Епидемията от коклюш: над 500 регистрирани случая и болни в 21 олбасти

Какво се случва с епидемията от коклюш и какви мерки вземат властите?

коклюш

Броят на случаите на коклюш в България продължава да нараства. Най-много от болните са деца, като те са над 90% от случаите. Това съобщи д-р Галя Кондева, служебният министър на здравеопазването.

У нас вече има епидемия от магарешка кашлица, но няма да  бъде обявявана извънредна епидемична обстановка. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той отбелязва още, че има потвърдени случаи на болестта в 21 области в страната.

Предвижда се разширяване на възможностите за диагностика. Идеята е освен в Националния център по заразни и паразитни болести, изследвания да могат да се правят в лаборатории в университетските болници в Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.

 

Първи случаи на коклюш са регистрирани в Кърджали

 

Заболелите в град Кърджали са мъж на 30 години и жена на 50 години, като двата случая са независими един от друг. И двата пациента са от града. Хората са карантинирани в домовете си и заболяването им протича леко.

Изследвани са и близките на заразените, но на този етап нямаа положителни резултати.

Здравният министър заяви, че новият пик на заболяването е свързан с новите ваксини. Тези васикини се използват от 2012 години и защитават по-малко, но са по-щадящи. Те не дават тежки странични ефекти, които са били наблюдавани при предишната ваксина.

„Коклюшът не е ново заболяване. Епидемиолозите го наблюдават години наред. Последният сериозен пик е бил през 2009 година. Пикове на заболяването има през 3 до 5 години, но не в размерите, в които е сега. От лятото на 2023 година има значително нарастване на броя на случаите в цяла Европа”, обяснява министърката на здравеопазването.

 

При продължителна кашлица, вземете Билков сироп против кашлица за деца

 

Сиропът против кашлица комбинира витамин C, живовляк и мащерка.Той действа благоприятно върху дихателните пътища и помага за възстановяването на организма. Той има успокояващо действие при възпаления на лигавиците на дихателната система. Сиропът подкрепя имунната система и се препоръчва при вирусни и бактериални инфекции.

Източници: https://bnr.bg; https://dariknews.bg; https://www.marica.bg; https://pixabay.com/

Билков сироп против кашлица за деца
Билков сироп против кашлица за деца подобрява състоянието при простуда и облекчава кашлицата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *