Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Наситени мазнини – колко са вредни за сърцето и какво количество може да консумираме?

Дали са вредни или не, зависи от това, колко наситени мазнини приемаме всеки ден

наситени мазнини вреда за сърцето
Прекомерната консумация на наситени мазнини увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания

Наситени мазнини се съдържат главно в храни от животински произход като месо, яйчен жълтък, колбаси, мляко и неговите производни. Те се втвърдяват при стайна температура и са видими в някои храни като пилешката кожа, червеното месо и млечните продукти. В много случаи обаче те не се забелязват, тъй като се използват по време на обраборката и приготвянето на определени храни. Този вид мазнина присъства и в някои храни от растителен произход, като пламовото и кокосовото масло.

Експертите са категорични, че прекомерната консумация на наситени мазнини може да доведе до здравословни проблеми и по-конкретно до сърдечно-съдови заболявания.

Това твърдение обаче беше поставено под въпрос през последните години. Наблюдава се сериозен дебат по темата в научната литература, както демонстрира тази статия в медицински журнал „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”.

 

Влиянието върху организма и сърцето от прекомерната консумация на наситени мазнини:

 

Когато консумираме наситени мазнини в излишък, те могат да навредят сериозно на организма. Най-важният фактор в това е натрупването на лош холестерол в артериите (LDL). Когато натрупванията станат прекалено големи, това увеличава риска от развитие на сериозни сърдечно-съдови заболявания, като атеросклелероза, инсулт и инфаркт.

Повишените нива на холстерол причиняват лезия на стените на артериите, наречена атеромна плака. Последицата от това е, че се намалява диаметъра на артериите, което пречи на преминаването на кръвта.

Друг нежелан ефект от прекаляването с наситени мазнини е, че то води до напълняване. Ако поглъщаме големи количества от тях редовно и не се движим достатъчно, резултатът е наднормено тегло и затлъстяване. А както е известно на всеки, наднорменото тегло носи редица вреди за здравето.

 

Трябва ли напълно да се откажем от консумацията на наситени мазнини?

 

Въпросът за мазнините в диетите е жертва на много митове и заблуди. Първата от тях е, че наситените мазнини са изцяло вредни и трябва напълно да се лишим от консумацията им. Това не е вярно.

Експертите препоръчват наситените мазнини да не представляват повече от 6% от дневното количество храна, но не и да ги изключваме тотално. Не е препоръчително наситените мазнини да се елиминират от диетата, без да се обмисли внимателно как те могат да бъдат заменени. Правилният подход е да замените по-голямата част наситените и транс мазнините с ненаситени, а не напълно да се отказвате от консумацията им.

Също така е противопоказно да замествате мазнините с въглехидрати като бяло брашно или захар. Последни проучвания по темата сочат, че това не само не намалява риска от сърдечни заболявания, но го увеличава значително.

 

Какво количество наситени мазнини е препоръчително да консумираме на ден?

 

Може да сте го чували хиляди пъти, но ключът към здравословното хранене е балансът. Златната формула остава диета, която включва много зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и ненаситени мазнини (полезните мазнини). И в малки количества въглехидрати и наситени мазнини.

Смята се, че около 25-30% от дневните калории трябва да идват от мазнини. На свой ред само 6-7% от тях трябва да са наситени. Това се равнява на приблизително 15-25 грама наситена мазнина на ден.

Ключът към това, да не прекалявате с вредните мазнини, е да намалите до минимум консумацията на сладкиши, тлъсти меса, пълномаслени млечни продукти, преработени, пакетирани и пържени храни.

Спазването на тези правила е сигурен начин да се порижите за здравето на сърцето си и да запазите красива фигура и нормално тегло.

Източник: https://steptohealth.com/

Здраво сърце
ЗДРАВО СЪРЦЕ – хранителна добавка за понижаването на холестерола и триглицеридите, за здрава сърдечно-съдова и кръвоносна система

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *