Храни на д-р Акс за детоксикация на мозъка

Какво е глимфатична система и защо е толкова важна?

По-долу ще разгледаме какво точно включва детоксикацията на мозъка,  съвети за повишаване на психичното ни здраве.

Какво представлява глимфатната система?

Глимфатичната система работи чрез лимфната система в тялото и  премахва отпадъчните продукти от мозъка и централната нервна система. Тя е най-активна, докато спите, поради което добрата нощна почивка е наложителна, за да се чувствате добре.

Как работи глимфатичната система?

Тази система зависи от гръбначно мозъчната течност, която навлиза в пространства до по-малки кръвоносни съдове, които водят до мозъка. Гръбначно-мозъчната течност се обменя с интерстициална течност, това е течността около мозъчните клетки. Това помага за образуването на глимфатична васкулатура, която „детоксикира“ мозъка чрез събиране на отпадъци, като протеини (включително протеина, наречен бета-амилоид, който може да допринесе за болестта на Алцхаймер), метаболити, токсини и др. След това тази система пренася тези отпадъци от мозъка ви и през тялото ви, за да може да се детоксикирате. Докато спим, има повишена глимфатична активност поради по-голямата наличност на пространство между интерстициалната и цереброспиналната течност. Според някои проучвания упражненията също могат да засилят глимфатичната активност. Когато глимфатичната система бъде нарушена, се смята, че това може да допринесе за някои заболявания на мозъка, както и симптоми като мозъчна мъгла и лоша памет. Сега изследователите вярват, че добре функциониращата „система за изчистване“ в нервната система е от решаващо значение за превенцията на невродегенеративни разстройства, като болестта на Алцхаймер, Паркинсон, болестта на Хънтингтън.

Много експерти смятат, че глимфатичната система на мозъка ви може да работи по-усилено, ако сте изложени на много токсини, особено за дълъг период от време. Експозицията на токсини, която засяга мозъка, може да бъде причинена от: Хранене на силно преработена храна, прекомерен прием на алкохол, употреба на наркотици и тютюневи изделия, употреба на някои лекарства, излагане на токсични вещества, като тежки метали и замърсители на околната среда. Лишаването от сън също е свързано с нарушени умствени способности. Стареенето също нарушава глимфатичната функция, като например чрез намаляване на количеството на гръбначно мозъчна течност и притока на кръв към мозъка. Здравословните навици и спазването на някой диети могат да предотвратят тези изменения.

Каква трябва да бъде диетата ви за детоксикация на мозъка

Поради връзката между червата и мозъка, вашата диета играе основна роля в управлението на вашето когнитивно здраве. Свързаните с червата и чревни проблеми, като синдром на пропускливите черва, могат да увеличат възпалението, което може да промени начинът на работа на органите ви, включително мозъка, и може да допринесе за проблеми като депресия, умора, тревожност и липса на концентрация и фокус.

Мозъкът ви се нуждае от постоянно снабдяване с хранителни вещества- включително протеини, здравословни мазнини, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини и основни витамини и минерали – за да се чувствате най-добре. Наблегнете на тези храни за мозъка във вашата диета, за да се преборите с увреждането на свободните радикали и да увеличите приема на хранителни вещества:

Зеленчуци и плодове за изчистване на мозъка

Много важно е да увеличите приема на листни зеленчуци, цвекло, чушки и моркови. Зеленчуците са с високо съдържание на биофлавоноиди, каротини, полифеноли, тоили, антоцианини и други витамини и минерали, които се борят с увреждането на свободни радикали, което е от ключово значение за детоксикацията на мозъка.

А също и пресни плодове, включително горски плодове, портокали и др.

Билки и подправки, като джинджифил, куркума, чесън, розмарин и др.

Ферментирали пробиотични храни като кисело мляко, кефир, кимчи и кисело зеле.

Бобови растения, леща, грах и др.

Меса за детоксикация на мозъка

Според д-р Акс най- добре е, ако имате възможност да ядете само диво уловена риба, включително сьомга, сардини и скумрия. Също така да намерите източник за домашно пилешко месо и яйца.

източници: draxe.com/pixabay/webmd

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *