Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо се появява екземата?

Това е хронично незаразно възпалително заболява­не. Мехуртетата по кожата се спукват бързо, буквално като мехурчетата от ки­пяща вода. Оттук идва и наименованието. Симпто­мите: оток, зачервяване на кожата, от мехурчетата изтича серозно съдържимо, появяват се серозни или хеморагични корички. След това се люспят, човек се чеше, сърби го, появяват се петна с наситен розов и дори синкаво-ливав цвят.

Лечението на екземата е комплексно. Нужно е да се отстрани факторът, провокиращ развитието на заболяването – например невроендокринни наруше­ния, както и да се овладее обострянето на хронични­те болести. Също така се използва терапия, понижа­ваща чувствителността към алергените, в т.ч. и антихистаминни препарати. А при по-тежките форми се предписват кортикостероидни хормони, имуномодулатори, диуретични средства и витамини от групата В.

Можете да си помог­нете, ако си правите ком­преси с 2-процентна борна киселина, 0,025-процентен сребърен нитрат и димексид. Помагат и бани с

калиев перманганат с пос­ледващо спукване на мехур­четата. След това кожата се обработва със специален разтвор – фукорцин. След като поизсъхнат раните, тогава можете да използ­вате маслени и охлаждащи кремове и мехлеми с ихтиол. По време на обострянията избягвайте да се измива­те често, не използвайте козметика и най-вече – би­това химия. Има значение и диетата – препоръчват се млечни и растителни продукти. Откажете алко­хола поне през този период, ограничете солените и лютивите продукти, кон­сервите, шоколада, цитру­совите плодове. И, разби­ра се, спазвайте строга лична хигиена, лекувайте своевременно хронични­те инфекции, микозата по стъпалата и прочее кожни нарушения. В крайна смет­ка страдащите от екзема трябва да се преглеждат от време на време при дер­матолог и периодично да се изследват.

Полезни съвети как да се предпазим от екземата?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *