Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето как да извлечем най-полезното от плодовете и зеленчуците

Плодовете u зе­ленчуците, които хапваме днес, не са толкова хранител­ни, колкото бяха в детството ни, но има начини да върнем силите им.

 плодове, зеленчуци

През 2004 година екип на Тексаския университет публикува резултатите от изследване на 43 плодове и зеленчуци, произведени от 1950 до 1999 г. в САЩ. Ана­лизът показва намаляване на витамините, минералите и протеините в състава им с те­чение на годините. Броколите например съдържали 130 мг калций през 1950 г., а в наши дни в същото количество зе­ленчук има едва 48 мг.

 

Защо е така?

Учените предполагат, че причината е в начина на производство – стопани­те се стремят да получа­ват все по-големи зелен­чуци за все по-кратко време. Най-сигурният метод за ускоряване на растежа са синтетич­ните торове, които обаче нарушават способността на растението да черпи полезни вещества от почвата.

При производството на био продукти без използване на синтетични торове растени­ята изпитват стрес, но той се оказва полезен, защото те започват да произвеждат ценни фитохимикали като антистрес оръжие.

Ако био плодовете и зеленчу­ците не са по джоба ви, използ­вайте 9 лесни трика, с които да „върнете“ здравословните качества на растителните про­дукти, които консумирате.

 

Избирайте расти­телни храни с наси­тени цветове

Доказано е, че плодовете и зе­ленчуците с ярки или плътни окраски са по-богати на ценни вещества. Наситеният цвят говори за повече полезни за здравето съставки, откол­кото в същия продукт, но в по-блед нюанс. Например тъмнооранжевите моркови съдържат повече бетакаротин от светлооранжевите.

 

Съчетавайте продуктите в хармонични двойки

Когато хапвате два зеленчука или плод и зеленчук едновре­менно, те си влияят един на друг и съответно на това, ко­ето организмът ни извлича от тях. Например съчетаването на доматено пюре и авокадо увеличава значително усвое­ното количеството ликопен. Точно на ликопена се дължи славата на доматите като хра­на, предпазваща от рак.

Купувайте по-дребни плодове или зеленчуци

Отминете гигантските домати и огромните чушки – всяко растение има лимит на коли­чеството хранителни състав­ки, които може да преда­де на плода си. Затова и концентрацията на полезните вещества в по-малкия про­дукт е по-силна, отколкото в свръхпорасналия.

 

Обръщайте вни­мание на начина на приготвяне

Някои растителни храни ос­вобождават повече полезни съставки при определена то­плинна обработка. Напри­мер броколите и морковите са най-здравословни и ще ви дадат най-много сили, ако ги сготвите на пара, вместо да ги сварите или да ги поднесете сурови. Нежната топлина при парообработката размеква клетъчните стени и ги прави по-пропускливи за хранител­ните вещества. От доматите ще извлечете най-много ликопен, ако ги запечете леко във фурната.

 

Консумирайте продукта до една седмица след покупката

Повечето плодове и зелен­чуци започват да губят от ценните си съставки след откъсването – всеки изминал ден след бра­нето намалява полезните им качества. Затова диетолозите препоръчват само свежи рас­тителни храни, като крайният срок за консумация е седмица след покупката (предполага се, че стоката е предложена на пазара веднага след брането). Разбира се, ако имате време и възможност, най-добре е да пазарувате всеки ден пресни плодове и зеленчуци за вашата трапеза.

 

Съхранявайте продуктите цели

Разрязаните и почистени пло­дове и зеленчуци,както и па­кетираните нарязани салати са стоки, които пестят време, но те са със силно ограничен срок на годност и наред с това с дос­та по-малко полезни качества. Помислете си само колко вре­ме минава от брането, после чистенето, беленето, рязането, пакетирането, доставката до магазина, покупката и чак то­гава поднасянето на трапезата ви. През тези дни здравослов­ните качества на продуктите се „изпаряват“. Беленето и стър­гането на морковите например ги лишава от част от кароти­на. Препоръчва се ябълките и дори картофите да се употре­бяват, без да се белят (но след щателно измиване), защото иначе изхвърляме с обелките доста полезни за здравето ни вещества. Зелената салата, ма­рулите, спанакът – всички те не бива да се режат на ситно, а да са цели или да се късат на едри парчета, и то с ръце, не с нож (допирът с метала също „яде“ от ценните съставки).

 

Опитвайте нови цветове от един и същи продукт

Ако например хапвате все чер­вени домати, следващия път си купете розови или по-оранже­ви, или сменете зелените ябъл­ки с жълти, после с червени, или опитайте вместо бяло зеле червено. Независимо че са от един вид, различно оцветените плодове и зеленчуци имат дос­та различни съставки. Много хора правят грешката да ядат само вече веднъж избрания вид, но основното правило за здравословно хранене е разно­образието. Колкото по-шарено е вашето меню, толкова повече витамини и минерали получа­ва организмът ви.

 

 

 

Момиче оздравя от рак на панкреаса с природни средства

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *