ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво още не знаем за меда?

Не без основание в древността са го ценели високо, считайки го за чудодейно средство. На повечето от нас са известни неговите профилактични и лечебни действия. Ето какво още можем да ви разкажем.

Кои са предимствата му пред захарта?
В сравнение с нея той не раздразва лигавицата на храносмилателната система, лесно се усвоява от организма и бързо освобождава необходимата енергия. Обяснението е, че докато приетата с меда глюкоза без всякакви промени постъпва от стомаха и червата в кръвта, то захарта трябва предварително да се разпадне (хидролизира) на глюкоза и фруктоза и чак тогава чрез кръвния поток да достигне до тъканите на организма. За разлика от захарта медът има лечебно (оказва благотворно действие върху стомаха, успокоява кашлицата, намалява болките при артрити, понижава кръвното налягане и др.) и успокояващо действие. Широко използван е и в козметичната индустрия.

Какво количество да приемаме?
Медът има лечебно действие, ако бъде дозиран правилно. Тъй като е високоенергийна храна (в 100 г мед се съдържат 340 ккал), не бива да се прекалява с него, защото пресища организма и изтощава задстомашната жлеза. Всекидневното количество за възрастен човек е до 100 г (в една супена лъжица мед се съдържат 62 ккал), а за деца до 30 г. Някои диетолози смятат, че е най- добре дозата да бъде съобразена с килограмите – по грам за килограм и не повече. Например ако тежите 65 кг, трябва да консумирате до 65 г мед на ден.

Трябва ли да се дава на кърмачета?
Не, тъй като може да предизвика алергична реакция. В кръвта им се наблюдава повишено съдържание на хемоглобин и червени клетки, тъй като съдържащите се в меда желязо, мед и манган стимулират кръвотворната функция. Освен това има опасност от ботулизъм. Изключителна полезна храна за децата над една година е медовото масло, което представлява смес от 60 г чист пчелен мед и 40 г прясно краве масло.

Премахва ли действието на алкохола?
Лекари са установили, че по 60 г мед, давани два пъти в промеждутък от половин час на пиян човек, предизвикват изтрезняване. Причината е високото съдържание на фруктоза в него, която неутрализира действието на алкохола. Медът оказва първа помощ и на отровени от гъби хора, тъй като кръвта им е бедна на гроздена захар. Като незабавна мярка до идването на лекаря се препоръчва разтвор от мед (100 г мед в 1 л вода).

Помага ли при безсъние?
Консумирането на една супе¬на лъжица мед, разтворена в чаша вода, преди лягане е изпитано сънотворно средство. Ако се окаже, че тя не е достатъчна, към нея прибавете 2-3 чаени лъжички ябълков оцет. От така приготвената смес вземайте по две чаени лъжички всяка вечер в продължение на един месец.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *