Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са 6 витамини и минерали, които правят костите здрави!

Много е важно да поддържате здравето на костите и да вземате мерки да ги държите силни.

Докато напредваме във възрастта, плътността на костите ни намалява и има шансове за развитие на остеопороза.

За да имате по-здрави и силни кости ви представяме списък на най-важните витамини и минерали.

1. Витамин D

За да поддържате нивото на калций и фосфат в организма си, трябва да имате достатъчно количество витамин D. Недостигът на витамин D причинява костни нарушения. Омега-3 мастните киселини помагат да се абсорбира витамин D, което от своя страна помага в усвояването на калция. Така че е важно да имате диета, която осигурява добро снабдяване с витамин D.

2. Витамин С

Той е от съществено значение в нашето тяло, тъй като помага за производството на колаген. Колагенът има важни функции по отношение на костите, тъй като те са съставени от смес от колаген и специфичен материал, наречен хидроксиапатит.

3. Витамин К

За да помогнете за увеличаване на костната минерална плътност, е необходимо достатъчно количество витамин K. Той също така поддържа функцията на образуване на нова кост като подпомага усвояването на калция. Витамин К ще откриете в босилек, броколи, спанак и магданоз.

4. Витамин В12

Много изследвания са доказали, че хората с дефицит на витамин B12 е вероятно да страдат от загуба на костна маса. Достатъчните нива на витамин В12 в организма са задължително условие за поддържането на костната плътност и предотвратяването на остеопорозата.

5. Калий

Калият помага за правилното функциониране на целия организъм и е от жизнено значение за сърцето. Той също участва в запазването на костната маса. Най-богати на минерала са картофите, бананите, сушените сини сливи, стафидите.

6. Магнезий

Това е един от най-основните минерали за костите, в допълнение към калция, защото увеличава абсорбцията му и така предоставя здравина на костите. Той също така помага за изграждане на устойчивост на тялото срещу болести, свързани с костите. Най-добрите източници на магнезий са спанак, артишок, босилек,  магданоз, зелен грах, бамя, земни ябълки и зелените подправки.

 

 

5 здравословни и бързи закуски за малки и големи!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *