Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Индийско орехче: при хипертония, безсъние и ревматизъм

Индийско орехче – екзотична подправка, която доказано помага за решаването на много от „нервните“ здравословни проблеми

индийско орехче
С индийско орехче не само ястията стават по-вкусни, но и нервите по-здрави. То има способността да успокоява ума и същевременно да изостря вниманието, според древните китайски и индийски лечители.

Индийското орехче е една от най-добрите подправки за успокояване на Вата. До 80% от хората страдат от всякакви здравословни разстройства, свързани с дисбаланса на тази доша. Най-общо казано, трите доши са нашите вътрешни конституции, които произтичат от петте елемента и свързаните с тях свойства, и които определят и нашата природа. Вата доша е съставена от елементите въздух и етер. Балансът на вата доша в тялото носи лекота на движението, отличен апетит, равномерно дишане, нормална перисталтика, повече ентусиазъм, енергия, спокойствие.

Индийско орехче: препоръки от аюрведа

Индийското орехче помага за решаването на много от здравословните проблеми, които възникват „заради нервите“, тъй като има свойството да успокоява ума.

Въпреки това, то не трябва да се използва във високи дози, тъй като може да причини „притъпяване“ на ума.

Индийското орехче често се консумира с мляко или чай. Тази подправка в чиста форма и под формата на екстракт може да бъде включена в различни терапевтични програми и курсове за лечение, както и просто да се добави към диетата – във всякакви обичайни ястия.

Индийско орехче в умерени дози ефективно облекчава болезнените спазми в червата и може да се използва при метеоризъм.

Също така е ефективен антиеметик. Помага и при хранителни алергии.

Ефективено е и при диария : смесете 1/2 чаша вода, кисело мляко и добавете по една щипка смляно индийско орехче и джинджифил. Тази напитка ще нормализира работата на червата.

Индийското орехче е особено ефективно при лечение на затлъстяване, познато в аюрведа като Вата-Кафа. Този тип конституция се характеризира с факта, че нервността на Вата се наслагва върху бавния метаболизъм на Кафа. Поради такава сложна смес от доши, този вид затлъстяване е изключително труден за лечение. Най-рационално тук би било първо да успокоите Вата и едва след това да се заемете с отслабване и диета за Кафа. Именно за успокояване на Вата и подобряване на храносмилането индийското орехче ще бъде много полезно в тази ситуация.

Индийското орехче се използва и при лечението на анорексия

Анорексията е нервно заболяване, което се характеризира с отхвърляне на храна. Често младите момичета, които искат да отслабнат, страдат от тази болест. На фона на постоянен страх за фигурата и страх от преяждане, възниква заболяване, при което има отвращение към храната или дори нейното отхвърляне под формата на моментално повръщане след всяко хранене. В този случай индийското орехче действа като успокояващо и като подпомагащо храносмилането средство.

Индийското орехче има отхрачващи свойства, поради което се използва при лечение на заболявания на белите дробове и бронхите.

Топло прясно мляко с индийско орехче подобрява благосъстоянието при хипертония

А при ревматизъм се приготвя паста от индийско орехче и сусамово масло (можете да се използва и друго растително масло). Приготвеното мазило се нанася топло върху болното място.

Индийското орехче е полезно при предменструален синдром. В този случай се приготвя млечна отвара с равни части куркума и индийско орехче. Ще помогне и при нарушения на женския цикъл – дисменорея.

В традиционната източна медицина индийското орехче се използва като един от най-добрите естествени афродизиаци.

При безсъние индийското орехче е добро само по себе си (1/4 ч. л. смляно индийско орехче в чаша топло мляко).

Индийското орехче има широк спектър от полезни свойства, поради което се използва и в официалната медицина

Ценните качества на този продукт са свързани с богатия му химичен състав: витамини (А, група В, С, РР), макро- и микроелементи: магнезий, калий, фосфор, желязо, цинк, манган, селен. Индийското орехче съдържа фолиева киселина и ароматни масла.

Подправката помага на имунната система при неразположения от вирусен характер. Укрепва защитната сила срещу туберкулоза. И дори премахва лошия дъх.

То облекчава състоянието при разширени вени. Системното използване на индийско орехче е профилактика на злокачествени новообразувания.

Противопоказания

Злоупотребата с индийско орехче може да провокира внезапно повишаване на кръвното налягане и телесната температура, припадък, разстройство на стомашно-чревния тракт.

Какво още трябва да знаете?

Индийското орехче не може да се комбинира с алкохол и някои лекарства. Не бива да се използва в количества повече от 30 грама, което е около 6 супени лъжици на ден. Може да причини дезориентация, двойно виждане и гърчове, но тези странични ефекти няма да се получат дори при щедро количество в кулинарията.

Силно не се препоръчва използването на индийско орехче и маслото от него по време на бременност, кърмене, епилепсия и психични проблеми.

Източници: ayurvedasofia.bg, www.healthline.com, timesofindia.indiatimes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *