от загнояване не използвайте антибиотици, те нямат никакъв ефект! Не целесъобразното използване на антибиотици е опасно. Бактериите придобиват устойчивост към антибиотиците. Още при първите признаци на заболяването е най- добре да престанете да ядете и да си легнете в леглото в тъмна и тиха стая. Препоръчително е да пиете билкови чайове, които предизвикват изпотяване и редовно да се обличате при изпотяване. Ако се появят болки в гърлото, можете да правите гаргара от лайка по 10 минути на всеки два – четири часа. По късно е добре да добавите и пресен лимонов сок. Ако издържите ден или два този строг режим при редовно изпразване на червата естествено или чрез клизма може за кратко време да очаквате пълно оздравяване.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Профилактични съвети за предпазване от грип

  1. Pingback: Простудата е опасна! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *