Какво още не знаем за меда?

Не без основание в древността са го ценели високо, считайки го за чудодейно средство. На повечето от нас са известни неговите профилактични и лечебни действия. Ето какво още можем да ви разкажем.

Кои са предимствата му пред захарта?
В сравнение с нея той не раздразва лигавицата на храносмилателната система, лесно се усвоява от организма и бързо освобождава необходимата енергия. Обяснението е, че докато приетата с меда глюкоза без всякакви промени постъпва от стомаха и червата в кръвта, то захарта трябва предварително да се разпадне (хидролизира) на глюкоза и фруктоза и чак тогава чрез кръвния поток да достигне до тъканите на организма. За разлика от захарта медът има лечебно (оказва благотворно действие върху стомаха, успокоява кашлицата, намалява болките при артрити, понижава кръвното налягане и др.) и успокояващо действие. Широко използван е и в козметичната индустрия.

Какво количество да приемаме?
Медът има лечебно действие, ако бъде дозиран правилно. Тъй като е високоенергийна храна (в 100 г мед се съдържат 340 ккал), не бива да се прекалява с него, защото пресища организма и изтощава задстомашната жлеза. Всекидневното количество за възрастен човек е до 100 г (в една супена лъжица мед се съдържат 62 ккал), а за деца до 30 г. Някои диетолози смятат, че е най- добре дозата да бъде съобразена с килограмите – по грам за килограм и не повече. Например ако тежите 65 кг, трябва да консумирате до 65 г мед на ден.

Трябва ли да се дава на кърмачета?
Не, тъй като може да предизвика алергична реакция. В кръвта им се наблюдава повишено съдържание на хемоглобин и червени клетки, тъй като съдържащите се в меда желязо, мед и манган стимулират кръвотворната функция. Освен това има опасност от ботулизъм. Изключителна полезна храна за децата над една година е медовото масло, което представлява смес от 60 г чист пчелен мед и 40 г прясно краве масло.

Премахва ли действието на алкохола?
Лекари са установили, че по 60 г мед, давани два пъти в промеждутък от половин час на пиян човек, предизвикват изтрезняване. Причината е високото съдържание на фруктоза в него, която неутрализира действието на алкохола. Медът оказва първа помощ и на отровени от гъби хора, тъй като кръвта им е бедна на гроздена захар. Като незабавна мярка до идването на лекаря се препоръчва разтвор от мед (100 г мед в 1 л вода).

Помага ли при безсъние?
Консумирането на една супе¬на лъжица мед, разтворена в чаша вода, преди лягане е изпитано сънотворно средство. Ако се окаже, че тя не е достатъчна, към нея прибавете 2-3 чаени лъжички ябълков оцет. От така приготвената смес вземайте по две чаени лъжички всяка вечер в продължение на един месец.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Любопитно

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

4 причини, поради които алергията не преминава

Ако страдате от алергия, която не се повлиява от приложеното лечение и не отшумява с времето, погледнете по-долу.

Важни съвети за добър сън

Прекарвайте 15 минути на ден, в които да мислите само за проблемите, които имате.

Това са много важни съвети против безсъние!

И ето пак, 3 часа сутринта е, а аз лежа в леглото, загледан в тавана и в желанието си да плача с чувство на неудовлетвореност.

Фади отслабна с цели 160 килограма. Разберете как точно

Фади е роден в Сирия, но живее в България. Той напълнява толкова много, че сирийските лекари предричат ранна смърт. И Фади отслабна с цели 160 килограма

Ето защо не трябва да пиете студена вода по време на хранене

Много хора пият вода или други напитки по време на хранене. Това е грешно, защото не се отразява добре на здравето. Ето какво трябва да правим

Артрит и всякакви болки в ставите минават по-бързо с тези рецепти

Това са най-добрите рецепти от народната медицина, които ще ви помогнат при ставни заболявания

Колкото по-навреме разпознаете артрита, толкова по бързо ще го излекувате

Традиционната медицина сякаш е почти безсилна по отношение на ревматоидния артрит

Бабини рецепти против напукани устни и силна кашлица

В студеното време особено уязвими са устните, които се напукват, заедно с гърлото и синусите. Ето няколко лесни начина да предпазите вашите устни от студа

Невероятна рецепта за предпазване от рак и други гадни болести!

Това лекарство може да лекува целия организъм от почти всеки вид заболяване.

Избягвайте мандарини, ако имате проблеми със стомаха!

Трябва да избягвате киселинни храни като мандарини и други цитрусови плодове, докато имате проблеми със стомаха.

Против безсъние използвайте тази необикновена отвара

От стрес, напрежение и други проблеми съвременният човек все по-често страда от безсъние – трудно заспива или не може да спи пълноценно. Доверете се на тази отвара

Безопасни ли са добавките с мелатонин?

Мелатонинът е вероятно безопасен за повечето хора, когато се приема краткосрочно.