Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Захарната хипертония е двойно по-опасна

Моля да ми помогнете със съвет. Страдам и от диабет, и от хипертония. Как да облекча състоянието си и какво да предприема, за да не се стига до усложнения?

Татяна Попова

Такова съчетаване на две сериозни болести наистина е не­приятно и доста опасно, защото често води до инфаркт, инсулт и други не по-малко коварни нарушения. За да не допуснете такова развитие на нещата, е достатъчно да се придържате към някои правила, които никак не са сложни.

Редовно измервайте кръвното си, за вас показателите са по-различни. Кръвното налягане не трябва да превишава i 30/85. Хипертонията е коварна, защото на първо време Не се усеща, а когато човек се почувства зле, се оказва, че болестта е напредна­ла. Никога не забравяйте да го измерите, дори и да е с нормални показатели.

Ако качите килограми на фона на диабета, рискът от хипер­тония нараства двойно. Никога не позволявайте наднормено тегло.

Спазвайте диета. Придържайте се към тези правила на хранене, които са принципни за захарния диабет. И още: яжте колкото може повече плодове и зеленчуци, а за профилактика на повишения холестерол наблягайте на продукти, богати на съединителна тъкан I бобови, патладжани, тиквички. Заместете обикновения хляб с пълнозърнест.

Колкото ви е възможно, намалете солта. Ако изядете една кисела краставичка или солена риба, ви се иска да пиете. По­някога жаждата е толкова силна, че човек буквално се налива с течности. Това веднага повишава кръвното. Дори ако откажете солта, организмът ви няма да пострада.

Не пийте силен чай и кафе. В разумни дози са добри, но за хипотониците. Една чашка кафе може да повиши с 5 пункта кръв­ното налягане, независимо дали сте хипертоник или не. Знаете къде другаде се съдържа кофеин.

Движете се повече, физическото натоварване е необходимо на организма, за да накара кръвта да се движи по-бързо. Хубаво е да се научите да плувате. Ако това ви е невъзможно, непременно ходете по 30-40 минути на ден на свеж въздух.

Откажете пушенето, защото цигарите повишават риска от сърдечни заболявания, а на фона на захарния диабет този риск нараства няколко пъти.

Научете се да се борите със стресовете. Съществува тясна връзка между стреса и повишеното кръвно. Ако често и постоян­но сте в стресови ситуации, хипертоничната болест ви е в кърпа вързана.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *