Клетките на хората, родени 1965 г., стареят по-бързо

Защо хората родени след 1965 година стареят по-бързо и какво може да се направи за забавянето на този процес?

стареене на клетките

Хората, родени през или след 1965 г., може да имат ускорено стареене на клетките. Тази тенденция може да допринася за нарастването на раковите заболявания сред хората под 55 години, според ново изследване, представено на годишната среща на Американската асоциация за изследване на рака (AACR).

„Има хора, които остаряват по-бързо поради различни причини и тяхната биологична възраст е склонна да надвишава хронологичната им възраст“, казва Дъглас Е. Вон, директор на Института за дълголетие Potocsnak към Медицинския факултет на Северозападния университет Feinberg, който не е участвал в проучването.

Изследователите изчисляват, че генетиката е отговорна само за 25% от променливостта на дълголетието на човека. По-младите поколения може да изпитват ускорено стареене поради ранно излагане на рискови фактори като стрес и влияние на околната среда.

Някои учени искат да забавят биологичното стареене като начин за предотвратяване на ранен рак и редица други хронични състояния, като деменция и сърдечни заболявания.

„Ако открием как да забавим стареенето поне малко, може да сме в състояние да отблъснем появата на заболявания, свързани със стареенето, и да дадем на хората по-дълъг период на здраве и по-дълъг живот“, казва Вон.

Дъглас Е. Вон, директор на Института за дълголетие Potocsnak към Медицинския факултет на Северозападния университет Feinberg
Дъглас Е. Вон, директор на Института за дълголетие Potocsnak към Медицинския факултет на Северозападния университет Feinberg

 

Как учените измерват биологичната възраст?

 

Традиционно учените използват дължината на теломерите, защитните капачки в краищата на хромозомите, за да определят биологичната възраст.

„Преди няколко години златният стандарт за биологична възраст беше дължината на теломерите, но това беше особено точно“, обяснява Вон.

Сега много изследователи на дълголетието разчитат на епигенетични часовници, като часовника на Hannum, DNAm PhenoAge и DNAm GrimAge. Тези методи измерват промените в метилирането на ДНК, за да се определи по-точно клетъчното стареене.

Д-р Антъни Дж. Молина, професор, който специализира в изследванията на стареенето в Калифорнийския университет в Сан Диего, каза, че епигенетичните часовници могат да осигурят точни оценки, но изследователите все още трябва да научат как тези открития се прилагат към състояния, свързани с възрастта.

Д-р Антъни Дж. Молина, професор, който специализира в изследванията на стареенето в Калифорнийския университет в Сан Диего
Д-р Антъни Дж. Молина, професор, който специализира в изследванията на стареенето в Калифорнийския университет в Сан Диего

 

Може ли да се забави клетъчното стареене?

 

Дори и без да знаят точната биологична възраст на човек, учените казват, че определени промени в начина на живот и поведението могат да подобрят продължителността на живота.

„Вашата епигенетична възраст или вашето ДНК метилиране е променливо. Прости неща като диета и упражнения, в краткосрочен план, могат да повлияят на вашата биологична възраст и всъщност да я намалят“, казва Вон.

Освен това множество проучвания показват, че отказването от тютюнопушенето, намаляването на алкохола и наблягането на зеленчуците и плодовете в диетата може да повлияе положително на стареенето на клетките.

Въпреки това, подобно на много аспекти на изследването на дълголетието, все още има какво да научим за целенасочените интервенции за обръщане на клетъчното стареене. Въпреки че много хора разчитат на добавките против стареене като извор на младост, учените са далеч от разработването на ефективно лекарство, което би могло да обърне биологичната възраст.

 

B17 КОМПЛЕКС ФОРТЕ – 6 ползи за здравето в една капсула

 

B17 КОМПЛЕКС ФОРТЕ е хранителна добавка, съчетаваща 6 активни съставки (витамин B17, гъба рейши, гъба чага, плод от облепиха, екстракт от корен от глухарче и екстракт от корен на джинджифил). Съвместното им действие осигурява превенция на редица здравословни проблеми, повишава жизнения тонус, намалява възпалението и забавя процесите на стареене.

Линк към изследването: https://www.aacr.org/about-the-aacr/newsroom/news-releases/accelerated-aging-may-increase-the-risk-of-early-onset-cancers-in-younger-generations/

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://pixabay.com/

B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *