100-годишен сърдечен хирург споделя 8 навика за крепко здраве и дълъг живот

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Как легендарният сърдечен хирург се справя със стреса, какво е ял, за да доживее до 100 години и защо вярва в задгробния живот

сърдечен хирург

В статията известният сърдечен хирург Майкъл Дебейки обяснява как всеки може да добави десетки години живот и да поддържа здравето си без много напрежение – само с дисциплина.

В историята на медицината малко имена блестят толкова ярко, колкото това на Майкъл Дебейки. Майкъл Елис Дебейки е най-известният сърдечен хирург в света. Роден през 1908 г. в Лейк Чарлз, Луизиана, в семейството на ливански имигранти, Дебейки има легендарна кариера, която революционизира сърдечната хирургия. Пътуването му от млад студент по медицина в университета Тулейн до световно известен кардиохирург е история за иновации и неуморна отдаденост.

Въпреки двете световни войни, животът на Майкъл Дебейки е не само хроника на неговите умения като хирург, но и пример за дълголетие и добро здраве. Продължава да оперира и да се занимава активно с медицина до 97-годишна възраст. Лекарят почина през 2008-а година, 2 месеца преди да отпразнува своята стогодишнина.

Какво е старостта? Това е болест. Докато съм здрав, аз съм млад, независимо на колко години съм“, казва известният сърдечен хирург Майкъл Дебейки

Ето 8 навика, които са му помогнали да изживее един забележителен век

1. Активен начин на живот: движението като ритуал

Животът на Майкъл Дебейки е свидетелство за силата на физическата активност. Той не беше просто привърженик на физическите упражнения – Дебейки вярваше, че физическите упражнения трябва да бъдат съобразени с възрастта. В по-напреднала възраст – ежедневна разходка, изкачване на стълби, работа в градината и др. Дори през деветдесетте си години Дебейки поддържа рутина, чрез която интегрира безпроблемно движението като начин на живот.

Продължавайте да се движите, независимо от възрастта си“, посъветва той хората веднъж, като сам не спира да практикува това, което проповядва.

Режимът му не се състоеше от изтощителни тренировки, а от постоянна умерена активност

Животът на Дебейки е мощна илюстрация за това как активният начин на живот, независимо от възрастта, може да поддържа физическата и психическата жизненост. Важна е не интензивността, а последователността и редовността на интензивната дейност.

Правя всичко, за да не създавам проблеми на сърцето си.“

Майкъл Дебейки смята, че ходенето пеша е най-ефективния начин за укрепване на сърцето и удължаване на възрастта. Ходенето осигурява пряк път към активното дълголетие. За да бъде този метод наистина ефективен, лекарят препоръчва да се разхождате поне 30 минути всеки ден, като по време на ходене трябва да редувате спокойна и бърза крачка.

2. Дневен режим и правилна почивка

сърдечен хирург

Майкъл Дебейки започвал всяка своя сутрин с една и съща прецизност и решителност. Събуждайки се в 4 сутринта, той се придържал към стриктната си рутина. Синовете му разказват, че ако им се налагало да поискат джобни пари от баща си, трябвало да се събудят в 4:15 сутринта, точно когато той приключвал с бръсненето.

Денят му започвал с поредица от гимнастически упражнения – набирания, клякания и сгъвания, всяко от които лекарят изпълнявал с внимателно повторение, поне 15 пъти.

Към 5:00 сутринта хирургът отивал на работа пеша. Пристигайки в клиниката, където работел, д-р Дебейки незабавно се оттеглял в кабинета си, разопаковал закуската си и започвал да се храни точно в 6:00. От 7:00 до 7:50 сутринта той се отдавал на научната литература и писане на статии за медицински издания.

Намерете своето призвание и тогава всеки ден, дори прекаран на работа, ще бъде най-добрият ден в живота ви“, каза д-р Майкъл Дебейки.

3. Здравословно хранене: изкуството на баланса

Хранителните навици на Дебейки бяха толкова строги, колкото и хирургическите техники, които владеел. Той поддържал редовни интервали на хранене и избягвал преяждането, особено преди лягане. Лекарят предпочитал диета с ниско съдържание на наситени мазнини и сол, плюс зеленчуци, пълнозърнести храни и фибри. Сърдечният хирург внимателно определял времето за хранене, за да избегне преяждането, особено преди лягане.

Това, което ядем, захранва живота ни“, смята Дебейки и неговият подход е модел на умереност и баланс.

Повлиян от страстта на първата си съпруга към правилното хранене, той се отказва от мазните храни и големите количества готварска сол.

Спрете да пържите храната, започнете да ядете зеленчуци и спрете да пиете алкохол по какъвто и да е повод. Отказът пържено и алкохол ще добави пет до седем допълнителни години живот за сърцето ви“, каза легендарният сърдечен хирург.

Лекарят обичал да похапва леки боб чорби, печена риба и сурови зеленчуци. Закуската обикновено била от извара или пълнозърнеста каша със слаб черен чай, докато вечерята често разделял на две части, част от която опаковал, за да занесе на работа следващия ден.

Освен това той препоръчва на пациентите си строга диета, която ограничава консумацията на хляб, сол, захар и тютюнопушенето.

4. Откажете пушенето и алкохола

Не нещастната любов разбива сърцето, а алкохолът и цигарите“, каза Майкъл Дебейки.

Неговата позиция по отношение на пушенето била особено сурова; той обвинява тютюна за преките негативни ефекти върху сърцето и отхвърля аргументите за дълголетието на известни пушачи, като Уинстън Чърчил, подчертавайки, че техните изключения са незначителни в сравнение с безбройните животи, отнети от заболявания, свързани с тютюнопушенето.

Легендарният сърдечен хирург също бил против алкохола и отхвърля идеята, че червеното вино има някакви лечебни свойства.

Ако помогне на някого, успех! В малки количества няма да навреди, но в големи ще ви убие. В крайна сметка всеки от нас е господар на живота си“, каза Майкъл Дебейки.

5. Непрекъснато учене: безкрайното търсене на знания

Любопитството заема също толкова важно място в живота на Дебейки, колкото и неговите хирургически разработки. Неговият интелектуален апетит се простира не само към медицината, но и към литературата, историята и философията.

Умът, подобно на тялото, се нуждае от непрекъснати упражнения“, твърди Дебейки.

Той редовно посещавал конференции, интересувал се от нови изследвания и четял не просто много, а непрекъснато.

Навикът да учи през целия си живот запазва остротата на неговия ум и широчината на кръгозора му. Изследванията показват, че умствената стимулация чрез различни интелектуални дейности може да забави когнитивния спад и да подобри способността за решаване на проблеми. Страстта на д-р Дебейки към ученето му позволява да остане в челните редици на медицинската наука и е пример за това как любопитството допринася за пълноценен и дълъг живот.

6. Редовни здравни прегледи: проактивен подход към здравето

Дебейки не просто направил иновация в операционната зала, той приложил същата тази прозорливост и към личното си здраве. Лекарят се застъпва за редовните прегледи, разбирайки тяхната роля за ранното откриване и превенция на заболяванията.

Една унция превенция струва половин килограм лечение“, каза той, повтаряйки принципа, че проактивното управление на здравеопазването е от съществено значение.

Чрез наблюдение на здравето и използване на съвременни диагностични методи, хората могат да идентифицират проблемите рано и да ги управляват ефективно.

7. Положително отношение към живота: силата на оптимизма

Може би най-трайният навик на Майкъл Дебейки бил неговият оптимистичен поглед. Той призна, че емоционалната стабилност и позитивната перспектива са от решаващо значение за поддържане на психическото и физическото здраве.

Човешкият дух е най-мощната сила за преодоляване на несгодите“, често отбелязвал Дебейки.

Оптимизмът му не е само лична черта, но и водеща философия, която му помага да преодолява предизвикателствата на живота с достойнство.

8. Справяйте се със стреса правилно и навреме

сърдечен хирург

Лекарят намирал утеха в книгите и комедиите. Предпочитал да започва деня си с литература, а вечер да гледа филми, като дори подарявал на приятелите си касети с любимите си комедии и исторически драми.

Аз също изпитвам стрес и също пия антидепресанти с шепи. Наричат ​​се комедии“, каза Дебейки.

Той бил твърдо убеден, че безразличието и стресът разрушават сърцето.

Трябва да се отървете от стреса мъдро. Много хора правят това с помощта на силни напитки, без да се замислят, че те – особено в големи дози – са най-добрият приятел на инфаркта. Не забравяйте, че има много други начини да се отървете от стреса – отидете на театър, например, отидете на село, плувайте в реката„, каза Майкъл ДеБейки.

След смъртта на първата си съпруга, когато е на 64 години, Дебейки се жени повторно. Tри години по-късно той казва „Да“ на немската актриса Катрин Фелхабер. Техният съюз бил благословен с раждането на дъщеря им Олга, когато той бил на 67 години.

Майкъл Дебейки признава, че не се страхува да напусне този живот, дори му е било любопитно, защото вярва в съществуването на душата и отвъдния живот, защото… За това му разказали неговите пациенти, които той върнал към живота.

Във всеки аспект от живота си, от операционната зала до ежедневието си, д-р Майкъл Дебейки преподава вечни уроци за здраве и жизненост. Неговото наследство се крие не само в иновациите, които остави след себе си като хирург, но и в истинския, пълноценен живот, който лекарят с лекота е водил, напомняйки ни, че тайните на дълголетието и просперитета са в нашия обсег и зависят от изборите, които правим всеки ден.

Източник: verywellhealth.com

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *