Десетте най-важни правила за здравословно хранене

Да заложим на разнообрази­ето. За тази цел не е необходимо да приготвим дузина ястия като в Япония. Можем да хапваме сутрин един плод, а на вечеря – друг. Към салатата можем веднъж да добавим ядки или семки, друг път орехи, да украсим сандвичите с различни видове зеленчуци.

 

Да готвим щадящо. За запаз­ване на хранителните вещества най-добре е да приготвяме храна­та на пара или на тефлонов тиган. Нека забравим за фритюрника. Хубаво е да опитваме от време на време и сурова храна, но не след 18 ч., ще ни натежи.

 

Сезонни продукти. Скучно е да ядем едно и също през цялата година, по-добре да използваме сезонното разнообразие – така продуктите са много по-пресни и богати на витамини.

 

Качество вместо количе­ство. Плодовете от пазара или месото от месарницата често са по-скъпи от тези в големите су­пермаркети, но са и по-качестве­ни. По-добре да ядем по-рядко месо, но да е качествено.

 

Да заменим някои проду­кти (например месо, гъби, кафе) с риба, соя, кълнове и зелен чай. Те са фаворитите на японската кухня и са като лекарства.

 

Да се лекуваме с храна. Някои малки проблеми могат да се оправят с храна. Вместо лекарства е по-добре да изядем една пилешка супа при настинка или няколко сушени сливи при запек. Със сигурност ще се сетим и за други такива храни. Да попитаме и по-възрастните около нас, те ще знаят положително.

 

Да намалим захарта и маз­нините. За японците наш десерти биха били много сладки. Не е лесно да свикнем с по-малко захар, но си заслужава. Можем да заместим десертите с плодове и маслото с растителни мазнини.

 

Засищащи нискокалорични хра­ни. Най-добри за фигурата и здравето са богатите на вода продукти като зеленчуците (зелена салата, тиква, домати). Те би трябвало да са основ­ната част от яденето ни, добри са и като супа. Междувременно можем да похапнем обезмаслено кисело мл – белтъчините му засищат.

 

Да мислим и за питиетата. Често броим калориите на храната, но не и на питиетата – алкохол, плодови сокове. Ако не искаме да пием само вода, по-до­бре да минем на чайове. Много сортове (зелен, билков) са полезни за здраве/го и подсилват организма.

 

Да се наслаждаваме на храната. Трябва да приготвяме яденето с любов, да се наслаждаваме на всяка хапка – така и ще приемаме по-малко количество.

 

 

Страдате от запек? Пробвайте тази вкусна рецепта с кускус и сини сливи!

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *