Какво още не знаем за меда?

Не без основание в древността са го ценели високо, считайки го за чудодейно средство. На повечето от нас са известни неговите профилактични и лечебни действия. Ето какво още можем да ви разкажем.

Кои са предимствата му пред захарта?
В сравнение с нея той не раздразва лигавицата на храносмилателната система, лесно се усвоява от организма и бързо освобождава необходимата енергия. Обяснението е, че докато приетата с меда глюкоза без всякакви промени постъпва от стомаха и червата в кръвта, то захарта трябва предварително да се разпадне (хидролизира) на глюкоза и фруктоза и чак тогава чрез кръвния поток да достигне до тъканите на организма. За разлика от захарта медът има лечебно (оказва благотворно действие върху стомаха, успокоява кашлицата, намалява болките при артрити, понижава кръвното налягане и др.) и успокояващо действие. Широко използван е и в козметичната индустрия.

Какво количество да приемаме?
Медът има лечебно действие, ако бъде дозиран правилно. Тъй като е високоенергийна храна (в 100 г мед се съдържат 340 ккал), не бива да се прекалява с него, защото пресища организма и изтощава задстомашната жлеза. Всекидневното количество за възрастен човек е до 100 г (в една супена лъжица мед се съдържат 62 ккал), а за деца до 30 г. Някои диетолози смятат, че е най- добре дозата да бъде съобразена с килограмите – по грам за килограм и не повече. Например ако тежите 65 кг, трябва да консумирате до 65 г мед на ден.

Трябва ли да се дава на кърмачета?
Не, тъй като може да предизвика алергична реакция. В кръвта им се наблюдава повишено съдържание на хемоглобин и червени клетки, тъй като съдържащите се в меда желязо, мед и манган стимулират кръвотворната функция. Освен това има опасност от ботулизъм. Изключителна полезна храна за децата над една година е медовото масло, което представлява смес от 60 г чист пчелен мед и 40 г прясно краве масло.

Премахва ли действието на алкохола?
Лекари са установили, че по 60 г мед, давани два пъти в промеждутък от половин час на пиян човек, предизвикват изтрезняване. Причината е високото съдържание на фруктоза в него, която неутрализира действието на алкохола. Медът оказва първа помощ и на отровени от гъби хора, тъй като кръвта им е бедна на гроздена захар. Като незабавна мярка до идването на лекаря се препоръчва разтвор от мед (100 г мед в 1 л вода).

Помага ли при безсъние?
Консумирането на една супе¬на лъжица мед, разтворена в чаша вода, преди лягане е изпитано сънотворно средство. Ако се окаже, че тя не е достатъчна, към нея прибавете 2-3 чаени лъжички ябълков оцет. От така приготвената смес вземайте по две чаени лъжички всяка вечер в продължение на един месец.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.


Публикувано в категории: Любопитно

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Рецепта с уникални свойства при кръвно, артрит, затлъстяване и рак

Хероин за потискане на кашлицата?!

Всеизвестно е, че за жителите на Викторианска Англия спазването на социал­ния етикет е било правило №1.

Какво да ядете при чувствителен стомах?

Ако имате чувствителен стомах, ще бъде добре да сте запознати с това как яденето на някои храни или комбинирането им може да му повлияе.

Как ябълков оцет помага при артрит?

В продължение на векове ябълковият оцет е широко използван за лечение на всички видове заболявания.

Раждане във вода: има ли предимства?

Раждането във вода няма никакви предимства нито за майката, нито за бебето. Така твърдят учени, според които чрез този вариант се увеличава рискът от инфекция и проблеми с дишането на новороденото.

Това са вълшебните числа, които ни осигуряват здраве и енергия

Не е толкова сложно да следваме съветите за дълъг и пълноценен живот – ето би ня­колко числа, свързани с храненето, профилак­тиката, начина на жи­вот. Ако ги спазвате, винаги ще сте в добра форма.

Безсънието действа на мозъка като пиянството

Всеки пет часа бодърстване въздействат на мозъка подобно на едно алкохолно питие. Мозъкът не е в състояние да функционира напълно адекватно, твърдят специалисти.

Медитацията може да обезболява като хапчетата

олята на медитацията като обезболяващ фактор е изследвана от научен екип в университета на Манчестър. Понякога може да се постигне по-силен ефект, отколкото с прием на аналгетици

Народно лечение с валерианов корен

Валерианът е ефективен при повишена нервна възбудимост и спазматични болки в стомаха и червата на нервна почва, при безсъние и невротично сърцебиене. Пациентите, които страдат от нервно безпокойство, се чувстват тонизирани и освежени след прием на валериан.

Алкохолът е най-честа причина за провал на диетите

Хората, които са на диета, са застрашени да се провалят по най-различни причини. Може да се предположи, че най-голям враг на диетите е шоколадът. Но не! Оказва се, че това е алкохолът!

Най-важното нещо, което трябва да знаете, ако страдате от артрит!

Тъй като артритът е хронично заболяване, много пациенти се примиряват с “доживотната присъда” на болезнените стави и несгодите, до които води това. Подобно пораженческо отношение на практика гарантира, че те няма да подобрят състоянието си, а дори могат много да го влошат, защото когато става дума за артрит, психологическата нагласа наистина е от значение.

Как да използваме вълшебната лайка

Огромна е ползата от настойките с лайка, ако се използват при гастрит, колит, язва на стомаха и 12-топръстника. Лайката помага да се нормализира работата на храносмилателната система и да се подобри метаболизмът.
Тя е и отличен антисептик