Кога трябва да изхвърлите хранителните продукти?

Хладилниците ни са пълни със започнати конфитюри, отворени бутилки мляко или плодови сокове, остатъци от колбаси и сирена. Колко дълго те остават годни за консумация без опасност за здравето?

Ето какво трябва да знаем за различните продукти.

Първият критерий е датата на годност, изписана на опаковката. Продукти като кафето, консервите и подправките имат срок за оптимална употреба. След него няма риск от микробиологична зараза, но се нарушават вкусовите качества.

1.      Засъхнала горчица

Поради оксидацията горчицата променя цвета си и жълтите пигменти стават кафяви. Премахнете горния слой и ще можете спокойно да продължите да я използвате. Същото се отнася и за кетчупа. Не ги оставяйте все пак дълго време отворени и винаги използвайте чиста лъжичка, когато взимате определено количество. По-добре купувайте малки опаковки.

2.      Яйца на ръба на срока за годност

Не ги консумирайте сурови. Най-добре ги варе­те или ги използвайте за приготвяне на слад­киши. Може да си направите и добре опържен омлет. Ако се съмнявате в някое яйце, пуснете го в съд с вода – то потъва, когато е прясно, или изплува на повърхността, ако вече е „поос­таряло“. Това не го прави негодно за консума­ция, но трябва да го подложите на по-сериозна термична обработка. За майонеза използвайте съвсем пресни яйца.

3.      Колбаси с променящ се цвят

Премахнете засъхналата ко­ричка, преди да консумирате колбасите. Шунката всъщ­ност е нетраен продукт и трябва да се консумира до два дни след покупката. След това я използвайте в омлет.

4.      Позеленял конфитюр

Когато забележите, че по повърх­ността на конфитюра се е появил зеленикав оттенък, трябва да пре­махнете най-горния слой, защото в него могат да се образуват плесени и токсини, които предизвикват алергични реакции. Довършете конфитюра до ден-два. Ако вече се е появила плесен, хвърлете го. По принцип конфитюрите се съхраня­ват до три седмици след отваряне­то им, а ако са с намалено съдържа­ние на захар – до една седмица.

5.      Прясна ли е прясната риба?

Като се приберете след пазаруване, извадете рибата от амбалажа, поставете я в чиния и я покрийте с прозрачно домакинско фолио. Сложете я в най-студената част на хладилни­ка, която обикновено се намира над отде­лението за плодове и зеленчуци. Най-добре е да сготвите рибата в деня, в който сте я купили. За месото този срок се удължава с ден-два, но не повече. Във всички случаи, ако почувствате лоша миризма, хвърляйте.

6.      Готовото тесто е нетрайно

Ако то съдържа мазнина, вкусът му се влошава при продължителен досег с въздуха. Ако в съста­ва му има и яйца, това го прави още по-крехко. Използвайте го до два дни след като сте го купили, добре опаковано в оригиналния амбалаж или в прозрачно домакинско фолио. Ако искате да го запазите за по-дълго време, замразете го.

7.      Отворени плодови сокове

Те се съхраняват добре най-много до 3-4 дни след отварянето на опаковка­та. След това има риск от фермента­ция и трябва да бъдат изхвърлени. За предпочитане са картонените кутии с предвидена капачка за затваряне.

8.      Кисело мляко след крайната дата

Ако сте сложили киселото мляко в хладилника веднага след като сте го купили, можете да го употребявате до няколко дни след датата, из­писана на опаковката. Ако кофичката е издута, това говори за ферментация – изхвърляйте! В случай, че вкусът му е станал по-кисел, можете да го използвате за сладкиши.

9.      Пожълтяло масло

Мазнините се окисляват при допир с атмос­ферата и маслото пожълтява. Това обаче не означава, че трябва да го хвърлите. Всъщност пожълтелият слой предпазва останалата част от маслото. Просто го отстранете. Добре опаковането масло се съхранява отлично до 10-15 дни. Когато е олекотено, този срок е по-кратък.

 

Ето как да извлечем най-полезното от плодовете и зеленчуците

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *