Диета при язва

Всъщност се оказва, че за язва голяма част от това, което знаехме, се оказа погрешно. Стресът не е единствената и най-важна причина за появата й. 

yazva-1
хранене при язва

Повечето язви възникват вследствие на заразяване с бактерията Helicobacter pylori и вече се лекуват с антибиотици и средство против киселини. Оказа се, че лютивите подправки не причиняват язва, а в някои страни дори се използват за лечението й. А що се отнася до млякото, то дори може да задълбочи симптомите.

Н. pylori е бактерия със спираловидна форма, която може да се загнезди в стомашната лигавица. Веднъж попаднала там, тя увеличава производството на стомашен сок от стомаха и дванадесетопръстника и излага нежната лигавица на въздействието на киселините. Първоначалното леко дразнене бързо преминава в болка. Язвите в напреднал стадий могат да са толкова сериозни, че да пробият дупка в тъканта.

Приблизително 80% от хората по света са носители на бактерията Н. Pylori. Често факторът, който отключва заболяването, е използването на обезболяващи, като ибупрофен и аспирин, познати като нестероидни противовъзпалителни средства (NSAIDs). Те дразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт и събуждат бактерията Н. pylori, потискат производството на хормони, които предпазват лигавицата, и киселините започват да я разграждат. Стресът, неправилното хранене, алкохолът, кофеинът и тютюнопушенето усложняват положението.

В повечето случаи се налага приложението на антибиотици, но някои храни също могат да помогнат. Други засилват защитните функции на полезните бактерии и така ограничават размножаването на Н. pylori. Правилният начин на хранене може да помогне за възстановяването на лигавицата на стомаха.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Кисело мляко с живи култури

Киселото мляко и кефира (ферментирало кисело мляко) съдържат „добри“ бактерии, които потискат действието на Н. pylori и спомагат за по-бързото излекуване на язвите. В голямо изследване в Швеция хората, които консумирали ферментирали млечни продукти поне три пъти на седмица, били три пъти по-малко застрашени от поява на язва в сравнение с хората, които рядко консумирали кисело мляко.

Минимален прием: Една чаша кисело мляко, кефир или друг ферментирал млечен продукт с активни бактерии най-малко веднъж на ден. Избягвайте подсладените видове, защото са с по-слаб ефект.

yazva-zeleБроколи, брюкселско зеле, карфиол и къдраво зеле

Тези кръстоцветни зеленчуци съдържат сулфорафан, вещество, което потиска развитието на бактерията Н. pylori. Проведено е изследване, в което пациенти с положителни резултати за бактерия Н. pylori приема ли половин чаша броколи два пъти дневно в продължение на седем дни, след което при 78% от тях бактерията изчезнала. Изследвания с мишки доказват, че екстрактът от сулфорафан унищожава бактериите в храносмилателната им система.

Минимален прием: Трябва да изчакаме резултатите от изследванията, които ще покажат какво количество сулфорафан помага при язва. Дотогава яжте по една чаша броколи на ден, сурови или сготвени. Така ще започнете да лекувате язвата и ще си доставяте необходимото количество витамин С, както и влакнини.

Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и храни, богати на влакнини

Влакнините имат още едно полезно свойство. Освен че спомагат за редовното функциониране на стомаха, те могат да успокоят язвата, особено тази на дванадесетопръстника. Множество изследвания са показали, че хората, които консумират богати на влакнини храни, са по-малко застрашени от поява на язва. Харвардски учени наблюдавали хранителния режим на 47 806 мъже и установили, че тези, които приемали повече от 11 г влакнини от зеленчуци, имали с 32% по-малък риск от развитие на язва на дванадесетопръстника.

Учените още не са разгадали в какво се състои полезното действие на влакнините, но предполагат, че то се дължи на забавеното изпразване на стомаха. Това намалява времето, през което стомашната лигавица е изложена на въздействието на киселините. Разтворимите влакнини, които се съдържат в овеса, бобовите храни, ечемика, граха и крушите, образуват слузеста обвивка, която предпазва стомашната лигавица от корозивното действие на киселините.

Минимален прием: Между 25 и 35 г влакнини на ден.

Мед

Съвременната медицина все по-често прилага този традиционен народен лек. Поради противобактериалното му действие болниците и клиниките прилагат меда при изгаряния и други открити рани. Той успешно лекува кожни язви, поради което може да помогне и срещу бактерията Н. pylori. Учени от Нова Зеландия третирали с мед от нектара на цветето манука увреде¬на от стомашна язва лигавица. Нектарът потиснал раз¬растването на бактериалните клетки. Други учени също съобщават за положителни резултати след приложение на различни видове мед срещу бактерията Н. pylori.

Минимален прием: Изследванията в тази област са оскъдни, поради което няма официално обявени препоръчителни дози. Започнете с прием на една лъжица естествен, непреработен мед сутрин и вечер, за да успокоите раздразнения стомах. Намажете го на препечена филия или крекер, за да го задържите в стомаха по-дъгло. Бактерията Н. pylori е много упорита, затова трябва да продължите лечението с мед много след като симптомите отшумят.

Зеле

Учените предполагат, че полезното действие на зелето при язва на стомаха се дължи на аминокиселината глутамин. Тя спомага за укрепването на стомашната лигавица и подобрява кръвооросяването на стомаха, с което не само предотвратява язвите, но и помага за лечението им.

Минимален прием: Две чаши сурово зеле на ден. Добавяйте го към салати. Можете също така да пиете сок от прясно зеле, който се продава в магазините за здравословно хранене. Пийте около 250 мл на ден в продължение на три седмици.

yazva-plantejnПлантейн

Този голям, зелен, подобен на банан плод съдържа скорбяла и има лепкава структура. Той успокоява възпалената и раздразнена стомашна лигавица и унищожава бактериите. Изследвания на плъхове с язва, предизвикана след ежедневна употреба на аспирин, показват, че неузрелият плантейн може да попречи на образуването на язви и да ги излекува. Плантейнът е най-ефикасен, когато е неузрял.

Минимален прием: Докато учените установят какво количество е най-подходящо, консумирайте зеления плантейн сварен. Избягвайте пържения плантейн.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Сладък корен (сладник)

Съдържа вещества, които успокояват раздразнената и възпалена стомашна лигавица. Сладникът стимулира лигавицата на стомаха и тънките черва да отделят по-голямо количество слуз, която ускорява заздравяването на язвените рани. Възможно е да има и антибактериални свойства.

При изследване на плъхове с язва аспиринът с обвивка на сладник намалил броя на язвите наполовина. Друго изследване сравнило действието на екстракта от сладник с това на циметидина, широко използвано лекарство за язва, върху 100 пациенти с хронична язва. Оказало се, че и двете лекарства излекували 90% от язвите след 12 седмици.

Бонбоните със съдържание на сладник, които се продават днес, имат слабо действие, тъй като количеството на билката в тях е нищожно. Трябва да се снабдите с добавки с истински сладник от аптеката. Избирайте таблетките за дъвчене, а не капсули. Сладникът може да повиши кръвното налягане, затова избирайте деглицирхизиран сладник.

Доза: Една-две таблетки преди ядене или преди сън.

Пробиотици

Пробиотиците, или добрите бактерии, които се съдържат в киселото мляко и ферментиралите млечни продукти, помагат при лечението на язва и дори могат да предотвратят повторната й поява. Няколко изследвания са показали, че определен вид бактерия, Lactobacillus gasseri, е особено подходящ за защита на стомашночревния тракт.

Ако е необходимо да приемате антибиотици за язвата си, едновременно с тях, вземате и пробиотици. Антибиотиците унищожават и полезните бактерии, което е съпроводено с неприятни стра Доза: Не приемайте повече от един-два милиарда живи организми веднъж на ден. По-високата доза понякога предизвиква други стомашни проблеми. Избирайте хранителна добавка с много видове бактерии, включително L. gasseri.

Използвайте алое

Алоето е сред най-добрите природни средства за успокояване и лечение на язвата. Можете да потърсите в аптеката сок от алое вера, който заздравява стомашната лигавица. Приемайте между 1/4 и 1/2 чаша три пъти на ден в продължение на месец.

Не купувайте ексудат (екстракт) от листото, който има слабително действие. Сокът от алое може да спре кървенето при язва благодарение на астрингентните (кръвоспиращи) си свойства.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Прясно мляко

Преди прясното мляко се смяташе за идеалното средство при язва поради способността му да предпазва и успокоява стомаха, но сега то е включено в списъка на нежелателните храни. Изследванията показват, че вместо да неутрализира киселините, млякото дори ги увеличава. А допълнителните киселини още повече раздразват язвата.

Лютиви храни

Хората, които похапват много лютиво, на практика са по-малко застрашени от развитие на язва, вероятно защото много подправки съдържат вещества, които убиват бактериите. Ако обаче вече имате язва, най-добре не посягайте към пикантните храни, защото те съдържат вещества, които могат да раздразнят язвените рани и да изострят болката.

Мазни храни

Колкото по-мазна е храната, толкова повече стомашни киселини трябва да се отделят, за да се преработят мазнините, а киселините дразнят язвата.

Кафе и алкохол

Кофеинът и спиртните напитки увеличават отделянето на стомашни киселини, които усилват болката. (Никотинът има подобен ефект, което е още едно основание най-после да откажете цигарите.) Алкохолът може също да раздразни и увреди стомашната лигавица.

Добавки с калциев карбонат

По ирония на съдбата същите киселини, които изострят язвата, защитават здравия стомах от бактерията Н. pylori. Приемът на антациди като добавки калциев карбонат може след време да се обърне срещу вас. Ако искате да предпазите костите си чрез прием на калций, можете да го вземате под формата на калциев цитрат, който не предизвиква проблеми.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *