ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Разберете как фибрите в храната помагат да отслабнете и да сте здрави плюс страхотна рецепта!

Чували сме, че фибрите (влакнините) са добри за здравето на храносмилателната система.

Плодова салата, богата на фибри
Плодова салата, богата на фибри

Те са разтворими или неразтворими – и двата вида могат да подобрят здравето на сърцето като в същото време много засищат. Да не говорим, че са отлична храна за дълголетници.

Разтворимите фибри се разтваря във вода в гелоподобен материал. Те могат да забавят усвояването на захарта в тялото ни, което е предпоставка да сме сити и по този начин да поддържаме нормално тегло. Това е особено важно за предотвратяване на диабет тип 2, както и за добра диета на тези, които са с диабет.

Овесените ядки, ябълките, боровинките, морковите и целината съдържат разтворими фибри, докато неразтворимите фибри са в кафявия ориз, броколито и листните зеленчуци. Неразтворимите фибри помагат за предотвратяване на запек.

И така, от колко влакнини се нуждаем?

Според ново изследване, публикувано във вестник „Медицина и наука“, Северна Америка, хората, които ядат най-много влакнини имат 23% по-ниска смъртност в сравнение с тези, които ядат по-малко фибри.

За да разберете какво означава това, имайте предвид, че една ябълка има 3 грама фибри, 1/2 чаша зелен грах има около 9 грама и една чаша черен боб има почти 20 грама.

Институтът по медицина в САЩ публикува доклад, според който мъже и жени на възраст под 50 години трябва да консумират минимум 38 до 25 грама фибри на ден. Над 50 години трябва да са повече фибрите в храната, ако искате да имате по-дълъг живот.

Освен това богатите на фибри храни изискват повече дъвчене, което намалява вероятността от преяждане, като дава на тялото време да регистрира усещането за ситост.

Ето и една рецепта за страхотна салата, богата на фибри

salata fibriПродукти за 1 порция

1/2 чаша варен черен боб

1/2 чаша варени (или от консерва) царевични зърна

1/2 чаша олющени соеви ядки

3 нарязани белтъка от сварени яйца

Смесете всичко в една подходяща чиния и използвайте дресинг по ваш вкус, например слънчогледово олио, ябълков оцет и малко сол. Можете да добавите чушка и домат по желание.

Хранителна стойност: 351 калории, 33 гр протеин, 45 гр въглехидрати, 7 грама мазнини

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *