Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Спешна доставка на витамини: 10 полезни продукта при самоизолация

Работата у дома, наложената самоизолация и карантината ще ни предпазят от коронавирус

самоизолация
В периода на самоизолация здравословното хранене е от значение

Но ограниченото излизане, липсващите разходки в парка, и в планината, носят след себе си други, много по-сериозни вреди на здравето. Появява се дефицит на витамин D, костите отслабват, стомашно-чревния тракт е с влошено здраве, кръвоносните съдове страдат. Накрая е значително уголемената визия, станала факт от трупането на излишно тегло тегло.

Самоизолацията е необходима мярка, но как може да се поддържа добрата линия на тялото и да се подобрява здравето при тези условия?

Има много полезни храни, които трябва да въведете в диетата си, за да сведете до минимум проблемите, придобити по време на самоизолация, да поддържате имунитета и да подобрите настроението.

Между другото, при липса на полезни вещества в организма се появява усещане за глад. Често в този случай изяждаме няколко бисквитки или кифличка, за да не се чувстваме гладни. Но всъщност, на тялото му липсват не бързи въглехидрати и калории, а витамин D или калций. Затова обогатяването на диетата с храни, богати на витамини и минерали, ще ви помогне да не преяждате. Безспорно това е важно, когато не се движите много. И особено сега – в период на самоизолация.

Кисело зеле

Може да сте хапнали повечко през зимата, но киселото зеле е един от най-надеждните и достъпни източници на витамин С. Само 200 грама кисело зеле ще даде половината от дневната нужда от витамин С – един от най-важните витамини за имунитета. Също така, в киселото зеле има много витамин В6, който помага на протеините да се усвояват. И още – калий, магнезий, желязо и цинк.

В киселото зеле има много фибри, които подобряват храносмилането и спомагат за прочистване на организма. Следователно, зелето има добър ефект върху метаболизма.

Спанак

Спанакът се счита за една от най-здравословните храни на Земята. Той заема третото място в света по съдържание на фолиева киселина и е един от трите най-добри продукта за поддържане на зрението. Освен това, спанакът е богат на витамин К, който допринася за образуването на здрава и силна костна тъкан. Спанакът съдържа 13 флавоноиди, които действат като антиоксидантни, анти-стареещи и противоракови вещества. Бета-каротинът и витамин С предотвратяват отлагането на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове и предпазват мозъка от промени, свързани с възрастта. Най-полезно е да ядете пресен спанак, добавяйки го към салати. Но дори и в готвена форма, при много бърза и кратка термична обработка, той не губи полезните си свойства.

Прясно зеле

В началото на пролетта се появява първото младо зеле. Засега се внася, но това не означава, че е лошо. Може да се направи отлична супа от прясно зеле, традиционни витаминни салати (зеле, моркови, подправки, малко лимонов сок и зехтин). Прясното зеле е най-добрият пълнеж за пайове.

В допълнение към добре познатия витамин С, младото зеле има много витамин U (поддържа стомашно-чревния тракт) и витамин К, който е полезен за костите.

Сушени гъби

Сушените гъби съдържат много желязо. Този елемент е необходим за хематопоезата и синтеза на важни ензими. Ако няма достатъчно желязо, тогава може да възникне кислороден глад в мозъка и в другите органи. Сушените горски гъби ще ни помогнат да си набавим витамин D. Факт е, че гъбите могат да синтезират витамин D под въздействието на слънчевата светлина, като човешкото тяло.

Херинга

Много вкусен (макар и солен) източник на витамин D, както и на здравословни мастни киселини. 100 грама херинга съдържат тридневната норма от витамин D. Това е така, защото херингата се храни с планктон, в който има много от този витамин.

Горските плодове са полезни при самоизолация

Червена боровинка

През есента може би сте замразили сезонни плодове: червени и черни боровинки, морски зърнастец и малини. Сега е моментът да проверите какво е останало във фризера. Такива заготовки са може би едни от най-полезните и необходими неща от всичко, което обикновено се крие в нашите хладилници.

Тези плодове са богат склад на антиоксиданти, което означава, че защитават организма от вредните ефекти на околната среда. Червените боровинки например помагат на имунната система, укрепват кръвоносните съдове и са полезни за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци.

Морският зърнастец съдържа и огромен списък от витамини (С, В1, В2, РР, К, Р и Е), каротин, както и много флавоноиди, желязо, бор, манган. Облекчава кашлицата, хрема и други респираторни заболявания. В допълнение, горските плодове съдържат серотонин, който е отговорен за нормалното функциониране на нервната система.

Морско кале

Източник на йод, много важен елемент, необходим за функционирането на щитовидната жлеза. Хормоните, съдържащи йод, регулират енергийния и топлинния метаболизъм, засилват окисляването на мазнините, протеините и въглехидратите. Тези хормони активират разграждането на холестерола, участват в регулирането на функцията на сърдечно-съдовата система и са важни за развитието на централната нервна система. Йодът предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

100-грамова порция салата от морски водорасли съдържа дневната норма от йод. В допълнение, в този полезен продукт има витамини А, Е, С, витамини от група В, както и желязо и магнезий.

Елда

Отличен източник на желязо и магнезий. Вече говорихме за ползите от първия елемент, но вторият е отговорен за доброто състояние на нервите и нивото на стрес. Магнезият също така участва във формирането на костната тъкан, регулира процесите на енергиен и въглехидратен метаболизъм. Така че, ако изпитвате безпокойство на фона на събитията, които се развиват не само в нашата страна, но и по целия свят, не забравяйте да добавите в менюто си елда или овесени ядки, боб и ориз.

Карантия

Черният дроб (пилешки или телешки) е богат на много витамини, от които се нуждаем, включително разтворими в мазнини (A, E и D). В пилешките дробчета има витамини от група В, ензими, минерали и аминокиселини. Затова така наречените „карантии“ се препоръчват при преумора и респираторни заболявания.

По принцип, всяка карантия съдържа много витамини, включително от група В. Такова ястие се препоръчва при анемия и по време на възстановяване от тежка болест.

Сусам

Сусамът е един от най-добрите растителни източници на калций. Следователно тези, които постят, просто трябва да добавят сусамови семена към салатите и печивата, и да ръсят с тях задушените зеленчуци. Семената съдържат до 20% от лесно смилаем протеин, мощни антиоксиданти и разбира се – витамини А, групи В, С и Е. Тиаминът (В1) е отговорен за нормализирането на метаболизма, а ниацинът (РР) участва в метаболизма на въглехидратите и липидите.

Важно е да се знае, че сусамът съдържа много омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Източник: www.foxnews.com

Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *