Какви са рисковете от за здравето от хранителни добавки с колаген

Добавките с колаген се използват за профилактика и лечение на състояния, свързани със ставите, костите или кожата. Но какви са техните рискове за здравето ни?

Добавките с колаген помагат да се обърне естествената загуба на колаген в тялото.

Колагенът е най-изобилният протеин, произвеждан от човешкото тяло. Колагенът има структура под формата на влакна, за да придаде консистенция на епидермиса, косата, костите, сухожилията, хрущялите и зъбите. В допълнение, той се намира и в тъканта, която обгражда и защитава мускулите и вътрешните органи.

Добавките се използват главно за профилактика и лечение на състояния, свързани със ставите, костите и кожата. Въпреки това, те крият някои рискове.

Различни видове добавки с колаген

  • Според резултатите от изследване, публикувано от Journal of Drugs in Dermatology, ползите от добавките с колаген за заздравяване на рани и еластичност на кожата стават все по-убедителни.
  • В тази линия и с предварително медицинско одобрение можете да ги намерите в различни презентации:
  • Капсули, течности или прахове, които могат да се приемат през устата.
  • Протеинови блокчета и кафе кремове, обогатени с колаген. Това са едни от най-новите добавки.
  • Кремове с колаген. Помагат за предотвратяване и изглаждане на бръчките.
  • Колагеновите инжекции стягат и подобряват цялостния вид на кожата.

Употреба на хранителни добавки с колаген

Използването на колагенови добавки стана популярно през последните години. Ползите от него варират от облекчаване на болки в ставите до подобряване на здравето на кожата. По същия начин някои от по-известните предимства включват следното:

  • Забавя стареенето и предотвратява появата на бръчки.
  • Подобрява еластичността и тургора на епидермиса.
  • Колагенът укрепва косата и ноктите.
  • Намалява сковаността и дискомфорта в ставите.
  • Той блокира разграждането на костите и намалява риска от остеопороза.
  • Колагенът предотвратява загубата на мускулна маса.
  • Подобрява сърдечно-съдовото здраве.

За кои хора не е препоръчително да приемат добавки с колаген

По принцип всеки може да приема този вид добавки с предварителна рецепта и под непрекъснато наблюдение.

Все пак трябва да сте наясно с противопоказанията на колагена и от своя страна, че има определени рискове, ако приемате по-висока доза от препоръчаната.

  • Ако приемате добавки или лекарства с калций

Както обяснява проучване, разработено в Университета на Сонора и публикувано от Journal of Biological and Health Sciences, този протеин се извлича от хрущяли и кости, така че добавките вече съдържат достатъчно калций. Поради тази причина, ако го комбинирате с добавки, можете да страдате от хиперкалцемия със симптоми като:

  • Болка в костите
  • Умора: Това се дължи на факта, че докато калцият се натрупва в кръвта, червените кръвни клетки отнемат повече време, за да транспортират кислород до различните части на тялото
  • Повръщане и диария
  • Неправилен пулс: Пулсът се променя, защото сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв

 

При бременност и кърмене

Бременните или кърмещите жени трябва да се консултират с лекаря си дали е препоръчително да приемат добавки.

 

Също така, за предпочитане е тези на колаген (ако се препоръчват) да са чисти, за да се избегнат вредни вещества. И в допълнение, че принадлежат към говежди източници, тъй като рибата и морските дарове имат по-висок риск от предизвикване на алергии.

Странични ефекти на хранителни добавки с колаген

Докато локалното приложение на колаген е сравнително безопасно, други форми могат да предизвикат странични ефекти. Тези нежелани реакции обаче са редки и не са свързани със сериозни проблеми.

Всъщност проучване, проведено върху перорална колагенова добавка и публикувано в Journal of Medicinal Food, показа, че никой от хората не е развил неблагоприятни ефекти.

  • Стомашно-чревни проблеми

Според резултатите от проучване, проведено през 2016 г. от няколко изследователи в Центъра за мускулно-скелетно здраве (Университет на Калифорния), от 191 доброволци, 14 са развили стомашно-чревни проблеми от приема на добавки с колаген.

  • Лош вкус в устата

Повечето добавки с колаген са безвкусни, но тъй като някои от тях произхождат от морски дарове, те обикновено имат силен послевкус и миризма. Това причинява лош вкус в устата след поглъщането им.

  • Кожни заболявания

Въпреки че обикновено не се случва и няма достатъчно научни доказателства, може да има хора, които, приемайки добавки с колаген, да имат кожни заболявания поради алергична реакция, която не е консултирана преди това с лекар.

Някои хора съобщават, че страдат от тежки епизоди на акне, когато започват приема на определени добавки с колаген. Въпреки това, няма научни доказателства, които да свързват самия колаген с подобни епизоди. Това е така, защото продуктите обикновено съдържат други елементи като биотин, суроватка или хиалуронова киселина, които може да са отговорни.

Добавянето на колаген също е свързано с появата на склеродермия. Това е заболяване, при което тялото произвежда прекомерно колаген, причинявайки множество симптоми като скованост на ставите и болка. Въпреки това, няма научна основа за тази връзка, тъй като тялото ефективно регулира излишъка от този протеин.

Алергични реакции

В зависимост от източника на екстракция може да има по-голям риск от алергична реакция.

Какъвто става въпрос за статия, публикувана в списание Nutrition and Health Magazine, рибата, морските дарове и яйцата са храните, които най-често се използват като източници за получаване. В този случай алергиите сами по себе си не са противопоказания за колаген; а от своя произход.

Когато се съмнявате дали да приемате колаген или не, винаги е най-добре да се консултирате със специалист

С годините тялото губи способността си да произвежда колаген. Така че човек прибягва до добавки, за да забави стареенето на кожата и да укрепи костите и ставите.

Въпреки това, както видяхте в тази статия, има случаи, в които възникват странични ефекти. Ето защо винаги е най-добре първо да се консултирате със специалист. Той или тя ще направи необходимите изследвания, за да можете да ги вземете безопасно.

 

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *